Lansare de carte la Biblioteca Județeană Argeș: ”Fenomenul Cucuteni în culturile neolitice din spațiul geografic locuit de români” de Adrian Radu

Renumitul sculptor Adrian Niculae Radu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, doctor în Arte vizuale și conferențiar universitar la Universitatea din Pitești, își va lansa, marți, 16 mai, începând cu ora 12:00, la Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș, volumul intitulat ”Fenomenul Cucuteni în culturile neolitice din spațiul geografic locuit de români”, Ediția a II-a (Editura RCR Editorial, 2020).

Adrian Niculae Radu s-a născut în 17 iunie 1945, la București. A absolvit în anul 1971 Institutul de Arte Plastice ”Nicolae Grigorescu” din București. În 1988 a emigrat în Statele Unite ale Americii, iar în 1991 a fost repatriat la cerere.

În perioada 1988-1991 a lucrat la New York în cadrul Excalibur Bronz Sculptury Inc. și a semnat cronica plastică din ziarele românești Lumea Liberă și Micro Magazin. În anul 1991 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În 1994 primește titlul de Cetățean de Onoare al orașului Câmpulung, iar în 2007, titlul de Fiu al Argeșului.

 

Din anul 2003 este doctor în arte vizuale, iar din anul 2005, este evaluator în arte în cadrul Ministerului Educației, Cercetării și Tineretului pentru acordarea de burse în străinătate. De asemenea, a obținut mai multe diplome, distincții și medalii oferite de Ministerul Culturii, de Centrul Cultural din Pitești, de Universitatea din Pitești, de Societatea Negru Vodă și de Cenaclul Literar Mihai Moșandrei din Câmpulung Muscel.

Sculptorul Niculae Radu Adrian lucrează în piatră, marmură, lemn sau bronz, sculptură de interior sau monumentală, sculptură de exterior, creează busturi și portrete, semnează lucrări în mozaic, pictură în ulei, acuarelă, pastel, frescă sau vitralii. Are lucrări în colecții de stat și particulare din țară și din străinătate. În municipiul Câmpulung-Muscel este reprezentat de o Galerie de Artă în care sunt expuse lucrări ce sintetizează întreaga sa operă. Printre cele mai însemnate lucrări monumentale ale artistului, amintim: Muza Muzicii și Muza Literaturii, Teatrul din Focșani, Vrancea (1972); George Pastia (bust), Focșani, Vrancea (1973); Al. I. Cuza (bust), Alexandria, Teleorman (1973); decorație exterioară, Teatrul de Vară, Câmpulung Muscel, Argeș (1985); Porțile simbolice ale orașului Câmpulung Muscel, Argeș (1985); Mausoleul de la Mateiaș, basorelieful, coloanele și decorația exterioară, piatră, Câmpulung Muscel, Argeș (1985); Dinicu Golescu, statuie – monument, marmură, Câmpulung Muscel, Argeș (1994); Regele Carol I, bust, bronz, Școala Normală din Câmpulung Muscel, Argeș (2005); Troiţa Învăţătorilor Eroi, lemn, Școala Normală din Câmpulung Muscel, Argeș (2009). Totodată, Adrian Radu se bucură și de o activitate editorială și publicistică: Modelarea formei sculpturale în piatră, (Editura Universității din Pitești, 2004); Educația plastică la orice vârstă, (Editura Comphys, 2006); Ceramica - utilitar, estetic, simbol, (Editura Ars Docendi, 2007); Cioplitul pietrei - tehnicitate, măiestrie, artă, (Editura Ars Docendi, 2008). De asemenea, semnează articole despre literatură și artă în presa musceleană și în Revista Argeș.

În ceea ce privește volumul ”Fenomenul Cucuteni în culturile neolitice din spațiul geografic locuit de români” (Ediția a II-a), în introducerea acestuia, academicianul Gheorghe Păun, scrie: ”Nu, nu este o carte de istorie, ci un album de artă. Realizat de un artist plastic, sculptor (printre altele, cu mai multe și impresionante monumente de for public), pictor, conferențiar universitar - doctor în arte vizuale. De ani buni, un împătimit al ceramicii de Cucuteni, al fascinantei ceramici de acum 6-7 mii de ani care demonstrează că oamenii din Neolitic erau cu mai mult decât.. oameni ai Epocii Pietrei... Erau rafinați, știau geometrie, erau artiști - ne semănau mult mai mult decât credem de obicei. Sau, ceea ce e același, noi le semănăm lor. De-asta spun că ne sunt contemporani. Mai ales că motive decorative de pe vasele lor se regăsesc - cartea punctează acest lucru, fără a dezvolta, ar fi nevoie de o carte separată pentru asta - pe ceramica populară de mai ieri și de azi, pe țesături și cusături, pe ouăle încondeiate, pe obiectele de lemn încrustate. […] Pe scurt, o carte-album de colecție, care mai are și meritul de a avea textul românesc tradus și în engleză, spre beneficiul cititorului... mai puțin contemporan cu cucutenienii...”

Evenimentul va fi coordonat și moderat de poeta Denisa Popescu. Intrarea este liberă. Vă așteptăm cu drag!

Adrian Coman, bibliotecar, Compartimenul - Evenimente Culturale și Editoriale

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea