Ziua Regalității - marcată la Muzeul Județean Argeș

Pe 10 mai, de Ziua Regalității, la Muzeul Județean Argeș a fost vernisată expoziția temporară “Casa Regală a României”. Au fost prezentate fotografii, medalii, tablouri și alte obiecte inedite din patrimoniul Muzeului Județean care, împreună, reușesc să spună povești interesante despre regii și reginele României.

Prezent la eveniment, Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, a apreciat eforturile conducerii Muzeului de a readuce în prim-plan prin activitățile sale momentele importante din istoria României, printre acestea numărându-se și obiectivele istorice atinse în perioada regalității.

 

„Cu primele reședințe voievodale, primul scaun metropolitan, cu primele capitale la Curtea de Argeș și Câmpulung, sau Pitești - reședință domnească temporară, Argeșul are strânse legături cu domnitorii din Țara Românească și, în istoria mai recentă, cu Casa Regală. Trebuie să subliniem că dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen nu ar fi ajuns pe tronul României fără ajutorul unor argeșeni - Goleștii și #Brătieni. Ion C Brătianu l-a însoțit pe Carol I, cel care a înnoptat prima dată pe teritoriul României în Argeș, la Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti. Tot aici, Carol I a semnat și primul său act prin care a fost amnistiat Calinic Miclescu, Mitropolitul Moldovei. La București, prima sa reședință a fost o casă a Goleștilor. Regii și reginele României își dorm somnul de veci tot în județul nostru, la necropola de la Curtea de Argeș”, a precizat Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea