Tribunalul Argeș a anulat zeci de probe în dosarul „fraudelor bancare prin skimming”

# Cazul a fost instrumentat de procurorii DIICOT Pitești

Mai mulți români au creat o grupare specializată în furtul banilor de la bancomate prin intermediul unor dispozitive de skimming. Îți scoteai banii de pe card, iar datele aferente cardului îți erau înregistrate și ulterior clonate. Până să-ți dai seama ce se întâmplă, rămâneai fără bani în cont. Șase bărbați au fost trimiși în judecată, în vara anului 2022, pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat. S-a stabilit de procurori că gruparea specializată în infracțiuni de fraudă bancară opera pe teritoriul Cehiei, Sloveniei sau Slovaciei, unde au creat prejudicii de zeci de mii de euro. Dosarul a fost înregistrat în iunie 2022 pe rolul Tribunalului Argeș. Trei bănci s-au constituit părți vătămate în cauză.

Conform rechizitoriului procurorilor DIICOT Pitești, patru inculpați, pe parcursul anului 2014, au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, efectuarea de operațiuni financiar în mod fraudulos, falsificare a unui instrument de plată şi acces, fără drept, la un sistem informatic. Activitatea infracțională a vizat confecționarea și montarea la ATM-uri a unor dispozitive de skimming, falsificarea cardurilor bancare prin folosirea datelor obținute în urma activității de skimming și folosirea cardurilor falsificate pentru retrageri de numerar. Alți doi inculpați au aderat la grupul infracțional, asumându-și în cadrul grupului rolul de a monta dispozitive de skimming la ATM-uri și de a le confecționa.

 

A ascuns un dispozitiv de skimming într-o cutie cu cremă

Unul dintre inculpați este acuzat de procurori că: „prin rolul pe care l-a avut în cadrul grupului infracțional organizat, de organizator și finanțator al întregii activități infracționale, a determinat persoane neidentificate să falsifice 321 de carduri bancare ce au fost utilizate, în perioada 06.03.2014 – 19.06.2014, la 394 de ATM-uri...”.  De asemenea, procurorii mai susțin în rechizitoriu că un alt inculpat, care acționa în cadrul grupului infracțional organizat, a deținut un dispozitiv de skimming disimulat într-o cutie cu cremă de îngrijire a pielii cu care intenționa să părăsească teritoriul României de pe Aeroportul din Timișoara. Dispozitivul a fost, în cele din urmă, abandonat în aeroport în urma controlului corporal și al bagajelor de mână întrucât cutiile cu cremă fac parte din obiectele interzise în bagajele de mână. Abia apoi s-a aflat ce era de fapt în cutia cu cremă.

Dosar făcut pe genunchi de procurori. Zeci de interceptări – anulate de instanță

Vorbim de un mega dosar instrumentat de procurorii DIICOT Pitești, cu informații și documente adunate din trei țări, cu zeci sau chiar sute de declarații, cu zeci de comunicări telefonice interceptate în cauză etc. Dosarul se află, de opt luni, în procedură de cameră preliminară, la Tribunalul Argeș, unde se verifică competența și legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul în cauză, cât și verificarea legalității administrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală. Iar judecătorul de cameră preliminară a decis, pe 22 februarie 2023, anularea mai multor probe din dosar.

Instanţa a constatat că, în dosarul de urmărire penală, nu se găsesc ordonanțele prin care procurorul a delegat DOS - Serviciul Operaţiuni Speciale Piteşti să pună în executare supravegherea tehnică, respectiv mandatele de supraveghere tehnică, în intervalul septembrie 2014 - 27.03.2016. Drept urmare, în cauza de faţă, se constată încălcarea dispoziţiilor legale privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică emise de judecătorul de drepturi și libertăți, constând în interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi mesajelor SMS, interceptare şi înregistrare în mediu ambiental, deoarece a fost realizată de un organ necompetent material. În consecinţă, toate procedeele probatorii efectuate în prezenta cauză în perioada septembrie 2014 - 27.03.2016, cu ocazia punerii în executarea a măsurilor de supraveghere tehnică, au fost lovite de nulitate absolută. Aceste probe nelegal obţinute nu pot fi folosite în procesul penal.

De asemenea, judecătorul de cameră preliminară a constatat și neregularitarea rechizitoriului, în sensul nerespectării dispozițiilor art. 328 alin.1 C.pr.pen. privitoare la stabilirea obiectului și a limitelor judecății în ceea ce priveşte infracţiunile reţinute în sarcina a cinci dintre inculpaţi. Urmează ca procurorul DIICOT Pitești să comunice judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată, ori solicită restituirea cauzei.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea