Vizită pe șantierele din Pitești. Se amenajează cel mai mare loc de joacă din municipiu

# Stadiul lucrărilor din Pitești

A fost inspecție, săptămâna trecută, pe șantierele Piteștiului! O echipă a Primăriei Pitești, în frunte cu primarul Cristian Gentea și viceprimarul Gelu Tofan, a mers la o parte dintre șantierele din municipiu unde le-a fost prezentat jurnaliștilor stadiul actual al lucrărilor. Marele absent al întâlnirii a fost viceprimarul Mihai Mihăilescu, care a preferat să meargă alături de Cătălin Drulă, în campanie, prin județ. În cazul majorității lucrărilor de investiții prezentate, termenele de finalizare sunt aproape gata!

Până în luna iulie sosesc la Pitești 20 de autobuze ecologice

Turul șantierelor a început de la parcarea Bowling, de pe strada Costache Negri, și a continuat cu lucrări din Calea Câmpulung, Parcul Lunca Argeșului, Găvana, Războieni, Calea Craiovei, Frații Golești și s-a terminat la sala de educație fizică școlară de la Școala Gimnaziala Nr. 2 - Structură a Școlii Gimnaziale "Tudor Vladimirescu", din Bulevardul Republicii.

Prima oprire a fost în zona Bowling, în imediata vecinătate a Bazinului Olimpic, unde se montează 40 de puncte de încărcare lentă și 4 puncte de încărcare rapidă pentru autobuzele electrice. Lucrările sunt realizate de firmele SC Proinstal Pipe SRL și Global Tech Xpert SRL. Este vorba despre proiectul de „îmbunătățire a transportului public urban de călători în municipiul Pitești”, cu o valoare totală de 42,5 milioane de lei. A fost finalizată platformă betonată, fiind realizate și traseele, respectiv branșamentele aferente stațiilor de încărcare. Lucrările sunt executate în proporție de aproximativ 70%. În cadrul aceluiași proiect a fost semnat și contractul de furnizare a 20 de autobuze ecologice hibride de tip diesel/electric.

„Primele cinci autobuze hibrid vin la jumătatea lunii acesteia și până la sfârșitul lunii iunie vin toate în așa fel încât să ne încadrăm ca să dăm drumul la transportul metropolitan pe Ștefănești și pe Moșoaia”, a precizat primarul Cristian Gentea.

Pentru că le-a asfaltat strada, primarul a fost primit cu șampanie și prăjituri

Ne-am deplasat apoi pe Calea Câmpulung, unde au fost finalizate de către firma Comesad lucrările de modernizare a străzii Sergent TR Constantin Comănescu. Bucuroşi că li s-a asfaltat strada, piteştenii au primit autoritățile locale cu şampanie şi prăjituri! Înainte de asfaltare era o stradă de pământ în lungime de 281 m. Strada a fost modernizată complet. „Drumul era destul de îngust, trotuarul era evazat. L-am îndreptat. Am mutat stâlpul de curent. Sunt rigole, canalizare pluvială. Eu zic că arată foarte bine”, a precizat primarul Piteștiului. Prețul contractului este de 910.088,23 lei cu TVA. Constructorul urmează să solicite efectuarea recepției la terminarea lucrărilor.

Gelu Tofan, despre sensul giratoriu de pe Calea Câmpulung: „Am făcut un lucru bun și pentru consilierul Apostoliceanu”

Ne-am oprit și la bazinele Apă Canal, unde autoritățile au în plan să dărâme clădirile societății Apă Canal, de pe Calea Câmpulung, și să construiască un sens giratoriu în zonă. “Deocamdată facem studiu și după aceea trebuie să luăm aprobarea de la CNAIR”, a spus primarul Cristian Gentea. Se încearcă fluidizarea traficului, un sens giratoriu în zonă fiind absolut necesar. „Solicitările au fost imense pentru toată zona”, a precizat și viceprimarul Gelu Tofan.

Vicele Tofan nu a uitat nici de foștii săi colegi din PNL Argeș. „Eu am propus sensul giratoriu și dl primar a acceptat pentru că a văzut despre ce este vorba și așa se face echipă. Încă un proiect în colaborare! (...) Am făcut un lucru bun și pentru consilierul Apostoliceanu care va merge acasă folosind sensul giratoriu. L-am făcut involuntar, dar asta este!”, a spus Gelu Tofan.

În noul loc de joacă din Lunca Argeșului pot intra simultan 342 de copii

Am mers și în Parcul Lunca Argeșului! Nu pentru relaxare, ci pentru că aici se amenajează cel mai mare loc de joacă din Pitești, pe o suprafață de 1.142 mp. În noul parc se vor putea juca, în același timp, 342 de copii, cu vârste cuprinse între 4-14 ani. Complexul de joacă va avea un echipament dinamic, compus din 6 turnuri, 33 de acoperișuri, 7 tobogane. „Locul va fi o atracție deosebită. Cred că toată vara vor sta copiii aici”, a precizat primarul Cristian Gentea.

Contractul are o valoare de 2.438.301,66 lei fără TVA, iar lucrarea este executată de DFS Center Grup SRL. Parcul va fi inaugurat, cel mai probabil, în preajma Zilelor Municipiului Pitești.

„Lucrările de amenajare a locului de joacă se desfășoară pe o suprafață de aproximativ 1.200 mp. Va fi un ansamblu care va fi utilizat de 342 de copii simultan. Vor fi 6 turnuri, 7 tobogane cu un ansamblu multifuncțional pentru toate grupele de vârstă. Cred că se va finaliza în perioada următoare. Poate reușim sa îl inaugurăm până în Simfonia Lalelelor sau până în Zilele Municipiului Pitești. Sunt mai multe componente, dar atracția cea mai frumoasă din ansamblu este toboganul. O parte dintre echipamente au sosit, urmează să le asamblăm. Va fi unic în Pitești. Nu cred că există în sudul României așa ceva”, a precizat Alexandru Marcu, directorul adjunct al Serviciului Public de Exploatare a Patrimoniului.

Un loc de joacă și două terenuri, de fotbal și baschet, vor fi amenajate deasupra unei parcări

Am continuat traseul și am ajuns în Găvana, în zona AGIP, unde ADP Pitești dezafectează fostul loc de joacă. Deasupra unei parcări se va realiza un nou loc de joacă, urmând a fi turnat covor de tartan. Tot aici vor fi amenajate un mini teren de fotbal și un mini-teren de baschet. „Vin și fac hidroizolația. Odată cu ea se vor rezolva și infiltrațiile care vin către parcarea de dedesubt. Va fi un teren de mini-fotbal și mini-baschet. Va fi împrejmuit.”, a precizat Iulian Chiriță, director Direcția Tehnică la Primăria Pitești.

Sediu nou pentru Direcția de Asistență Socială

Am ajuns și în cartierul Războieni, acolo unde se derulează mai multe proiecte. Unul dintre ele vizează „Regenerarea urbană în zona marginalizată a municipiului Pitești”. În cadrul proiectului s-a realizat în Războieni un loc de joacă, s-au modernizat spațiile verzi, zonele pietonale și carosabile. De asemenea, s-a făcut reconversia căminului școlar Corp C5 în Centru Multifuncțional Comunitar, unde își va desfășura activitatea Direcția de Asistență Socială (DAS) a municipiului.

„Este vorba despre proiectul de Regenerare urbană în zona marginalizată a municipiului Pitești, zona Coremi, Războieni și Independenței. Acesta este locul de joacă strict destinat Centrului Multifuncțional pentru copii (din Războieni). În acest Centru își vor desfășura activitatea cei de la DAS pentru Servicii acordate copiilor aflați în situație de risc, pentru persoanele vârstnice cu dizabilități”, a precizat Raluca Marin, șef Serviciu Fonduri Europene.

Locuințe sociale de 70 mp, în Războieni

De asemenea, tot în Războieni este aproape de finalizare proiectul de „Transformare Cămin C3 – Liceul Tehnologic Dimitrie Dima, în clădire de locuințe sociale”. Au fost construite 55 de garsoniere, fiecare dintre ele cu o suprafață locuibilă 44 mp, și 4 apartamente, fiecare cu o suprafață de 70 mp. Lucrările sunt executate în proporție de 95%.

„În două săptămâni trebuie să fim gata.”, a precizat constructorul.

Încă o stradă de pământ a fost modernizată

Am ajuns pe Calea Craiovei acolo unde o altă stradă de pământ a fost modernizată. Este vorba despre Strada Marta Rădulescu în lungime de 403,15 m. Constructorul Selca SA a solicitat deja efectuarea recepției la terminarea lucrărilor. Prețul contractului a fost de aproximativ 1.000.000 lei.

Lucrările sunt avansate la „Incubatorul de afaceri”

Am ajuns, în cele din urmă, și la Centrul de business de tip „incubator de afaceri” Business HUB – Prosant. Acesta este destinat unui număr de minim 16 firme beneficiare din categoria IMM-urilor care vor desfășura activități de cercetare-dezvoltare. Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2022, având o valoare totală de 15.554.939,315 lei, inclusiv TVA.  Executantul lucrărilor este Asocierea SC Valah Construct Grup SRL (lider) – SC  Tehno Fluid Solutions SRL – SC Advanced Structural Design SRL. În acest moment, lucrările sunt executate în proporție de 70%.

„Sperăm că la sfârșitul anului se vor muta aici. Se lucrează acum la partea de birouri care se va finaliza, sperăm noi, luna viitoare, deși termenul contractual este în luna septembrie. Constructorul s-a mișcat destul de bine. Urmează identificarea firmelor care urmează a fi incubate și demararea procedurilor specifice. Întâi vom avea o asociere formată din consultantul tehnic, Primăria Pitești, Universitatea Pitești și Camera de Comerț care vor administra întreg HUB-ul. Noi (Primăria Pitești n. red.) nu ne implicăm în afaceri. Ea revine firmelor incubate. Pe zona de administrare a Centrului sarcinile ne vor reveni nouă.”, a precizat Cristian Dumitru, consilierul primarului Cristian Gentea.

Deputatul Nicolae  Georgescu l-a așteptat pe Gentea la sala  de sport de la „Tudor Vladimirescu”

După „Incubatorul de afaceri”, am ajuns la sala de sport de la Școala Gimnazială Nr. 2 – Structură a Școlii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu”, unde eram așteptați și de parlamentarul Nicolae Georgescu. Proiectul este derulat și finanțat în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, Subprogramul „Săli de sport” al Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.) S.A. Executantul lucrării este Asocierea Colen Impex S.R.L. & Topalis Engineering S.R.L. Execuția lucrării este finalizată în proporție de 80%! De precizat că, înainte de a ajunge deputat, Nicolae Georgescu a fost directorul Şcolii Gimnaziale „Tudor Vladimirescu”.

Continuă lucrările de modernizare la Colegiile „Zinca” și „Armand Călinescu”

Pe lângă aceste lucrări, în Pitești mai sunt sau urmează a fi deschise și alte șantiere importante. Sunt lucrări, în prezent, la mai multe săli de sport din municipiu. Se reabilitează și mai multe clădiri. La Colegiul Național „Zinca Golescu” continuă lucrările de reabilitare și modernizare. Ele sunt realizate de asocierea Zeus SA și Arhiama Structuri Design SRL. Valoarea contractului este de 14.048.232,18 lei, inclusiv TVA. Termenul de execuție este până la data de 30.06.2024. În prezent sunt în derulare lucrările de consolidare aferente corpului 2 al clădirii.

Continuă lucrările de reabilitare și modernizare și la Colegiul Tehnic „Armand Călinescu”. Acum se execută lucrări la Corpul 1, fiind realizat în proporție de 73%. Contractul de execuție a fost semnat de municipiul Pitești și asocierea Tehno Fluid Solutions SRL (lider) – Alpha Design-Build Group SRL. Valoarea contractului este de 23.856.383,03 lei, fără TVA.

De asemenea, sunt executate și lucrări de îngropare a containerelor în cartierul Trivale. Lucările sunt efectuate de SC Hidro Construcția SRL, iar termenul de finalizare este 23.05.2023. Valoarea contractului de furnizare este de 14.625.576 lei inclusiv TVA. Se vor realiza 23 de platforme de colectare selectivă a deșeurilor municipale, pe cinci fracții (deșeuri menajere, biodegradabile, hârtie/carton, pet-plastic/metal și sticlă), în cartierul Trivale.

Articol realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea