Ursul - în bătaia puștii! În Argeș vor fi împușcate 30 de animale

# Lista zonelor din Argeș unde vor fi vânați

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică un ordin prin care pot fi vânați 426 de urși, în scop de prevenție.  Pe lângă aceștia, se mai adaugă un număr de 60 de urși care pot fi împușcați în alte condiții, prin derogare. În Argeș vor fi vânate 30 de exemplare, județul fiind depășit doar de Mureș, cu 43 de exemplare, Brașov – 45, Covasna – 54 și Hunedoara – 73.

În ultimii doi ani s-au plătit 13 milioane de lei pentru pagubele create de urși

Ministrul Tanczos Barna susține că a crescut numărul de atacuri provocate de urși asupra oamenilor. În schimb, Asociațiile pentru protecția animalelor se tem că legea va da undă verde vânătorii.

Ministerul Mediului spune că, pe fondul creșterii pagubelor produse de urși, statul a plătit în ultimii doi ani despăgubiri de aproape 13 milioane de lei. „De menționat este și faptul că în ultimii doi ani a crescut incidența pagubelor la nivel national, acest fapt fiind reliefat de inregistrarea a unui număr de 4311 dosare de pagube cu o valoare de despăgubire aprobată de 12.948.595 lei”, se arată în referatul Ordinului de Ministru. Potrivit Ministerului Mediului, între anii 2016 şi 2021, urșii au omorât 14 persoane, au rănit 158 şi au fost implicaţi în 154 de incidente. De asemenea, potrivit estimărilor, În România sunt peste 8.000 de urși.

„Au murit prea mulți oameni, am plătit prea mulți bani pentru despăgubiri. Atacurile se înmulțesc, interacțiunea om-urs generează prea multe conflicte. Obligația noastră este să apărăm viața umană și bunurile create de om”, a declarat Barna Tánczos, la începutul lunii aprilie, când a anunțat proiectul de ordin de ministru.

Condiții pentru vânarea animalelor

Ordinul vine și cu o serie de condiții pentru vânători. Ei nu au voie să împuște urși a căror blană valorează mai mult de 500 de puncte CIC, punctaj internațional care se calculează în funcție de mărimea animalului și frumusețea lui, și nici femele cu pui. Vânătorii trebuie să plătească și o taxă Gărzii Forestiere Naționale, tot în funcție de punctajul CIC, și trebuie să recolteze și să analizeze pe cheltuiala lor probe biologice de la fiecare urs împușcat.

Reprezentanții ONG-urilor care militează pentru protecția animalelor spun că prin acest ordin, Ministrul Mediului dă undă verde vânătorii la urs care a fost oprită din 2016. „Este o lege dată cu dedicație pentru vânători, pentru industria vânătorii, care sigur că da, vor extrage 486 de urși din pădurile României și îi vor valorifica financiar. Deci vorbim de bani”, a spus Ciprian Gălușcă, coordonator Greenpeace România, pentru TVR.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea