Un profesor din Argeş susţine restaurarea casei Elisabetei Rizea şi transformarea ei în Casă Memorială!

Un profesor de istorie din Argeş sprijină un demers curajos – salvarea casei Elisabetei Rizea din Nucşoara şi transformarea ei în Casă Memorială. Elisabeta Rizea rămâne o figură emblematică a rezistenţei anticomuniste, iar lupta celor implicaţi în acest proiect este de apreciat. De asemenea, şi-a anunţat susţinerea Maria Axinte, coordonatoarea Memorialului „Închisoarea Piteşti”.

Suma de 161.600 lei este necesară pentru lucrările de restaurare a gospodăriei Elisabetei Rizea din Nucşoara, prin care se doreşte transformarea acestui spaţiu într-un complex memorial.

După cum a anunţat profesorul Cătălin Nedelcu: „Maria Axinte şi Memorialul Închisoarea Piteşti ne susţin cauza, sunt prieteni CER - Nucşoara şi România au nevoie să fie reprezentate de figura atât de curajoasă a Elisabetei Rizea. Este şi un omagiu pentru multi alţi curajosi care şi-au riscat vieţile în perioada comunistă pentru a susţine grupurile de rezistenţă''.

„O casă memorială în Nucşoara este foarte necesară şi nu va fi doar o casă a Elisabetei Rizea, ci a întregii mişcări de rezistenţă din munţi, un loc în care tinerii  vor cunoaște istoriile luptătorilor  şi vor afla repere de viaţă, îşi vor regăsi mândria şi se vor întreba dacă ei ar fi putut să stea lângă Elisabeta Rizea, lângă ceilalţi membri ai Haiducilor Muscelului. Tinerii trebuie să-şi cunoască trecutul, trebuie să afle mecanismele totalitarismului, formele de manipulare din comunism pentru ca să nu repte greşelile trecutului şi să înveţe să judece cu propria lor minte, feriţi de influenţele şi manevrele politice şi nu numai ce se vor manifesta cu siguranţă asupra lor în viitor. Iată cum o Casă Memorială Elisabeta Rizea va putea oferi pârghiile devenirii lor ca oameni liberi, demni și independenţi.”, a mai spus profesorul Cătălin Nedelcu.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea