O familie cere daune uriașe doctorilor de la Spitalul de Pediatrie din Pitești

Proces cu miză serioasă, în care sunt implicați patru medici ai Spitalului de Pediatrie Pitești dar și instituția însăși. Părinții unei foste paciente (o fetiță pe atunci – în 2017 - în vârstă de 5 luni) au înaintat o acțiune în răspundere delictuală și solicită  plata unei prestaţii  în sumă de 3.000 lei/lună + contravaloarea în lei a sumei de 100.000 euro reprezentând daune morale și 15.000 lei daune mat.+contravaloarea  în lei a sumei de 50.000 euro daune morale.

Cu privire la situaţia de fapt reclamanţii au arătat că, în data de 17.12.2017, mămica s-a prezentat împreună cu fiica sa, care la acel moment avea 5 luni, la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie Piteşti, aceasta având febră, recoltându-i-se sânge pentru analize, efectuându-i-se mai multe investigații medicale, în urmă cărora s-a decis internarea la etajul 4 al spitalului.

Drumul (prea scurt!) de la un banal ”roșu în gât”, la… ”septicemie”!

Ca urmare a rezultatelor analizelor efectuate, s-a comunicat faptul că fetița are roșu în gât și imunitatea puţin scăzută şi s-a decis administrarea mai multor medicamente... În dimineaţa zilei de 18.12.2017, fetița a început să facă din nou febră și pe fese i-au apărut mai multe bube mari… În urma unor investigaţii suplimentare, medicul de la Pediatrie a stabilit că pacienta are "pneumonie interstițiară". La secţia de dermatologie a spitalului, în urma efectuării consultului, i s-a recomandat tratament …Tot în dimineaţa zilei de 18.12.2017, la secţia O.R.L., un alt medic i-a spus mamei reclamante că fetița sa are analizele foarte proaste. În dimineaţa zilei de 19.12.2017 (deci, la două zile de la internare), starea fetiței s-a agravat…. În dimineaţa zilei de 20.12.2017, i-au fost recoltate din nou analize de sânge și minora a fost trimisă la radiografie, să se vadă dacă starea fetiței s-a agravat sau se ameliorează. În jurul prânzului  aceleiaşi zile de 20.12.2017, doamna doctor, dându-și seama de starea gravă a pacientei, a decis să o trimită cu ambulanță la un spital din Bucureşti, unde, după mai multe investigaţii, a fost trimisă, tot cu ambulanță, la altă unitate medicală din Capitală.  Aici a fost diagnosticată cu septicemie, un început de pneumonie și toate organele mărite… fiind transferată la terapie intensivă.

Fetița luase una din cele mai periculoase bacterii: PIOCIANIC!

În data de 22.12.2017 au sosit și analizele și au fost înştiinţaţi că minora a contactat ( reclamanții susțin că de la Spitalul de Pediatrie Piteşti) cea mai puternică bacterie intraspitalicească "PIOCIANIC" și că şansele de supravieţuire sunt destul de scăzute. Copila a fost internată la terapie intensivă din data de 20.12.2017 până pe 29.12.2017. când a fost internată la secţia de chirurgie plastică, unde a suferit două intervenţii chirugicale...La data de 08.01.2018, după ce minora a fost stabilizată, a fost efectuată prima operaţie estetică-reparatorie a acesteia în zona feselor, efectuându-se și o grefă de piele, iar a două operaţie estetică-reparatorie a avut loc în data de 22.01.2018. Într-un final, după cca. 1 lună și jumătate de internare, a fost externată, însă continuând în toată această perioadă un tratament de lungă durată, foarte costisitor. În prezent, conform actelor depuse (Certificat medical nr.652/11.09.2018, Bilet ieşire din spital/Scrisoare medicală-FO 20748) rezultă tratamentul care trebuie efectuat: pansament zilnic, medicație, profilaxia sechelelor cicatriceale (crane și folii siliconice, masaj), precum și faptul că "necesită însoțitor".

Părinții au considerat că cei patru medici la de Spitalul de Pediatrie din Pitești sunt vinovați!

Reclamanţii au mai apreciat că, din descrierea faptelor, rezultă cu certitudine existența unei fapte ilicite, întrucât unul din medicii acuzați nu a știut să citească analizele și să conştientizeze gravitatea bolii, țînând-o pe minoră trei zile în Spitalul de Pediatrie Piteşti, fără să stabilească un diagnostic corect neaplicându-i o medicație adecvată, agravându-i astfel starea de sănătate, punându-i chiar viața în pericol întrucât, deși a plecat de la Spitalul de Pediatrie Piteşti cu diagnosticul de roşu în gât, febră și iritație la fese, la spitalul din Bucureşti, la circa două ore, a fost diagnosticată cu septicemie. Cu privire la alți doi medici, reclamanţii apreciază că aceștia nu au ştiut să pună un diagnostic corect, să facă investigaţii amănunţite pentru depistarea infecţiei intraspitalicești, fapt ce a determinat agravarea stării de sănătate a fetiței. Apreciază reclamanţii că aceeaşi situaţie este și pentru cel de-al patrulea medic, care trebuia să solicite efectuarea unor investigaţii de specialitate, deoarece, în final s-a ajuns la intervenții chirurgicale, fiind de competența acestuia, acesta acţionând într-un mod superficial, indiferent.

Medicii au susținut, în instanță, că și-au făcut meseria cum trebuie!

Cei patru medici (medic pediatru, doi medici dermatologi, medic primar chirurgie-pediatrie) incriminați s-au apărat, în instanță, specificând, în principal, faptul că pacienta (fetița) a primit diagnosticul corect din partea lor și a fost tratată cu medicație corespunzătoare.

Cu privire la infectarea cu ”Piocianic”, se arată următoarele:  cu puține zile înainte de incident, s-a întocmit Procesul-verbal de control și constatare a condiţiilor igienico-sanitare nr. 13641/22.12.2017, din care rezultă că, la data întocmirii nu existau în spital infecţii asociate asistenței medicale. De altfel, o infecţie cu „Piocianic" nu se poate manifesta la un singur pacient și într-o zonă limitată, ci cuprinde întreaga zonă și spațiile aferente servciilor medicale acordate pacientului infectat, precum și toți contacții apropiaţi, personal medical, membri de familie, alți pacienţi, etc. Concluzia: este exclusă posibilitatea ca fetița să fi contactat această infecție în timpul internării la Pediatrie Pitești.

Expertiza medico-legală a stabilit că fetița a luat infecția din afara spitalului!

În cauză, pentru lămurirea situaţiei de fapt sub toate aspectele, instanţa a dispus efectuarea unei expertize medico-legale la Serviciul de Medicină Legală. În raportul de expertiză s-a concluzionat, pe baza documentaţiei medicale existente la dosarul cauzei, că pacienta a fost investigată corect cu ocazia internării la Spitalul de Pediatrie Piteşti, adaptat patologiei prezentate iar decizia de transfer la spitalul din București a fost corect indicată având în vedere evoluţia relativ nefavorabilă sub tratament. În cadrul obiectivului nr. 2 al expertizei, li s-a cerut experților să stabilească dacă pârâtele – cei patru medici ai Spitalului de Pediatrie Pitești  au determinat în mod corect diagnosticul ce a fost pus sugarului  la momentul consultării şi evaluării acesteia.

Concluzia a fost că diagnosticul de internare "Sindrom febril" a fost un diagnostic de etapă corect stabilit (obectivat de valorile temperaturilor), … de asemenea, diagnosticul de transfer către Spitalul de boli infecțioase: "Pneumonie acută interstițială. Amigdalită acută. Tulburări alimentare. Hiperglicemie. Tulburări electrolitice-hiponatremie. Anemie nutriţională. Piodermită." a fost corect stabilit, fiind susţinut de datele clinice și paraclinice obţinute pe perioada internării. Totodată experţii au stabilit că infecţia tegumentară  s-a produs anterior prezentării pacientei la spital și în consecinţă nu este o contaminare intraspitalicească, având în vedere prezența leziunilor tegumentare anterior internării... S-a concluzionat că tratamentul medicamentos a fost corect indicat și a inclus antibiotic local și sistemic, tratament al infecţiei cutanate... Tratamentul administrat a urmărit vindecarea afecţiunii infecțioase (fiind administrat tratament etiologic- antibiotic), intervenţia chirurgicală efectuată la spitalul din București a fost necesară prin evoluţia nefavorabilă locală cu apariţia necrozelor tisulare, a fost efectuată la circa trei săptămâni de la prezentarea pacientei la spital și nu a fost consecinţa unui tratament medicamentos necorespunzător.

În urma expertizei efectuate s-a stabilit că monitorizarea și recomandările medicilor curanţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşti au fost conform normelor de bună practică medicală iar din datele medicale nu rezultă deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale acordate minorei .... Cu privire la Spitalul de Pediatrie Pitești, referitor la contactarea infecției cu PIOCEANIC, s-a concluzionat că infecţia tegumentară s-a produs anterior prezentării pacientei la spital și în consecinţă nu este o contaminare intraspitalicească.

Părinții fetiței au continuat acțiunea în instanță. Decizia finală va fi luată de judecătorii Curții de Apel Pitești

Tribunalul Argeș, în data de 13 octombrie 2022, respinge acțiunea înaintată de reprezentanții legali ai fetiței. Aceștia însă, de la jumătatea lunii februarie a anului curent, își caută dreptatea la Curtea de Apel Pitești.  Aici nu s-a stabilit, încă, un prim termen.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea