Medici din Argeș, achitați după ce au fost acuzați de ucidere din culpă

Medicii Sanda Cernat si Tomiță Perju, de la Spitalul Municipal Curtea de Argeș, au fost achitați într-un dosar în care au fost judecați pentru ucidere din culpă. Cei doi au fost acuzați că au acordat asistență medicală în mod necorespunzător unui băiețel, în vârstă de 8 ani, provocând astfel, din culpă, decesul copilului. Judecătoria Curtea de Argeș i-a achitat, pe 12 februarie, pe doctori în baza art. 16 alin. 1, lit. b) din Codul de procedură penală: „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Hotărârea nu este definitivă, fiind deja atacată cu apel de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș și de părinții copilului, părți civile în cauză.

Deși medici au fost achitați, magistraţii au lăsat nesoluţionată acţiunea civilă, fiind format un nou dosar pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeș. Primul termen de judecată, în ceea ce privește acțiunea civilă, a fost stabilit abia în toamnă, pe 4 septembrie.

 

Solutia pe scurt: „În temeiul art. 396 alin. 1 și 5 C.proc.pen., raportat la art. 16 alin.1, lit. b) teza a I-a și a II-a, achită pe inculpata CERNAT SANDA, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea din culpă, prev. de art. 192 alin.1 și 2 C.pen. În temeiul art. 396 alin. 1 și 5 C.proc.pen., raportat la art. 16 alin.1, lit. b) teza a I-a și a II-a, achită pe inculpatul PERJU TOMIȚĂ, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea din culpă, prev. de art. 192 alin.1 și 2 C.pen. În temeiul art. 26 C.proc.pen., disjunge acțiunea civilă promovată de persoanele vătămate T. F. și T. G.

Dispune formarea unui nou dosar, având ca obiect acțiune civilă disjunsă, aceleași părți ca și în prezenta cauză și termen în data de 04 septembrie 2023 pentru când se vor cita părțile. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare pentru soluțiile de achitare a inculpaților și definitivă cu privire la disjungere. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Curtea de Argeş. Pronunţată, astăzi 13.02.2023 în ședință publică.”.

Medicii pediatrii Sanda Cernat şi Tomiţă Perju au fost trimiși în judecată în februarie 2020 pentru ucidere din culpă. Este vorba de cazul copilașului, care a murit la doar 24 de ore de la internarea la spitalul din Curtea de Argeș, pe 18 aprilie 2015. Copilul a fost greşit diagnosticat cu gastroenterocolită. Medicii care s-au ocupat de acesta sunt acuzaţi de procurori că „nu au acordat dispozițiile legale care reglementează activitatea de pediatrie și protocolul existent la nivelul spitalului astfel încât au acordat asistență medicală în mod necorespunzător minorului, în vârstă de 8 ani.

Nu au efectuat investigații paraclinice obligatorii, iar în lipsa acestor investigații paraclinice investigațiile clinice efectuate au fost insuficiente pentru diagnosticarea corectă a pacientului, provocând astfel din culpă decesul minorului”. Motivul invocat în apărarea medicilor a fost faptul că în cadrul spitalului nu existau specialiști care să-și desfășoare activitatea în laboratorul de analize medicale și în unitatea de imagistică, cele două unități fiind practic nefuncționale în timpul weekend-ului.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea