Ing. Dimitrie Dima - 100 de ani de la dispariția geniului argeșean

 

Dimitrie Dima s-a născut la Pitești, la 9 august 1876, pe strada Sfânta Vineri. Aici a terminat clasele primare și gimnaziul, condus de Toma Trifonescu (figură importantă a învățământului argeșean). Deși provenea dintr-o familie modestă, tatăl său având un mic depozit de lemne, reușește să facă liceul la Zürich. În anul 1895 se înscrie la facultatea de construcții a Institutului Politehnic din Zürich, patru ani mai târziu obținând diploma de inginer-constructor la Universiatea Tehnică Ducală din Darmstadt- Germania, unde a fost numit și președinte al Asociației studenților latini din Germania.

 

Întors în țară, la 22 de ani devine membru al Societății Politehnice Române iar în anul 1908, împreună cu fostul său coleg de studenție Tiberiu Eremie (inginerul constructor al Arcului de Triumf din București, al catedralelor din Timișoara, Oradea, etc.) și Gogu Constantinescu (considerat părintele sonicității), înființează, în București, Societatea "Beton și Fier". Această societate realizeză mai multe construcții între anii 1908 -1915 și anume:

 

- între 1908 și 1912 este construită biserica Sfânta Vineri (splendidă întruchipare a geniului arhitectonic românesc, după planul inginerului I. N. Socolescu); podurile peste Siret la Rogoaza, Răcăciuni, Adjudul vechi, podul peste Moldova la Tupilați;

- între 1912-1915 construieste podurile peste râul Argeș ( la intrare în Pitești) și râul doamnei Doamnei (com. Mărăcineni), poduri distruse în primul război mondial de către trupele inamice, refăcute după încheierea războiului tot de către Dimitrie Dima;

În anul 1909, într-o călătorie în Egipt împreună cu alți ingineri și arhitecți, a dat mai multe soluții pentru restaurarea unor monumente antice.

- 1909-1910 construiește uzina de alimentare cu apă a orașului Pitești, precum și alte edificii moderne din oraș.

Inventarea pompei de apă portabile, este răsplătită prin acordarea mai multor distincții cele mai importante fiind Brevetul ,,Medalia Jubiliară Carol I" (1906) și Ordinul ,,Coroana României" (1909), document semnat de regele Carol I și ministrul Afacerilor Străine Ion I. C. Brătianu.

Urmează o strălucită carieră militară și politică, facând parte din Regimentul 6 Artilerie din Pitești (ajunge la funcția de căpitan). După primul război mondial se implică în viața politică, devenind membru activ al Ligii Poporului (din 1920 Partidul Poporului) și acționar al ziarului cu același nume, binecunoscută fiind relația sa de camaradenie cu generalul Averescu. După câștigarea alegerilor parlamentare și formarea guvernului condus de Averscu, Dimitrie Dima este numit prefect de Argeș (1921).

Se stabilește în comuna Dragoslavele, loc pe care l-a îndrăgit foarte mult și l-a îmbunătățit, ridicând o serie de construcții particulare și de utilitate publică (vile, un pod de lemn peste râul Dâmbovița sau uzina electrică, în 1910, Dragoslavele devenind prima așezare rurală electrificată din țara noastră).

Se stinge din viață în 6 martie 1923, la numai 47 de ani, în timpul unei intervenții chirurgicale. Este înmormântat la Pitești, însă, ulterior a fost reînhumat la Schitul Podișor din Dragoslavele.

Corespondența personală sau oficială, actele Societății "Beton și Fier", fotografii (imagini cu familia și prietenii, din călătorii, din perioada militară, de la construcția podurilor sau a altor edificii) dar și 61 de volume, în limba franceză, română, germană din domeniul literaturii, geografiei și tehnicii, au fost donate de către soția sa, în anul 1972, Bibliotecii Județene "Dinicu Golescu" din Pitești.

Ioniță- Roșoiu Maria- Magdalena

Sursa imaginilor: Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș, fondul colecțiilor speciale.

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea