Marius Manole, primarul de la Aninoasa, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

# Este acuzat de evaziune fiscală!

În Săptămâna Mare, pe 13 aprilie, Marius Nicolae Manole, primarul de la Aninoasa, a fost condamnat, la Tribunalul Argeș, la 4 ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală. Decizia instanței nu este definitivă, ea fiind, deja, atacată cu apel de inculpat. Se va ajunge, astfel, cu dosarul la Curtea de Apel Pitești, unde judecătorii vor da, cel mai probabil, o decizie finală!

Marius Nicolae Manole a fost trimis în judecată în decembrie 2019 pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată. În dosar au mai fost trimiși în judecată Bratu Toma și societatea SC Comet Total Center SRL, aceștia fiind acuzați de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată. În cele din urmă, Tribunalul Argeș a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei SC Comet Total Center SRL și a inculpatului Toma Bratu ca urmare a faptului că a intervenit prescripţia penală. În schimb, actualul primar de la Aninoasa a fost condamnat la închisoare cu executare.

În baza art. 9 alin. 1 lit. b din Legea 241/2005 rap. la art. 9 alin. 2 din Legea nr. 241/2005, cu aplic. art. 41 alin. 2 C. pen. 1968 si art. 5 C pen 2009, va condamna pe inculpatul MANOLE NICOLAE-MARIUS, în calitate de administrator, președinte al consiliului de administrație și director general al SC Indcarf SA Pitești, la pedeapsa de 4 (patru) ani închisoare cu executare în regim de detenție, în condițiile art. 60 C.pen., pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată și agravată prev. și ped. de art. 9 alin.1, lit. c și alin.2 din Lg. 241/2005 (în vigoare până la 22.03.2013), cu aplicarea art. 41 alin. 2 din C.pen de la 1968, în condi?iile art. 5 din C.pen.

În baza art. 67 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod Penal, va interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.

În baza art. 65 alin. 1 raportat la art. 66 alin. 1 lit. a şi b Cod Penal,va interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi exercitarea dreptului de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până când pedeapsa principală privativă de libertate a fost executată sau considerată ca executată. Va lua act de faptul că inculpatul a fost cercetat în stare de libertate. (...) În baza art. 408 şi următoarele Cod de Procedură Penală, cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.”, se arată în hotărârea Tribunalului Argeș.

Instanța a respins, însă, acţiunea civilă formulată de Statul Român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, reprezentată de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Argeş. A fost revocată și măsura asigurătorie, dispusă  în dosar, față de un imobil (garsonieră) ce a aparținut lui Marius Manole.

Dacă hotărârea instanței va rămâne definitivă, inculpatul își va pierde și mandatul de primar al comunei Aninoasa.

Ar fi prejudiciat bugetul statului cu peste 600.000 de lei

Marius Manole a fost trimis în judecată pentru fapte săvârșite înainte de obținerea mandatului de primar. Acesta este acuzat de fapte din perioada în care avea calitatea de administrator, președinte al consiliului de administrație și director general al SC Indcarf SA Pitești. Inculpatul este acuzat de un prejudiciu de peste 600.000 de lei.

„Fapta inculpatului Manole Nicolae Marius, în calitate de administrator al SC Indcarf SA Pitești, care în perioada 2012-martie 2013 a înregistrat în evidenţele contabile operaţiuni fictive constând în evidentierea în contabilitatea (...) a unui număr de 17 facturi fiscale emise de ## #### #### ###, SC ###### ##### ###### SRL, SC ##### ####### ######### SRL, prejudiciind în acest fel bugetul general consolidat al statului cu suma totală de 609.600 Iei (echivalentul a 138.231 euro – calculat în acel moment – n. red.), constând în TVA, se încadrează în tipicitatea obiectivă şi subiectivă a infracţiunii continuate (17 acte materiale) de evaziune fiscală prevăzută de art.9 alin. 1 Ut c şi alin. 2 din Legea 241/2005, cu aplicarea art. 41 alin. 2 din Vechiul CP, în condiţiile art 5 alin.l din NCP.99.”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

A fost găsit și în stare de incompatibilitate

Marius Manole a fost găsit și în stare de incompatibilitate de Agenția Națională de Integritate (ANI). Firma soției actualului primar de la Aninoasa ar fi încheiat mai multe contracte cu instituții aflate sub autoritatea Consiliului Județean Argeș în perioada în care acesta deținea funcția de consilier județean.

„În perioada exercitării mandatelor de consilier județean (2016 - 2020 și 2020 - 2024), societatea comercială în cadrul căreia soția sa deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator unic, a încheiat în intervalul 25 iunie 2019 – 03 iunie 2021, 3 contracte de prestări servicii medicale și 4 acte adiționale la acestea în valoare totală de 16.352 Lei, cu instituții aflate sub autoritatea C.J. Argeș. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 90, alin. (2) din Legea nr. 161/2003”, se arată în comunicatul emis de ANI.

Marius Manole a atacat, în instanță, raportul de evaluare al Agenției Naționale de Integritate prin care s-a constatat imcompatibilitatea sa. Dosarul se judecă la Curtea de Apel Pitești. Următorul termen de judecată a fost stabilit la data de 19 mai 2023.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea