Deținuții se plâng de condițiile din Penitenciarul Mioveni: aglomerație, program insuficient de apă caldă, insecte multe

„Aglomerație, program insuficient de apă caldă, ploșnițe multe, prețuri mari la magazinul din incintă, creșterea tarifului telefonic” – sunt doar o parte dintre nemulțumirile deținuților încarcerați la Penitenciarul Mioveni. Mai multe persoane private de libertate au transmis, în luna februarie 2023, un număr de 13 petiții către Avocatului Poporului cu privire la tratamentul la care sunt supuse în penitenciar. În urma sesizărilor, reprezentanții instituției au efectuat o anchetă, în data de 16 februarie 2023, la Penitenciarul Mioveni.

Condiții grele în penitenciar! Deținuții și-au prezentat, pe larg, nemulțumirile:

 

„1. Condițiile de detenție sunt neconforme (deținuții sunt custodiați în camere de 57 mp împreună cu alți 30 de deținuți, nu există masă și scaune în cameră, cazarmamentul este vechi și deteriorat, sunt insecte-ploșnițe, toaletele tip wc turcesc sunt insuficiente și prost întreținute, dușurile nu funcționează, la 4 dușuri unul este defect, programul insuficient de apă caldă etc.)

2. Petenții susțin că în penitenciar nu sunt organizate activități educative ori că bazele sportive și curțile de plimbare, pe lângă faptul că sunt insuficiente raportat la numărul de deținuți, sunt prost întreținute sau inexistente, în perioadele cu intemperii fiind impracticabile (nefiind asfaltate se umplu cu apă și noroi).

3. Petenții susțin că sunt custodiați împreună cu deținuți infestați cu virusul HIV...

4. Deși sunt la regim semideschis (RSD) anumite activități se fac în prezența personalului SASS din Echipa Operativă Specială (mascați) care folosesc atitudini intimidante și limbaj inadecvat.

5. Sunt nemulțumiți față de creșterea tarifului telefonic, de numărul limitat de apeluri telefonice zilnice (10/zi), dar și de durata apelului (60 minute/zi).

6. Sunt nemulțumiți față de prețurile de la magazinul din incinta locului de deținere, precum și de imposibilitatea de a achiziționa bunuri și produse de la marile lanțuri de magazine/supermarketuri, însă conducerea Penitenciarului refuză să încheie astfel de contracte forțându-i să cumpere produse la prețuri foarte mari”, se arată în raportul Avocatului Poporului.

Două secții ale Penitenciarului Mioveni pun în pericol sănătatea deținuților

În urma verificărilor de pe secții, reprezentanții Avocatului Poporului au concluzionat că „două secții se confruntă într-adevăr cu problema supraaglomerării indicată de către petenți”. S-a mai constatat că: „Tavanul și zonele placate cu faianță necesită renovare, iar instalațiile sanitare trebuie înlocuite, fiind deteriorate, deși, în prezent, sunt încă funcționale. Apa din cameră este potabilă. (...) Tavanul trebuie renovat fiind afectat de igrasie”.

Conducerea Penitenciarului Mioveni a precizat că infiltrarea apei ce determină igrasia se va stopa la momentul efectuării lucrărilor de modernizare proiectate, în penitenciar văruindu-se frevent. Din discuțiie purtate de conducerea penitenciarului cu reprezentanții Avocatului Poporului a rezultat că o singură secție este renovată și corespunde standardelor, în timp ce alte două secții sunt foarte degradate, fiind supuse unei operațiuni de identificare a unor posibilități de transfer și relocare a deținuților în vederea descongestionării numărului de deținuți concomitent cu mărirea suprafeței alocate fiecărui deținut, inclusiv prin modernizarea obiectivului.

Avocatul Poporului susține că două secții ale Penitenciarului Mioveni pun în pericol sănătatea deținuților. „În urma verificărilor a rezultat faptul că cele două secții sunt neconforme, prin aceasta punându-se în pericol sănătatea persoanelor private de libertate custodiate”.

Recomandări pentru Emanuel Conea, directorul Penitenciarului Mioveni

Deţinuţilor din regimul semideschis şi deschis li se asigură accesul la curţile de plimbare, doar că la Penitenciarul Mioveni acestea nu sunt asfaltate, iar după ploaie se umplu cu apă și noroi, ceea ce le face impracticabile. Deși au fost alocați bani atât pentru modernizarea curților de plimbare cât și pentru terenul de sport din incinta penitenciarului, proiectele s-au blocat din cauza proiectantului.

Curțile de plimbare de la Penitenciarul Mioveni au nevoie urgentă de întreținere, este concluzia Avocatului Poporului, care solicită ca până la începerea efectivă a lucrărilor de modernizare să fie folosit pietriș pentru ca deținuții să poată să-și exercite dreptul la plimbare. Avocatul Poporului a recomandat lui Emanuel Conea, directorul Penitenciarului Mioveni, „dispunerea de urgență a măsurilor necesare pentru pavarea curților de plimbare, astfel încât deținuții să-și poate exercita, neîngrădit dreptul la plimbare, precum și reluarea/intensificarea operațiunilor de igienizare a camerelor astfel încât Penitenciarul Mioveni să asigure condiții conforme din acest punct de vedere”.

Au fost făcute recomandări și către Dan Alchin, directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. S-a solicitat să se ia măsurile necesare pentru înlăturarea fenomentului de supraaglomerare și alocarea unei suprafețe minime de 4 mp/persoană.

În timpul audierii unui deținut, o insectă dădea târcoale pe birou

Deținuții de la Penitenciarul Mioveni s-au plâns și de faptul că au fost „invadați” de insecte. De altfel, o insectă se plimba de bună voie chiar în timp ce reprezentanții Avocatul Poporului audiau un deținut nemulțumit de condițiile de detenție din penitenciar.

„În susținerea afirmațiilor cu privire la existența insectelor dăunătoare reprezentanților instituției Avocatul Poporului li s-a pus la dispoziție un număr de ploșnițe omorâte de către deținuți. În timpul audierii unuia dintre deținuți în biroul supraveghetorului secției... pe biroul acestuia a urcat o insectă  din ordinul Blatodeelor”, se arată în raportul Avocatului Poporului.

S-a solicitat conducerii Penitenciarului Colibași să dispună operațiuni de dezinsecție, dezinfecție și deratizare.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea