Cutremur pe piața imobiliară. Apartamentele din blocurile cu bulină ar putea fi interzise pentru închiriere

# Prefectul Radu Perianu: ”23 de primării din Argeș, deocamdată,  au raportat că au clădiri cu risc seismic”

Cutremurele devastatoare din Turcia şi Siria au pus pe jar autorităţile din România! În plus, cutremurele din Oltenia au alarmat decidenţii, mai cu seamă că, din păcate, în ţara noastră există numeroase clădiri cu risc seismic ridicat, care nu au fost consolidate. Fie că vorbim de clădiri publice sau locuinţe, statisticile sunt alarmante. Mai nou,  pentru a preîntâmpina adevărate tragedii, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care va fi interzisă închirierea locuințelor din blocurile cu risc seismic 1.

 

Organizarea de activități economice sau culturale în spațiile care vor fi încadrate în clasa de risc seismic I, precum și închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință ar urma să fie interzise până la recepția la de consolidare, potrivit unui proiect de lege pus, săptămâna trecută, în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

 

Potrivit proiectului de lege, se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile publice care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice, conform hotnews.ro.

Spațiile publice sunt spațiile precum cele de spectacol, de expoziții, de lectură, spații pentru comerț, structuri turistice de cazare și alimentație publică și prestări de servicii, asistență socială și medicală, administrație publică și altele asemenea, indiferent dacă aceste spații sunt rezultatul concepției inițiale a clădirii ori, după caz, al unor amenajări ulterioare.

O altă noutate a legii este interzicerea închirierii apartamentelor în clădirile cu risc seismic 1.

„Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente”, se arată în proiectul de lege pus în dezbatere publică.

Prefectul Radu Perianu: ”23 de primării din Argeș, deocamdată,  au raportat că au clădiri cu risc seismic”

Bucureștiul este plin de blocuri cu bulină roșie. În Argeș… nimic! Deși, în Pitești, sunt aproape 100 de blocuri construite înainte de 1975. Câteva zeci sunt construite înainte de 1970 și sunt blocuri înaite, cu 9 sau 10 etaje. Nu mai vorbim de case vechi de 100-200 de ani, unele nerenovate de cel puțin 50 de ani. Situația este asemănătoare, în cazul rezidențelor, și în Câmpulung și în Curtea de Argeș.

Prefectura Argeș, prin vocea prefectului Radu Perianu, susține că are în vedere aceste aspecte, dar se focalizează pe școli și pe spitale. Prefectura a solicitat astfel de situații tuturor localităților Argeșului.

Radu Perianu: ”Recent, am solicitat, din nou, primăriilor, să finalizeze situațiile imobilelor cu risc seismic. 23 de primării au răspuns solicitării și au declarat că au imobile cu risc seismic, însă nu din cele ce ar putea fi încadrate la Risc Seismic 1 (cel mai ridicat).”

Prefectul de Argeș a mai menționat că legislația în vigoare prevede obligativitatea de identificare, expertizare, panotare etc. în sarcina primăriilor. Lipsa bulinelor nu înseamnă că avem clădiri  foarte sigure ci, mai degrabă, în cazul clădirilor vechi, înseamnă că nu s-au făcut acele expertize. Mai nou, autoritățile au început să devină interesate de realizarea acestor situații pentru că, prin proiecte, se pot obține bani nerambursabili pentru consolidarea și reabilitarea unor categorii de clădiri.

Dacă intră în vigoare, legea va produce un seism și pe piața imobiliară. Prețurile de vânzare ale apartamentelor foarte vechi s-ar putea prăbuși. Retragerea acestora de la închiriere ar putea duce, de asemenea, la o revenire a pieței chiriilor.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea