EUROPA TINERILOR DIN PITEȘTI

Ziua Europei a fost sărbătorită, la Biblioteca Județeană ”Dinicu Golescu” Argeș, pe limba tinereții și în ritmul generației care crește sub ochii noștri – rapid, curajoasă, voluntară, străduindu-se să țină pasul cu tot ceea ce înseamnă, la ora actuală, provocare planetară.

Centrul Europe Direct Argeș a organizat, în Anul European al Competențelor, un eveniment impecabil. ”Cariere Europene” și-a propus să sublinieze, pe de o parte, importanța debutului în viața profesională și de creație, pe de altă parte - felul în care perspectivele și viziunile noi, indiferent de domeniul în care se manifestă, reușesc să se integreze în această societate extrem de fluidă, confuză și anomică.

Evenimentul ”Cariere Europene” a fost gândit pe trei secțiuni: Debut Artistic, Debut Literar, Debut Profesional. Debutul artistic a avut în prim-plan vizualul. MARCEL DUȚU, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România – Filiala Vâlcea, a venit cu o expoziție de pictură și de obiect - ”Integrativ” - în cadrul căreia cromatica în cheie abstractă a făcut echipă cu tehnologia. Bobina, firul electric, dioda, procesorul, placa video, placa de sunet, tastatura computerului s-au lăsat colorate, imaginând un metavers de care ne despart, chiar dacă multora nu le vine să creadă sau nu vor să accepte, doar câțiva ani pământești. I-a ținut isonul – evident, fără vreo regie prealabilă – ANA STAN, elevă la Colegiul Național ”Ion C. Brătianu”. Expoziția ei de grafică și de pictură s-a intitulat ”Mintea. Tărâm de basm” și a repus în discuție ideea că mintea noastră este, în egală măsură, profesor experimentat și elev nedisciplinat, care pot învăța, însă, dacă există bunăvoință, unul de la celălalt.

Debutul literar i-a adus împreună pe prozatoarea de 18 ani, MARA ONEL, elevă la același Colegiu Național ”Ion C. Brătianu”, autoare a șapte romane polițiste și psihologice, și pe poetul RADU ALEXANDRU DINCĂ, licențiat în Filosofie, orator din stirpea anticilor greci, la învățăturile cărora se întoarce mereu, inclusiv prin prisma profesiei pe care, cu frumoase rezultate, o practică la 23 de ani, cea de consilier existențial. De altfel, secțiunea Debut Profesional i-a fost dedicată în întregime, tocmai pentru că face ceva nemaifăcut până acum la noi. Consilieri existențiali, cu cabinet și clienți, sunt cel mult 20 în România, la ora aceasta.

Atmosfera a fost, și ea, o pată de culoare. Voluntarii Centrului Europe Direct Argeș au distribuit, în centrul orașului, peste 1000 de materiale informative cu tematică europeană: broșuri, hărți, pliante, semne de carte și cărți poștale, provenite de la Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene. La evenimente, au participat elevi de la Colegiile Naționale ”Ion C. Brătianu”, ”Zinca Golescu”, ”Alexandru Odobescu”, de la Colegiul Economic ”Maria Teiuleanu”, de la Liceele Teoretice ”Ion Barbu”, ”Ion Cantacuzino” și Costești, de la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Dima”. Au fost prezenți și elevii-ambasadori juniori, alături de profesorii lor coordonatori, implicați în Proiectul ”Școli-ambasador ale Parlamentului European”.

Oficialitățile au girat calitatea evenimentului. Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, domnul ADRIAN BUGHIU, s-a declarat deschis către cunoaștere, tinerețe, exuberanță și către conștientizarea faptului că a face parte din marea familie europeană implică responsabilități pe măsură.

Nota 10 cu felicitări pentru echipa Europe Direct Argeș, pentru voluntarii ei de nădejde, a căror contribuție la reușita evenimentului a fost decisivă!

DENISA POPESCU MARTIN

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea