Memorialul Închisoarea Pitești - Ziua Deținuților Politici Anticomuniști!

# Vizitarea va fi gratuită între orele 11:00 - 18:00

Pe 9 martie, chiar în ziua în care Biserica Ortodoxă îi cinsteşte pe cei 40 de Mucenici din Sevastia, întreaga ţară îi comemorează cu evlavie pe toţi deţinuţii politici anti-comunişti care s-au săvârşit în lagăre şi închisori sau care, deşi au fost eliberaţi, au purtat pe trupuri şi în suflete semne ale unor suferinţe de nedescris. Vorbim din păcate de o istorie care nu se învaţă la şcoală, dar pe care Memorialul Închisoarea Piteşti se luptă să o scoatăla lumină, pentru a arăta tinerei generaţii adevărul. Un adevăr dureros, despre suferinţă şi moarte, despre victime şi călăi, despre demoni şi sfinţi.

 

Iar pe 9 martie, la Memorialul Închisoarea Piteşti au loc o serie de evenimente dedicate publicului larg (cu excepţia copiilor sub 12 ani), pentru a aminti cum se cuvine despre cea mai neagră pagină din istoria contemporană a României.

 

„Data de 9 martie marchează atât sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, cât și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

Profitând de semnificația deosebită a acestei zile, Memorialul Închisoarea Pitești vă invită să participați la o serie de evenimente dedicate foștilor deținuți politic.”

Ziua începe cu o slujbă dedicată victimelor regimului comunist între orele 08:00 și 10:30 (Sfânta Liturghie și parastas pentru adormiți), în Paraclisul Înălțarea Domnului, aflat în Camera 4 Spital din interiorul Memorialului Închisoarea Pitești.

La ora 11:00, tot la Memorialul Închisoarea Pitești, va avea loc vernisajul expoziției „Mărturisitori din temnițele comuniste”, realizată de artista Aida Șușter Boțan, ce va fi prezentă la eveniment.

Expozița se centrează pe portretele unor personalități încarcerate la închisoarea din Pitești în perioada comunistă și ale unor supraviețuitori cunoscuți ai detenției politice care, de-a lungul timpului, au vorbit public despre închisoarea de la Pitești și despre severitatea regimului de detenție. Acești martori valoroși ai istoriei recente sunt mărturisitori atât prin curajul de a se opune regimului, dar și prin adâncimea lor spirituală.

Aida Șușter Boțan este licențiată în psihologie și a urmat cursurile Școlii Populare de Arte și Meserii Botoșani, secția pictură. În prezent este instructor de terapie prin artă la Secția Psihiatrie - Spitalul Județean "Mavromati" Botoșani.

Dintre expozițiile artistei, amintim:

Chipuri ale Sfințeniei (2018)

https://basilica.ro/chipuri-ale-sfinteniei-la-muzeul.../

România. Jertfă și Memorie (2019)

https://arhiepiscopiabzvn.ro/romania-jertfa-si-memorie.../

Cu ocazia acestei zile deosebite, vizitarea Memorialului va fi gratuită între orele 11:00- 18:00.

Librăria Manuscris vă va aștepta cu promoții speciale disponibile doar în ziua evenimentului.

Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost stabilită de Parlamentul României prin legea 247/05.12.2011”, se arată într-un comunicat de presă.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea