ANAF-ul continuă procesul cu inculpații din dosarul „Podul Căteasca”

Agenția Națională de Administrație Fiscală nu renunță la presupusul prejudiciu de 4.973.065,75 lei din dosarul „Podul de la Căteasca”. Și asta după ce acţiunea civilă a fost lăsată nesoluţionată în procesul penal. Iar, acum, ANAF-ul apelează la ultima cale de atac în cauză.

Reamintim că în luna iulie 2010, Constantin Nicolescu, la vremea aceea preşedintele CJ Argeș, a inaugurat cu mare fast podul de la Căteasca. Trei ani mai târziu, în februarie 2013, Nicolescu era trimis în judecată de către DNA Pitești, într-un dosar de corupție, legat exact de podul amintit. Nicolescu a fost condamnat definitiv în acest dosar, în 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie,  la 7 ani şi 8 luni închisoare pentru luare de mită, dar a fost achitat pentru abuz în serviciu. Față de ceilalți inculpați din dosar s-a dispus fie încetarea procesului penal ca urmare a prescripției speciale a răspunderii penale, fie achitarea.

 

În ceea ce privește acțiunea civilă, în septembrie 2020, Tribunalul Argeș a respins, pentru prima dată, acțiunea introdusă de Statul Român, prin ANAF. S-a considerat de către instanță ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. S-a făcut apel, iar în aprilie 2021 Curtea de Apel Pitești a admis recursul reclamantului și a dispus rejudecarea cauzei, urmând ca instanţa de fond să analizeze dacă există într-adevăr prejudiciul invocat în cuantum de 4.973.065,75 lei. Dosarul s-a reîntors la Tribunal, iar acțiunea a fost din nou respinsă. S-a reţinut că suma menționată nu reprezintă o pagubă cauzată  bugetului Consiliului.

 

„Dosarul penal care a făcut obiectul urmăririi penale efectuate de DNA nu a avut ca obiect execuția lucrării, nu s-au stabilit eventuale prejudicii care să fi privit execuția acestuia și doar modalitatea prin care a fost atribuit contractul inițial de achiziție publică societății ZEUS, procedura de achiziție publică în sine, precum și ulterior modalitatea de stabilire a unor lucrări suplimentare, neprevăzute inițial, atribuite acestei societăți. În concluzie, în dosarul penal respectiv nu s-au stabilit eventuale prejudicii care să fi decurs din execuția defectuoasă a lucrărilor care eventual să poată fi valorificate de CJ Argeș în acest cadru pe calea acțiunii civile împreună cu acțiunea penală sau pe cale separată. El a privit modul de atribuire al lucrării”, se arăta într-o informare a CJ Argeș.

De altfel, și Tribunalul Argeș a confirmat că nu există un prejudiciu în cauză și a respins acțiunea ca neîntemeiată. „Pentru a fi angajată răspunderea civilă delictuală reclamanta trebuia să facă dovada îndeplinirii cumulative a patru condiţii respectiv săvârşirea unei fapte ilicite, producerea unui prejudiciu, legătura de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu şi vinovăţia făptuitorului. Aşa cum a reţinut şi instanţa penală aceste condiţii nu sunt îndeplinite. Atribuirea contractului …. nu reprezintă o faptă ilicită fiind respectate disp.OUG nr.34/2006”, se arată în motivarea instanței.

Cum decizia instanței nu era una definitivă, ANAF-ul a apelat și la ultima cale de atac. S-a făcut recurs, iar dosarul s-a mutat de la Tribunalul Argeș la Curtea de Apel Pitești.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea