Constantin Metehoiu scapă, din nou, de un dosar de corupție

# A construit un ponton plutitor pentru ambarcaţiunile sale, din banii Hidroelectrica

Într-o lună, lui Constantin Metehoiu, fost director al Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Argeş, i s-au prescris faptele în două dosare de corupție. După ce, pe 24 februarie, Constantin Metehoiu a scăpat de condamnare în dosarul „Hidroelectrica” pentru că i s-a dispus încetarea procesului penal pentru săvâșirea infractiunii de complicitate la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe 24 martie i-au fost prescrise faptele într-un nou dosar.

I-a fost pus sechestru pe bunuri în valoare de 200.000 de lei

Tribunalul Argeş a dispus, săptămâna trecută, încetarea procesului penal împotriva lui Constantin Metehoiu, la data faptelor director al Sucursalei Curtea de Argeş din cadrul „Hidroelectrica”. Acesta a fost trimis în judecată, în urmă cu trei ani, fiind acuzat că a construit fără autorizaţie, din banii companiei, un ponton plutitor pe malul lacului Vidraru pentru ambarcaţiunile sale.

Judecătorii au constatat că faptele de care este acuzat şeful de la Hidroelectrica s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale.

„În baza art. 396 alin. 8 Cod de procedură penală cu ref. la art. 16 alin. 1 lit. f Cod de procedură penală şi art. 154 alin. 1 lit. c Cod penal dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului Metehoiu Constantin, pentru săvârșirea infracțiunilor de: -abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (2 acte materiale) faptă prev. şi ped. art. 13 ind.2 din Lg.78/2000 rap. la art. 297 alin.1 C.pen. cu aplic. art. 35 alin.1 C.p. și cu aplicarea art.5 alin.1 C.pen. (actul material din 01.06.2012 privind plata efectuată prin ordinul de plată nr.821 pentru suma de 173.781,06 lei și actul material din 25.05.2012 privind plata efectuată prin ordinul de plată nr.806 pentru suma de 32.552,48 lei); - participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, faptă prev. și ped. de art. 52 alin. 3 C.pen. rap. la art. 13 ind. 2 din Lg.78/2000 modif. cu rap. la art. 297 alin. 1 C.pen. cu aplic art. 5 alin.1 C.pen. (fapta din 16.05.2012 ce a determinat la 17.05.2012 plata sumei de 211.280,73 lei prin ordinul de compensare seria C nr. 1314461), ambele cu aplicarea art.38 alin.1 C.p.”, se arată în hotărârea tribunalului Argeș.

Constantin Metehoiu a fost trimis în judecată de DNA în mai 2020, pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în formă continuată şi participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, infracţiunile reţinute în seama lui fiind din anul 2011. „Inculpatul Metehoiu Constantin, prevalându-se de funcția deținută, ar fi încălcat mai multe dispoziții legale, în contextul în care, în cursul anului 2011, folosind resursele societății pe care o administra, ar fi construit pe propriul teren aflat pe malul lacului Vidraru, fără autorizație, o construcție metalică pentru deservirea unui ponton plutitor pentru exploatarea ambarcațiunilor sale în cadrul unor activități de agrement pentru turiști. Concret, inculpatul ar fi încălcat prevederile Legii 500/2002 privind finanțele publice și ale OUG nr.119/1999 privind controlul financiar preventiv. Ulterior, în cursul anului 2012, inculpatul ar fi semnat două ordine de plată și ar fi asigurat decontarea unor facturi către firma executantă a lucrărilor și cea de proiectare, în condițiile în care documentele atestau în fals că respectiva construcție s-ar fi realizat (scriptic) la Barajul Vâlsan, când în realitate fusese realizată la locația menționată mai sus.

Pentru una dintre facturi, inculpatul Metehoiu Constantin ar fi determinat două persoane cu atribuții financiare, aflate în subordinea sa, să acorde vizele de acceptare la plată și de control financiar preventiv fără ca ele să cunoască faptul că structura era deja executată.

Prin acțiunile realizate de inculpat s-ar fi produs un prejudiciu de 325.879 lei bugetului S.C. Hidroelectrica S.A., sumă cu care această societate s-a constituit parte civilă în cauză.”, menționează procurorii DNA Pitești.

Pe latură civilă, magistraţii Tribunalului Argeș au dispus ca Metehoiu să plătească către Hidroelectrica suma de de 325.879 lei, reprezentând despăgubiri materiale. De asemenea, instanța a menținut măsura asiguratorie a sechestrului pentru bunuri în valoare de aproximativ 200.000 de lei. Decizia instanței nu este definitivă!

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea