EXCLUSIV. Faptele din dosarele ”Cheresteaua 2 și 3” s-au prescris

# Parchetul Tribunalului Argeș: „Trimiterea în judecată a inculpaților devine imposibilă”

Dosarele cunoscute sub numele de „Rețeaua Cheresteaua” au ajuns la final de drum! Un dosar a fost soluționat, iar în alte două a intervenit prescripția răspunderii penale, conform celor precizate într-o informare emisă redacției noastre de conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș. Mai multe firme sunt considerate părtașe la dezastrul din munții Argeșului. Singura „grupare” găsită vinovată a fost cea condusă de Ion Andrei, zis „Brânză”, patronul firmei Andris SRL. De altfel, Ion Andrei împreună cu cei doi fii ai săi și cu doi foști angajați ai Ocolului Silvic Valea Oltului își ispășesc, în prezent, pedepsele primite în dosarul „Cheresteaua 1”. În celelalte două dosare privind tăierile ilegale de lemne din județ, deschise încă din anul 2012, faptele s-au prescris, iar trimiterea în judecată a inculpaților a devenit imposibilă.

Chiar dacă prejudiciile calculate de procurori, în cauză, sunt uriașe! În dosarul „Cheresteaua 2”, în care sunt implicați frații Ion și Gheorghe Ghilencea, de la SC Doi Brazi SRL din Pietroşani, s-a stabilit în sarcina suspecților un prejudiciu cumulat adus bugetului de stat în cuantum de 22.810.372 lei. În dosarul „Cheresteaua 3”, în care e implicat Paraschiv Andreescu, administratorul firmei Stania Bar din Coșești (la momentul săvârșirii faptelor), s-a stabilit în sarcina suspecților un prejudiciu cumulat adus bugetului de stat în cuantum de 10.717.871,73 lei. Lipsa rapoartelor de expertiză silvică în cele două cazuri a îngreunat activitatea procurorilor, iar munca lor s-a dus pe apa sâmbetei.

Ce persoane sunt vizate de anchetatori în „Cheresteaua 2”

Săptămânalul „Atitudine în Argeș” s-a interesat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș de stadiul dosarelor numite generic „Cheresteaua 2 și 3”. În cele din urmă am primit un răspuns detaliat despre aceste două cazuri.

Dosarul „Cheresteaua 2” își are originea încă din anul 2011, atunci când organele de cercetare penală din cadrul IPJ Arges - Serviciul de Investigare a Fraudelor s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și tăiere ilegală de arbori. S-a constatat că: „numiții Ghilencea Gheorghe, asociat unic în cadrul S.C. DOI BRAZI VERZI SR.L., si Ghilencea lon, în calitate de administrator, exploatează si prelucrează material lemnos provenit din tăieri ilegale de păduri situate în zona de competență a Ocolului Silvic Vidraru, pe care îl comercializează sub forma de cherestea în târguri săptămânale și către depozite din jud. Ilfov și mun. Bucuresti. O mare parte din vânzările acestui material lemnos nu este înregistrată în evidențele contabile ale S.C. DOI BRAZI VERZI S.R.L, prejudiciind astfel bugetul consolidat al statului”, se arată în informarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, care este semnată de către prim-procurorul Laurențiu Palaghiea.

Ulterior, în februarie 2013, a fost înregistrată, în evidențele Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Arges, o plângere formulată de ITRSV Ploiesti (actuala Garda Forestieră Ploiești n.r.) împotriva aceleași societăți, fiind identificate 22 de cioate provenind din tăieri ilegale de arbori. La data de 04.03.2013, s-a dispus declinarea competentei de solutionare a dosarului penal în favoarea Parchetului de pe langă Tribunalul Arges.

„Din probatoriul administrat până în prezent, s-a configurat bănuiala rezonabilă conform căreia, suspecții Ghilencea Gheorghe și Ghilencea Ion, cu intenție și în scopul desfășurării obiectului de activitate al S.C. DOI BRAZI VERZI S.R.L., în perioada 01.01.2008-22.08.2012, au determinat pe suspecții Șițaru Ion, Șițaru Ionuț, Șițaru Petrișor și Șițaru Gheorghe, în calitate de reprezentanți ai SC TRANS ALPIN PIETROȘANI 2004 SRL, să taie fără drept și fără a deține autorizații de exploatare, masă lemnoasă din suprafețele de pădure aflate în proprietatea celor doi suspecți, aflate în administrarea Ocolului Silvic Privat Valea Oltului și situate în unitățile de producție U.P. IV Păpău-Trupul Groape, U.P. III Cernat-Trupul Basa, U.P. III Cernat-Trupul Cernat, U.P. V Valea Rea-Trupul Furfuescu (toate aflate pe raza Ocolului Silvic Domnești) și U.P. V Jepi (aflată pe raza Ocolului Silvic Mușătești), totalizând astfel un volum, stabilit de expertiza silvică efectuată în cauză, de 50.964 m³, în valoare de 8.663.880 lei.”, se arată în informarea menționată.

Dar faptele nu se opresc aici. În vizorul procurorilor regăsim trei angajați ai Ocolului Silvic Privat Valea Oltului care au fost implicați și în dosarul „Cheresteaua 1”, doi dintre ei (Mihai Gheorghe și Uță Vasile) fiind deja condamnați alături de patronul firmei Andris SRL.

„Bănuiala rezonabilă vizează și fapta constând în aceea că, aceiași suspecți, Ghilencea Gheorghe si Ghilencea Ion, beneficiind de complicitatea numiților TRĂISTARU ION, MIHAI GHEORGHE și UȚĂ VASILE, angajați ai Ocolului Silvic Privat Valea Oltului, în perioada 01.01.2008-22.08.2012, au determinat pe suspecții Șițaru lon, Șițaru Ionuț și Șițaru Petrișor și Șițaru Gheorghe, în calitate de reprezentanti ai SC TRANS ALPIN PIETROȘANI 2004 SRL, să taie în baza a 136 acte de punere în valoare și autorizații de exploatare aferente, întocmite fără respectarea legislației silvice în vigoare, masă lemnoasă din suprafețele de pădure aflate în proprietatea celor doi suspecți aflate în administrarea Ocolului Silvic Privat Valea Oltului și situate în unitățile de producție U.P. IV Păpău-Trupul Groape, U.P. III Cernat-Trupul Basa, U.P. III Cernat-Trupul Cernat, U.P. V Valea Rea-Trupul Furfuescu (toate aflate pe raza Ocolului Silvic Domnești) și U.P. V Jepi (aflată pe raza Ocolului Silvic Mușătești), totalizând un volum de 58.990 m³, cu un prejudiciu de 10.028.300 lei”, mai susțin procurorii.

O cantitate de aproape 110.000 mc de lemn - tăiat ilegal

Procurorii susțin că s-ar fi produs un adevărat dezastru ecologic în pădurile din Argeș: „În sarcina suspecților Ghilencea Gheorghe, Ghilencea Ion și S.C. DOI BRAZI VERZI S.R.L. s-a reținut un prejudiciu total rezultat în urma săvârșirii infracțiunii prev. de art. 107, alin.1, lit. d) din Leg. 46/2008, în valoare de 18.692.180 lei, aferent cantității de 109.954 m³ masă lemnoasă, prejudiciu compus din valoarea materialului lemnos exploatat fără autorizații de exploatare plus valoarea materialului lemnos exploatat în baza autorizațiilor de exploatare emise ilegal”.

De asemenea, prejudiciul aferent săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală este în cuantum de 4.118.192,48 lei.

Așadar, procurorii au stabilit în sarcina suspecților un prejudiciu cumulat adus bugetului de stat în cuantum de 22.810.372 lei.

Prejudiciu de peste 10 milioane de lei, în dosarul „Cheresteaua 3”

Dosarul „Cheresteaua 3” a fost deschis încă din anul 2012. În vizorul anchetatorilor se află Paraschiv și Alexandru Andreescu de la firma Stania Bar SRL.

„Din probatoriul administrat în cauză (raport expertiză silvică, declarații martori, declarații suspecți) s-a configurat bănuiala rezonabilă conform căreia, în perioada 01.01.2008-23.11.2012, suspecții Andreescu Paraschiv, Andreescu Alexandru și SC Stania Bar SRL, în baza aceleiași rezoluții infracționale, cu ajutorul suspecților Mazilu Bogdan și Stoica Ionut Luminel, precum și cu complicitatea funcționarilor Ocolului Silvic Valea Oltului, au tăiat fără a avea autorizații de exploatare, masă lemnoasă din fondul forestier național aflat în administrarea Ocolului Silvic Valea Oltului, respectiv 52.407 mc de arbori aflați (trupurile de pădure Valea Rea, Bândea, Pojarna, Zârna, Groape I) și 38.192 mc de lemne în baza a 67 de APV-uri întocmite cu încălcarea dispozițiilor legale, prejudiciul creat fiind în cuantum de 7.694.754,69 lei”, arată procurorii argeșeni.

Andreescu Paraschiv: „Este un prejudiciu adus pe genunchi!”

Procurorii au reținut în sarcina suspecților, în solidar, un prejudiciu în cuantum de 7.694.754,69 lei, aferent săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, în cuantum de 2.294.549 lei aferent infracțiunii de evaziune fiscală și 728.568,04 lei aferent săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național. A rezultat, astfel, un prejudiciu cumulat adus bugetului de stat în cuantum de 10.717.871,73 lei.

„Asta este un prejudiciu adus pe genunchi, cum se zice”, a precizat, recent, Andreescu Paraschiv în cadrul emisiunii „România, te iubesc!”, cu privire la prejudiciul calculat de procurori în dosar.

Laurențiu Palaghiea, prim-procuror al Parchetului Tribunalului Argeș: „Trimiterea în judecată a inculpaților devine imposibilă”

Urmărirea penală în dosarele „Cheresteaua 2 și 3” era aproape de a fi încheiată, doar că inculpații nu mai pot fi trimiși în judecată în acest moment, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

„Menționăm că, odată cu finalizarea expertizelor silvice și contabile dispuse, aducerea la cunoștința suspecților a concluziilor acestora, respingerea obiecțiunilor formulate la rapoartele de expertiză, urmărirea penală putea fi considerată încheiată, următorul pas procedural fiind punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată a inculpaților.

Odată însă cu pronunțarea Deciziei nr. 358/26.05.2022 a Curții Constituționale și a Deciziei nr. 67/25.10.2022 pronunțată de ÎCCJ, trimiterea în judecată a inculpaților devine imposibilă, în cauză impunându-se analizarea cazului care împiedică punerea în mișcare și exercitare a acțiunii penale prevăzut de art. 16 alin. 1 lit. f C.pr.pen,. respectiv - prescripția răspunderii penale.

Astfel, din examinarea considerentelor celor două decizii menționate care au constatat că, în perioada 25.06.2018-30.05.2022 nu a existat în fondul activ al legislației vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale respectiv faptul că, normele referitoare la întreruperea cursului prescripției sunt norme de drept penal material supuse, din perspectiva aplicării lor în timp, principiului activității legii penale prev. de art. 3 cod penal cu excepția dispozițiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. 2 din Constituție și art. 5 din Codul Penal, se ajunge la concluzia că forma în vigoare a Codului Penal în perioada 25.06.2018-30.05.2022 reprezintă legea penală mai favorabilă, întrucât nu prevedea vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripției răspunderii penale.

Facem precizarea că măsurile dispuse până în prezent și informațiile furnizate nu înfrâng în vreun fel principiul prezumției de nevinovăție prev.de art.4 din Cod procedură penală”, se mai arată în răspunsul semnat de prim-procurorul Laurențiu Palaghiea de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

Ion Andrei - condamnat la 10 ani de închisoare

Au existat și persoane care au fost găsite vinovate în dosarul „Cheresteaua”. Gruparea lui Ion Andrei a fost și ea la o aruncătură de băț de prescripție. Curtea de Apel Pitești a dat, pe 3 ianuarie 2023, verdictul în „Cheresteaua 1”. Cinci persoane, în frunte cu patronul firmei Andris, au fost condamnate la închisoare cu executare. Ion Andrei (foto) a primit 10 ani de închisoare, în timp ce fiii lui, Ionuț Daniel Andrei și Liviu Gheorghiță Andrei, au primit câte 4 ani de închisoare. A mai fost condamnat Gheorghe Mihai, șef de district în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, la 8 ani închisoare și pădurarul Vasile Uță, la 4 ani închisoare. Alți doi  inculpați au primit câte 3 ani închisoare, cu suspendare. Instanţa a stabilit, în sarcina inculpaților, despăgubiri civile şi confiscări în valoare totală de peste 10 milioane de lei.

Articol realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea