Hoții de lemne din Argeș, care au atacat pădurarii cu drujba și toporul, au fost trimiși în judecată

# Judecați pentru ultraj, la trei săptămâni de la incident!

Toleranță zero față de cazurile în care personalul silvic este atacat de hoții de lemne! Trei agresori au fost trimiși în judecată pentru ultraj, la 18 zile de la sâvârșirea faptelor. Personalul silvic din cadrul ocolului Silvic Privat Dragoslavele împreună cu Obştea Moşnenilor Dragoslăveni au surprins, pe 17 februarie 2023, mai multe persoane în timp ce furau lemne din pădure. Incidentul a avut loc în punctul Plăișor din localitatea Dragoslavele. Prinși asupra faptului, hoții de lemne i-au atacat pe pădurari cu toporul și cu drujba. Au fost scene șocante, în orice moment putând să aibă loc o tragedie. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav! Vinovații vor răspunde, acum, pentru faptele lor în fața judecătorului!

Doi bărbați în arest preventiv și o femeie în arest la domiciliu

La începutul lunii martie, trei inculpați au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung. Doi bărbați, de 35 de ani, respectiv 60 de ani, se află în arest preventiv, în timp ce o femeie, în vârstă de 32 de ani, se află în arest la domiciliu. Dosarul a fost înregistrat, pe 8 martie, pe rolul Judecătoriei Câmpulung. Inculpații sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de ultraj. Patru angajați silvici s-au constituit părți vătămate în cauză.

”Din cercetări s-a stabilit faptul că, în ziua de 17 februarie a.c., cele trei persoane ar fi tăiat fără drept arbori din fondul forestier național, situat pe raza localității  Dragoslavele, iar în momentul în care au fost surprinși de către lucrătorii silvici, nu s-au supus somațiilor și  indicațiilor acestora, au devenit foarte agresivi și, folosind un topor și un motoferăstrău aflat în funcțiune, au adresat amenințări cu acte de violență, afirmând că vor folosi aceste obiecte împotriva lor”, se arată într-un comunicat emis de IPJ Argeș.

„Te tai!”, striga un inculpat în timp ce sărea cu drujba la gâtul unui pădurar

Inculpații au arătat o agresivitate ieșită din comun. I-au amenințat pe lucrătorii silvici, i-au lovit cu crăcile, au sărit la aceștia cu toporul și chiar cu drujba pornită. Întreaga secvență a confruntării dintre hoții de lemne și personalul silvic a fost postată pe Facebook de conducerea Ocolului Silvic Dragoslavele.

Din filmare se observă comportamentul agresiv al hoților. „Adu drujba, am zis!”, strigă unul dintre inculpați în timp ce un angajat silvic îi blochează toporul pentru a nu fi lovit cu el. Un alt inculpat vine cu drujba pornită către pădurari, în timp ce strigă „Te tai!”, iar mai apoi „Te bat!”. Pe parcursul incidentului, inculpații sunt rugați de angajații silvici să lase toporul și drujba, fiind avertizați că pot să intre în pușcărie pentru ceea ce fac. În timp ce un angajat al Ocolului Silvic îi arată unuia dintre atacatori că a fost tăiat la mână, acesta îi răspunde, fără pic de remușcare: „Te-ai lovit tu!”.

Președintele Obştii Moşnenilor Dragoslăveni: „Sper ca asta să fi fost o învățare de minte”

„Nu au mai fost incidente în pădure. De atunci s-au terminat! Sper ca asta să fi fost o învățare de minte”, ne-a precizat Marcel Mogoș, președintele Obştii Moşnenilor Dragoslăveni.

Amintim că, din decembrie 2019, după modificarea legislației, cei ce se ocupă de paza pădurilor, lacurilor sau ariilor naturale protejate pot utiliza atât arme neletale, cât și letale. Conform Legii nr. 234/2019, pădurarii pot fi dotați și pot folosi armament de serviciu.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu, personalul silvic cu atribuții de pază a fondului forestier național, a fondului cinegetic național, a fondului piscicol și a ariilor naturale protejate are statut special, este dotat cu armament de serviciu letal sau neletal, după caz, și poate face uz de armă, în condițiile reglementărilor privind regimul armelor și munițiilor”, se arată în lege. Din păcate și după această măsură continuă atacurile hoților de lemne asupra pădurarilor. În primele două luni din an fiind întâlnite, la nivel național, câteva situații grave. Dar acestea nu mai sunt la fel de frecvente ca altădată. De exemplu, la nivelul Direcției Silvice Argeș, în ultimii doi ani, nu au mai existat astfel de incidente.

„În ultimii doi ani, de când s-a primit armament în dotare, nu au mai fost incidente. Au mai fost altercații în zona Râncăciov, spre Topoloveni, dar situații grave nu au mai fost.”, ne-a precizat Ionuț Podea, director tehnic la Direcția Silvică Argeș.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea