Ocolul Silvic Muntenia a fost amendat cu 60.000 de lei, iar exploatatorul cu 18.000 de lei

# Cazul exploatării forestiere care ar fi afectat habitatul aspretelui

ONG-ul de mediu Agent Green a sesizat autoritățile că din cauza unei exploatări forestiere din Munţii Făgăraş, s-ar fi produs poluare pe râul Vâlsan, fiind puse în pericol ultimele exemplare de asprete. Pe 26 februarie, cincisprezece voluntari ai ONG-ului au protestat împotriva exploatării forestiere din Valea Vâlsanului. După eforturile acestora au venit și răspunsurile autorităților competente, care au descoperit mai multe nereguli. Ocolul Silvic Muntenia, care asigură serviciile silvice pentru acea suprafață de fond forestier, a fost amendat cu 60.000 de lei, iar agentul economic, SC Trei Brazi SRL din Câmpulung, care a desfășurat activități forestiere a fost amendat cu 18.000 de lei. De asemenea, Comisariatul Judeţean Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu a sesizat și organele de cercetare penală.

# S-a interzis transportul buștenilor prin albia minoră a râurilor din zonă

S-a constatat că agentul economic SC Trei Brazi SRL a încălcat prevederile instrucțiunilor privind termenele, modalitățile și perioadele de colectare, scoatere și transport al materialului lemnos. De precizat că exploatarea forestieră nu poate fi interzisă, ea fiind autorizată legal. De altfel, societatea ar fi cumpărat masă lemnoasă pusă în valoare în pădurea omului de afaceri Nicolae Ivănescu.

Garda de Mediu Argeș a aplicat o sancțiune contravențională de 8.000 de lei față de exploatator. „A fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 lei, agentul economic care desfășura activități forestiere, pentru circulatia cu utilaje și cu buștenii prin albia unui pârâu afluent al râului Vâlsan, fiind dispusă și măsura obligatorie de interzicere a circulației cu autovehicule de orice tip și transportului cu orice mijloace al buștenilor prin albia minoră a râurilor și pâraielor din zona de munte”, a precizat Garda de Mediu Argeș.

Și Garda Forestieră Ploiești a aplicat operatorului economic două sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 10.000 de lei. „În urma efectuării controlului de exploatare a parchetului nr. 1314 – APV Sumal 2.0 nr. 2200013106710 s-a constatat faptul că operatorul economic atestat a încălcat prevederile instrucțiunilor privind termenele, modalitățile și perioadele de colectare, scoatere și transport al materialului lemnos, aprobate prin Ordinul ministrului mediului și pădurilor nr. 1540/2011 cu modificările și completările ulterioare („târârea lemnului rotund s-a efectuat și prin traversarea drumului forestier, au fost observate urme de anvelope și resturi de materiale lemnoase în albia pârâului Șteurului, afluent al râului Vâlsan, colectarea materialului lemnos efectuându-se și pe alte căi în afara traseelor aprobate, precum și lipsa împrejmuirii platformei primare stabilite” – extras din procesul verbal încheiat la fața locului) fiind aplicate, de către consilierii Gărzii Forestiere Ploiești și delegații I.P.J. Argeș – BFFP, sancțiunile contravenționale conform prevederilor art.17 lit. a) și a prevederilor art. 21 lit. b) din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice”, au transmis reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești.

Pe lângă sancțiunile aplicate s-a dispus de către echipa de control amplasarea unei noi platforme primare pentru colectarea masei lemnoase în apropierea drumului forestier de coastă, pentru evitarea în totalitate a afectării/perturbării zonei în care este localizat pârâul Șteurului, afluent al râului Vâlsan.

# A fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș

Comisariatul Judeţean Argeş al Gărzii Naţionale de Mediu a amendat Ocolul Silvic Muntenia, care a autorizat parchetul aflat în exploatare, cu 60.000 de lei.

„A fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 60000 lei, structura silvică care a autorizat parchetul aflat în exploatare, pentru ca nu a furnizat Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, datele și informațiile necesare emiterii unor condiții speciale la punerea în valoare și exploatarea arboretelor, având în vedere că zona se suprapune integral cu ariile naturale protejate ROSCI 0122 Munții Făgăraș și Rezervația Naturală 2.125 Valea Vâlsanului”, se mai arată în comunicatul emis de Garda de Mediu Argeș.

Comisarii Gărzii de Mediu Argeș au sesizat și procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș. „Au fost informate organele de cercetare penală cu privire la posibilitatea săvârșirii faptei penale de perturbare intenționată în cursul perioadei de reproducere, de creștere, de hibernare și de migrație a aspretelui – Romanichtys valsanicola, specie ce necesită o protecție strictă, potrivit legislației în vigoare și care își are arealul în râul Vâlsan, în aval de punctul de deversare al pârâului afectat de exploatarea forestieră”, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Argeș.

Precizăm că oamenii de știință au inventariat anul trecut, în râul Vâlsan, ultimele 58 de exemplare de asprete. Aspretele este considerat cel mai rar pește din Europa și, după unele estimări, chiar din lume.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea