Noutăți în dosarul delapidării celor 4 milioane de lei de la Spitalul Județean Argeș

# În această săptămână vor fi audiate fosta și actuala directoare financiară a unității medicale

Noutăți în dosarul în care trei persoane şi o societate comercială sunt acuzate că au constituit un grup infracțional organizat, în scopul delapidării Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești cu suma de aproape 4 milioane de lei. În septembrie 2022, Amalia Elena Dumitrașcu, fosta contabilă a Spitalului Județean, oamenii de afaceri Nicolae Iordache și Cătălin Adrian Iordache-Dincă, respectiv firma S.C. Rivertex Project S.R.L.  au fost trimiși în judecată de procurorii argeșeni. Pe 29 martie, în procesul de la Tribunalul Argeș, urmează să fie audiați atât actualul cât și fostul director financiar contabil al spitalului. Declarațiile acestora vor fi foarte importante mai ales că Isabela Din, actualul director financiar, a fost cea care a descoperit frauda uriașă.

De asemenea, am aflat că reprezentanții SJU Pitești au fost nemulțumiți de faptul că procurorii au clasat, față de Amalia Dumitrașcu, mai multe acuzații în dosarul delapidării spitalului și au făcut o plângere, în acest sens, la Tribunalul Argeș. Menționăm și că procurorii continuă cercetările față de fosta contabilă a spitalului cu privire la infracțiunea de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Cauza a fost disjunsă, fiind în cercetarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești.

 

Schema de tras bani care a ținut cinci ani

Din cercetările efectuate în cauză, a rezultat că, în perioada 27 noiembrie 2012-30 martie 2017, Amalia Dumitrașcu (foto sus), economist în cadrul Serviciului de contabilitate al spitalului a completat aproximativ 70 de ordine de plată cu denumirea unor societăți comerciale furnizoare ale unității medicale și cu codul de identificare fiscală și numărul de cont ce aparțin societăţii membrilor grupului infracţional. Prin această schemă, contabila a determinat cu intenție ca persoanele din cadrul spitalului să semneze fără vinovăție ordinele de plată în baza cărora a fost transferată suma totală de 3.988.688 de lei din contul deschis la trezorerie de către spital în contul societăţii membrilor grupului infracţional. De asemenea, Nicolae Iordache și Cătălin Adrian Iordache-Dincă, administratorii în drept și în fapt ai S.C. Rivertex Project S.R.L. și societatea comercială respectivă au avut rolul de a pune la dispoziție contul deschis la trezorerie pentru  transferarea sumelor de bani delapidate, ce urmau să fie retrase ulterior din conturile bancare ale societăţii. Astfel, contabila Amalia Dumitrașcu a transferat, în aproape cinci ani, aproximativ 4 milioane de lei din bugetul Spitalului Județean Argeș în conturile firmei de textile SC Rivertex Project SRL, fără ca nimeni din conducerea unității sanitare să observe.

Cum a plecat dosarul de la DIICOT spre instanță

În ceea ce o privește pe Amalia Dumitrașcu, prin rechizitoriul întocmit de procurorii DIICOT Pitești, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatei sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

- constituire a unui grup infracțional organizat;

- delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată sub forma participației improprii (69 de acte materiale);

- fals intelectual în formă continuată (69 de acte materiale); uz de fals în formă continuată

- alterarea integrității datelor informatice în formă continuată, prevăzute de art. 362 C.p. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. (65 de acte materiale).

Plângere a Spitalului Județean împotriva clasării unor infracțiuni din dosar

Conducerea Spitalului Județean de Urgență Pitești a fost nemulțumită de faptul că au fost clasate anumite acuzații. În data de 05.12.2022, pe rolul Tribunalului Argeș  a fost înregistrat un dosar având ca obiect plângerea formulată de unitatea medicală împotriva soluţiei de clasare dispusă prin rechizitoriul întocmit la data de 15.09.2022 în dosarul penal nr. 103D/P/2017 al D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti cu privire la inculpaţii Dumitrașcu Elena-Amalia, Iordache Nicolae și  Iordache Dincă Cătălin în legătură cu infracţiunile de abuz în serviciu, fals informatic şi perturbarea funcţionării sistemelor informatice.

Ce au clasat procurorii din dosarul de cercetare penală, nemulțumind reprezentanții Spitalului Județean Argeș

Prin rechizitoriu s-a dispus clasarea cauzei față de Amalia Dumitrașcu cu privire la săvârșirea infracțiunii de ”abuz în serviciu”, a cărei săvârșire a fost reclamată de către Spitalul de Urgență Pitești. Procurorii au considerat că această infracțiune are caracter subsidiar în raport de infracțiunea de ”delapidare”, acestea neputând fi reținute în concurs formal.

De asemenea, s-a dispus clasarea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunilor de ”fals informatic” și ”perturbarea funcționării sistemelor informatice”.  S-a apreciat că faptele reclamate întrunesc doar condițiile de tipicitate ale infracțiunii de ”alterarea integrității datelor informatice” cu privire la săvârșirea căreia s-a şi dispus trimiterea în judecată a inculpatei Dumitrașcu Elena Amalia,  lipsind urmarea imediată a producerii consecințelor juridice (nașterea, modificarea, stingerea unor raporturi juridice) ori perturbarea gravă a sistemului informatic de contabilitate al Spitalului Județean de Urgență Pitești.

Tot prin rechizitoriul întocmit, în cauză s-a dispus şi clasarea cu privire la săvârșirea infracțiunii de ”gestiune frauduloasă”, a cărei săvârșire a fost reclamată de către Curtea de Conturi, apreciind procurorul de caz că fapta reclamată nu îndeplinește condițiile de tipicitate ale acestei infracțiuni, sub aspectul laturii obiective, ci pe cele ale infracțiunii de ”delapidare”, diferența principală dintre infracțiunile de delapidare și gestiune frauduloasă fiind reprezentată de elementul material al acestor infracțiuni, însușirea pentru altul a unor sume de bani de către un funcționar public care administrează astfel de sume încadrându-se în tipicitatea obiectivă a infracțiunii de delapidare.

Judecătorii Tribunalului Argeș au respins plângerea Spitalului Județean

Soluţia de clasare dispusă prin rechizitoriu, față de infracțiunile menționate mai sus, a fost menţinută de procurorul şef al Secţiei de combatere a criminalităţii organizate din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală prin ordonanţa nr. 160/II/2/2022 din data de 04.11.2022, care a respins ca nefondată plângerea formulată de petentul Spitalul Județean de Urgenţă Piteşti. Conducerea unității medicale a apelat și la calea instanței de judecată. În decembrie 2022 s-a deschis pe rolul Tribunalului Argeș un dosar care avea ca obiect o plângere împotriva soluţiei de clasare dispusă de procurorii DIICOT Pitești. Doar că nici numărul hotărârii, nici ziua de 13 ianuarie 2023  nu  au fost norocoase pentru reprezentanții spitalului:

„Hotărâre - nr. 13/13.01.2023: În temeiul art. 341 al. 6 lit. a C.proc.pen.: Respinge ca nefondată plângerea formulată de petentul Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti cu sediul în mun. Piteşti, Aleea Spitalului, nr. 36, jud. Argeş, împotriva soluţiei de clasare dispusă de procuror prin rechizitoriul întocmit la data de 15.09.2022 în dosarul penal nr. 103D/P/2017 al D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Piteşti. În temeiul art. 275 alin. 2 C.proc.pen.: Obligă pe petentul Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti la plata sumei de 100 lei reprezentând cheltuieli judiciare statului. Definitivă, faţă de disp. art. 341 alin. 8 C.proc.pen.”, se arată în decizia Tribunalului Argeș.

S-a disjuns cauza cu privire la infracțiunea de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri

În rechizitoriul prin care inculpații au fost trimiși în judecată pentru constituirea unui grup infracțional organizat, procurorul care a efectuat urmărirea penală a dispus şi disjungerea cauzei cu privire la săvârșirea infracțiunii de sustragerea sau distrugerea de înscrisuri. Dumitrașcu Elena Amalia ar fi sustras o parte a documentelor (ordonanțări, facturi) care au stat la baza efectuării plăților către S.C. Rivertex Project S.R.L. Competența de soluționare a noii cauze a fost declinată în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Actuala și fosta contabilă financiară a Spitalului Județean – audiate ca martore

Procesul delapidării Spitalului Județean de Urgență Pitești continuă la Tribunalul Argeș. Pe 29 martie va avea loc un termen important. Se va discuta despre posibilitatea admiterii unei expertize în dosar. De asemenea, au fost citate ca martore, pentru a fi audiate, atât Rodica Elena Beșliu, fost director financiar al spitalului, cât și Florina Isabela Din, cea care ocupă în prezent această funcție. Alături de acestea au mai fost chemate alte două foste sau actuale angajate ale unității medicale.

„Prorogă discutarea probei cu expertiza pentru următorul termen în funcţie de obiectivele ce se vor mai depune. Se citează martorii din acte Din Florina Isabela, Beşliu Rodica Elena, Popescu Cristina Cecilia şi Diaconescu Ileana. Pune în vedere părţii civile să depună la dosar fişa postului pentru Dumitraşcu Elena Amalia şi pentru persoanele care semnau OP-urile în perioada de referinţă”, se arată în soluția pe scurt a instanței de judecată.

Amintim că frauda de la Spitalul Județean a ieşit la iveală în aprilie 2017, după ce directorul financiar al unității a fost schimbat. Isabela Din, cea care îi luase locul Rodicăi Beşliu după ce aceasta se pensionase anterior, a descoperit plățile ilegale. La scurt timp de la identificarea neregulilor, conducerea spitalului a solicitat realizarea unui audit care a scos totul la iveală!

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea