Viața revine, la Mănăstirea Râncăciov, după incendiul din toamna trecută

# Starețul face eforturi să obțină fonduri europene pentru renovarea mănăstirii, monument istoric de clasă A

Incendiu devastator, toamna trecută, la Mănăstirea Râncăciov. Au ars, într-o dimineață, ca o torță, anexele de lângă locuința călugărilor. Acolo erau depozitate materiale puternic inflamabile. Din fericire, flăcările nu s-au întins și la clădirile principale - cea în care stau călugării sau la  mănăstirea din apropiere. Incendiul ar fi pornit de la un scurt circuit electric.

În anexele arse, călugării munceau, în principal pentru a produce pastile de cărbune pentru slujbele religioase – aceasta fiind sursa cu care se întrețineau. Construcția care a ars era pe structură metalică -  pereții însă  fiind din panouri termoizolante, au întreținut flăcările.

Deasupra, ca oamenii gospodari, călugării depozitaseră, de-a lungul anilor, metri cubi de scândură, din esențe prețioase: nuc, stejar etc. Așadar, focul a întâlnit, aici, doar materiale puternic inflamabile. Flăcările au dezvoltat o așa căldură, că structura metalică pe care erau prinși pereții, s-a curbat. Călugării au ajutat pompierii cu ce au putut, mai ales cu motopompele care au fost alimentate cu apă din iazul din apropiere.

 

Starețul Ioanichie (septembrie 2022): ”A ars zona în care munceam noi, călugării, pentru a ne întreține. Nu am mai putut recupera mai nimic. În tot necazul, bunul Dumnezeu ne-a ajutat și, în afară de materialele și bunurile distruse, nimeni nu a fost rănit. Din nefericire, utilajul cu care ne câștigam existența – o mașină cu care produceam pastile de cărbune pentru biserici (cărbune de pus în cădelniță) – a fost destul de grav afectată. Momentul este, din nou, unul nefavorabil și pentru că avem în plan obținerea de fonduri nerambursabile pentru Sfânta Mănăstire, iar cu pastilele de cărbune vândute  am fi reușit să acoperim cheltuielile care ne revin, costurile dosarului de consultanță și altele.”.

Speranță renăscută pe mai multe planuri

După o iarnă grea, primăvara a revenit și în mica comunitate de la Râncăciov.  Mașina de fabricat pastile din cărbune este din nou funcțională, aceasta fiind principala sursă de venit a călugărilor.

# Redactor: Ați reușit să mai recuperați ceva din mașina aceea? Părea destul de avariată

Starețul Ioanichie: - Am renăscut, din propria cenușă, ca pasărea Phoenix! Nu am găsit, după necazul de astă-toamnă, unde să reparăm mașina. Aceasta avea componente topite, din cauza temperaturilor mari la care a fost supusă în timpul incendiului. Așa că, avându-l ca principal coordonator de proiect pe fratele meu, am desfăcut, aici, mașina, piesă cu piesă. Apoi am construit-o la loc. În momentul de față funcționează, avem și comenzi, ceea ce ne asigură traiul de zi cu zi. Suntem foarte mulțumiți că am reușit să ne revenim, știți cum arăta, astă toamnă, curtea. A fost un dezastru, însă a urmat o renaștere…”

Pași concreți pentru renovarea Mănăstirii Râncăciov

Starețul Ioanichie este mulțumit și de faptul că, la Râncăciov, după zeci de ani de eforturi și căutări, se simte adierea banilor europeni, singurii bani care ar putea readuce Mănăstirea din localitate (monument istoric de clasă A) la strălucirea de odinioară. În momentul de față, așa cum deseori am arătat, lăcașul, vechi de sute de ani, este plin cu schele, schele montate la începutul anilor 2000, în vederea renovării interioare. Constructorul însă a renunțat la lucrare, bani nu am mai fost, toată lumea a ridicat din umeri. Mănăstirea s-a încăpățânat să nu se dărâme, fiind o palmă dată obrazului gros al multor rânduri de politicieni.

Starețul Ioanichie: - Suntem angajați, alături de o firmă serioasă de consultanță, în găsirea și atragerea de fonduri europene pentru Mănăstire. Avem încredere, avem credință. Vom reuși!

Așa să îi ajute Dumnezeu!


Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea