Tudor Pendiuc, Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi sunt obligați să plătească 23 de milioane de lei

# Cei trei au fost încarcerați vineri, 5 mai, la Penitenciarul Mioveni

Dosarul Publitrans a ajuns la final! Deși în primă instanță au fost 10 inculpați condamnați, în urma apelului doar trei au primit pedepse de închisoare cu executare. Tudor Pendiuc, fostul primar al municipiului Piteşti, a fost condamnat definitiv, pe 5 mai, de Curtea de Apel Bucureşti la 4 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în legătură cu achiziţia de autobuze pentru transportul public local. La Tribunalul Bucureşti, Pendiuc primise o condamnare de 8 ani închisoare, pedeapsă redusă la jumătate de Curtea de Apel Bucureşti, după ce magistraţii au constatat că pentru infracţiunea de luare de mită faptele s-au prescris. Și oamenii de afaceri Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi, reprezentanţi ai SC Girexim Universal SA şi SC CNCD SA,  au primit tot câte patru ani de închisoare cu executare. Pendiuc, Scarlat și Văsîi au fost obligați la plata prejudiciului de 23.279.706,03 lei.

 

În acelaşi dosar, Emanuela Pendiuc, fiica lui Tudor Pendiuc, a scăpat de condamnarea de 5 ani primită la instanţa de fond. La apel, aceasta a fost achitată pentru spălare de bani, iar pentru complicitate la luare de mită faptele s-au prescris.

 

În schimb, Valentin Vișoiu a scăpat de condamnarea de 7 ani şi 8 luni de închisoare. Afaceristul a fost achitat pentru spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, iar pentru infracţiunea de dare de mită s-a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Și în cazul inculpaților Emilian Nichita (director executiv al Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Pitești și președinte al Comisiei de evaluare, la data săvârșirii faptei), Lucia Corina Ivan (Serviciu Unitate Monitorizare Servicii Publice, la data săvârșirii faptei), Carmen Elena Droniuc (fosta secretară a lui Pendiuc), Mihai Petriea și Doru Petriea (fost ofiţer de poliţie judiciară în cadrul DNA) le-a fost încetat procesul penal pentru că faptele s-au prescris.

Deși au fost condamnați în primă instanță, inculpații Robert Aurelian Roman, Vasile Manuel Rotaru și Elena Berinde (directori în cadrul SC Publitrans 2000 S.A., la data faptelor)  au fost achitați la Curtea de Apel București pentru complicitate la abuz în serviciu.

Obligați la plata a peste 23 de milioane de lei

Curtea de Apel București a admis acţiunea civilă exercitată de SC Publitrans 2000 SA Piteşti. Patru dintre inculpați au fost obligați la plata prejudiciului.

„Obligă în solidar inculpaţii Pendiuc Tudor, Văsîi Gheorghe (în solidar si cu partea responsabila civilmente SC GIREXIM UNIVERSAL SA PITESTI), Scarlat Constantin (în solidar si cu partea responsabila civilmente SC CNCD SA PITESTI) şi Nechita Emilian (numai până la concurenţa sumei de 21.710.406,06 lei) la plata către partea civilă SC PUBLITRANS 2000 SA Piteşti a sumei de 23.279.706,03 lei reprezentând suma profiturilor obţinute de SC CNCD SA si GIREXIM UNIVERSAL SA şi a valorilor decontate în cadrul contractului de comision/discount”, se arată în hotărârea instanței.

Curtea de Apel București a lăsat nesoluţionată acţiunea civilă exercitată împotriva inculpaţilor Valentin Vişoiu, Manuel Vasile Rotaru și Elena Berinde. De asemenea, au fost menținute măsurile asigurătorii luate asupra bunurilor inculpatului Valentin Vişoiu Valentin, urmând a înceta de drept dacă partea civilă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.

Dosarul Publitrans a luat naștere după ce societatea de transport public local din Pitești, SC Publitrans 2000 SA, deținută în totalitate de Consiliul Local Pitești, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziționate de Consiliul Local prin alocare de fonduri. „Prevalându-se de această nevoie socială, primarul Pendiuc Tudor ar fi făcut demersuri astfel încât, cu încălcarea prevederilor legale, să fie încheiat, executat și prelungit un contract de asociere in participațiune între S.C. Publitrans 2000 S.A. și societățile private CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A, în folosul ultimelor două societăți”, arată procurorii DNA.

Pentru infracțiunile de dare și luare de mită a intervenit prescripția răspunderii penale

Tudor Pendiuc și Emanuela Pendiuc au fost acuzați de procurori și că au luat mită un apartament de 130.000 de euro de la Valentin Vișoiu. Pentru infracțiunile de dare și luare de mită, Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal pentru că faptele au fost prescrise.

„În exercitarea atribuțiilor de serviciu (de îndeplinire / neîndeplinire / urgentarea îndeplinirii unui act, respectiv îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri), primarul Pendiuc Tudor a primit, la data de 18.02.2008, pentru fiica sa, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena, de la inculpatul Vișoiu Valentin, un apartament în municipiul București – Ansamblul Rezidențial Quadra Place, în valoare de 130.900 euro (echivalentul a 475.812.18 lei), în schimbul favorizării asocierii S.C. CNCD S.A./S.C. Girexim Universal S.A. în procedura de atribuire a contractului de asociere în participațiune, respectiv acordarea efectivă, executarea și ulterior prelungirea acestuia. Pentru a disimula primirea, de către inculpatul Pendiuc Tudor, tatăl său, a unui apartament și pentru a crea aparența că respectivul imobil intră în mod legal în proprietatea ei, la data de 26.11.2007, inculpata Pendiuc Emanuela-Elena a încheiat un antecontract, iar la data de 18.02.2008, a încheiat contractul de vânzare - cu SC Conarg Real Estate S.R.L. și ulterior a acceptat eliberarea a două chitanțe, în sumă de 110.000 lei și în sumă de 365.112,18 lei de către Conarg Real Estate S.R.L., fără a remite sumele de bani societății anterior amintite. Pentru a crea aparența că apartamentul a fost plătit și că nu reprezintă un folos nejustificat, inculpatul Vișoiu Valentin, în calitate de persoană cu putere de decizie în cadrul SC Conarg Real Estate S.R.L., a acceptat încheierea unui contract de vânzare-cumpărare în care să se menționeze, în mod nereal, că a fost încasată integral contravaloarea”, se arată într-un comunicat al DNA.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea