Se caută fonduri europene pentru consolidarea și punerea în valoare a Castrului Roman Jidova

Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu, împreună cu managerul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu, și Sorin Ivașcu, director executiv Direcția Strategii, Sinteze, Proiecte cu Finanțare Internațională din cadrul CJ Argeș, au avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu specialiști la Castrul Roman Jidova. Grupul de lucru a avut drept obiectiv stabilirea liniilor directoare pentru întocmirea documentelor necesare accesării de fonduri europene în noul exercițiu financiar european pentru consolidarea și punerea în valoare a castrului roman, care ar putea intra și în patrimoniul UNESCO.

"Ne-am deplasat la Castrul Roman Jidova împreună cu managerul Muzeului Județean, Cornel Popescu, cu arhitecți, cu proiectanți, cu cei care sunt responsabili cu deciziile de proiectare, de consolidare și modernizare a acestui castru pe fondurile europene care vor fi derulate în perioada următoare. Consiliul Județean Argeș, în actualul exercițiu financiar european, are trei proiecte privind reabilitarea și consolidarea monumentelor. Este vorba despre Muzeul Județean, Galeria de Artă și Cetatea Poienari - proiecte cu o valoare de aproximativ 66 de milioane de lei. Pentru exercițiul financiar următor, urmărim introducerea la finanțare și a proiectului privind Castrul Roman Jidova, ultimul dintre monumentele istorice de tip A din administrarea Consiliului Județean care nu a beneficiat de astfel de investiții" - Marius Nicolaescu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

 

"Suntem la Castrul roman de piatră de pe Limesul Transalutanus, adică de pe frontiera care separa Imperiul Roman de fostul regat al dacilor. Este un monument istoric de clasa A, un sit arheologic de importanță națională și cu perspective de a deveni un sit UNESCO. Salut inițiativa conducerii Consiliului Județean Argeș de a sprijini Muzeul Județean Argeș în vederea punerii în valoare a acestui minunat sit arheologic și de a profita astfel de axele de finanțare care se vor deschide în curând. Pe viitor vom putea organiza aici și alte activități de reconstituire istorică, dar și ateliere educaționale" - Cornel Popescu, manager Muzeul Județean Argeș.

Situat în cartierul Pescăreasa, la intrarea dinspre sud în municipiul Câmpulung, în imediata proximitate estică a şoselei Piteşti-Câmpulung, între aceasta şi Râul Târgului, castrul mare din punctul „Jidova” este cea mai importantă şi mai bine păstrată construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului Transalutanus (fiind în acelaşi timp şi singura edificată din piatră).

Expoziţia, deschisă în 1970, cuprinde obiecte descoperite în cercetările arheologice de pe Limes alutanus şi transalutanus şi cu precădere obiecte descoperite în cercetările din Castrul Jidova. Sunt expuse obiecte din ceramică (opaiţe, cărămizi şi fragmente de ţigle cu inscripţii, amfore, piese de pavimentum şi mozaic, piese pentru hypocaustum), arme (vârfuri de săgeţi, suliţe, cuţite), accesorii de echipament militar etc. În incinta castrului se păstrează o parte din clădirile romane (Principia – comandamentul, Praetorium – clădirea comandantului, clădirea ofiţerilor, Horreum – magazia de cereale). Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtină şi, parţial, turnurile porţii Praetoria (poarta principală de intrare), turnul semirotund din colţul de sud-vest, cât şi celelalte turnuri ale porţilor Decumana, Dextra şi Sinistra de pe laturile nord, est şi vest.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea