Dimitrie Dima (1876-1923) comemorat la Biblioteca Județeană Argeș

Proiectul în derulare ”Oameni în memoria Argeșului” a adus o nouă etapă. Luni, 6 martie 2023, Sala Colecțiilor Speciale din cadrul Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, a găzduit evenimentul dedicat evocării personalității lui Dimitrie Dima - inginer, explorator, inventator, antreprenor și filantrop. Născut în Pitești, pe 9 august 1876, cu liceul și studiile universitare absolvite la Zürich și Darmstadt - Germania (1895, respectiv 1899), membru, la numai 22 de ani, al Societății Politehnice Române, constructorul podurilor peste râurile Argeș și Doamnei, cel care a construit uzina de alimentare cu apă a orașului Pitești și a electrificat, în 1910, comuna Dragoslavele, Dimitrie Dima, a fost comemorat la 100 de ani de la dispariția sa (6 martie 1923).

La această activitate au participat elevi ai Colegiului Tehnologic ”Dimitrie Dima” din Pitești, prin clasele a IX-a D și a XI-a B, însoțiți de profesoara Cîrstea Gabriela și bibliotecara școlară Bădică Daniela. Astfel că, preț de o oră, lecția de istorie culturală s-a desfășurat la secția Colecții Speciale.

 

Pornind de la informațiile obținute din documentele donate de soția ilustrului inginer Bibliotecii Județene Argeș (1972), bibliotecara Maria Magdalena Ioniță-Roșoiu - realizatoarea activității, a conferențiat, prezentând totodată o proiecție de imagini despre viața, activitatea și însemnătatea locală, dar și națională a celui care a fost Dimitrie Dima.

Elevii prezenți s-au arătat încântați cu privire la informațiile oferite, aceștia descoperind lucruri și fapte inedite despre patronul spiritual al liceului unde își desfășoară activitatea școlară, la finalul manifestării fiindu-le prezentată și expoziția tematică realizată cu acestă ocazie.

Evenimentul se înscrie în seria de manifestări culturale care se vor derula pe tot parcusul anului la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, având ca scop promovarea valorilor culturii locale și naționale.

Adrian Coman, bibliotecar, Compartimenul - Evenimente Culturale și Editoriale

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea