Povestea de aur a elevului din Argeș care s-a calificat la trei olimpiade naționale într-un an

Emanuel Mazăre, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Alexandru Odobescu” din Pitești, a obţinut, recent, premiul I şi medalia de Aur la Olimpiada Națională de Matematică. În acest an, argeșeanul s-a calificat la trei olimpiade naționale.

Pasionat de matematică, Emanuel Mazăre a câștigat mai multe concursuri de profil la gimnaziu, iar seria succeselor sale continuă și în liceu. În luna aprilie a acestui an, Emanuel a obţinut, alături de ieșeanul Radu Ionuț Stoleriu, cel mai mare punctaj din ţară la clasa a IX-a, 26 puncte din 28 posibile, la Olimpiada Națională de Matematică. Doar un mic detaliu, care nu a fost înțeles întru totul, i-a luat șansa de a obține punctajul perfect.

„La acest concurs obiectivul principal era să obțin, într-adevăr, premiul I, ceea ce am reușit, cu ajutorul lui Dumnezeu și a profesorilor care m-au coordonat pe tot parcursul pregătirii mele”, ne spune Emanuel Mazăre.

 

Nu a reușit să facă parte din lotul României care va participa la Olimpiada Internațională de Matematică din Japonia din 2023, dar Emanuel susține că a fost o experiență frumoasă: „Pentru viitor, îmi propun să reușesc să mă calific în lotul național al României pentru a participa la olimpiadele internaționale, iar experiența de anul acesta mi-a arătat că orice om are limite, care trebuie gestionate corespunzător”.

În ultimii doi ani, acesta a prezentat cu mândrie România la două Olimpiade Balcanice de Juniori. Emanuel s-a întors acasă cu o medalie de argint, obținută în 2022 și una de aur, în 2021. În urma acestor performanțe remarcabile a fost premiat, la sfârșitul anului trecut, de Ministerul Educației.

„Un copil nu trebuie să facă matematică din obligație”

Tânărul argeșean, în vârstă de 16 ani, vorbește mereu cu multă dăruire despre disciplina care a devenit cea mai mare pasiune a sa. Dragostea pentru matematică i-a fost transmisă și de tatăl său, care este profesor la Universitatea din Pitești. „Matematica a început să-mi placă foarte mult încă din clasa a III-a, participând la multe concursuri județene și naționale la această disciplină. Părinții mei au avut un rol important, tatăl meu fiind profesor universitar. Rezultatele obținute de  studenții coordonați de el la competițiile naționale m-au motivat să performez și eu”.

Emanuel susține că nu trebuie să forțezi un copil să iubească matematica, ci să-i deschizi ochii! „Un copil nu trebuie să facă matematică din obligație. Dragostea de matematică apare lucrând și având satisfacția soluțiilor găsite. Profesorii mei d-a lungul timpului au avut un rol în a mă face să văd altfel matematica, prin modul lor de predare”. La întrebarea, de ce este văzută matematica ca o materie grea, elevul susține că exercițiul este cheia înțelegerii ei. „Matematica este o știință exactă, în care apar foarte multe tipuri de probleme și, în care, dacă nu exersezi, timpul pierdut nu se poate recupera repede.”.

Pe lângă matematică, Emanuel mai este pasionat de informatică și fizică, reușind să se califice, în acest an, și la celelalte două discipline, la faza națională a olimpiadelor. De la Olimpiada Națională de Informatică s-a întors acasă cu medalia de bronz, însă la Fizică a fost nevoit să renunțe la participare din cauza aglomerării candarului programului competițional. „Am ajuns la faza națională la cele trei discipline, dar am participat la etapa națională la matematică și la informatică. Calendarul fiind foarte strâns, nu am putut să fac față”, mărturisește tânărul.

Vrea să rămână în țară după finalizarea studiilor

După ce a obținut nota 10 la Evaluarea Națională, Emanuel a ales Colegiul Național „Alexandru Odobescu”, specializarea matematică-informatică: „Sunt foarte bucuros că am intrat la un liceu în care profesorii predau din plăcere, iar colegii mei sunt deosebiți, înțelegându-mă foarte bine cu ei”.

Tânărul dezvăluie că își vede viitorul în România. „Pentru cursurile de licență îmi doresc să rămân în țară, urmând Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității „Politehnica” București, iar apoi voi vedea ce-mi va rezerva Bunul Dumnezeu. Mă gândesc să plec în afară pentru studii de master sau de doctorat, însă, după ce finalizez studiile, tot în țară vreau să mă întorc”, mai spune Emanuel.

Zeci de premii și diplome

Emanuel Mazăre are un palmares bogat în premii și diplome, obținute atât la concursuri naționale, cât și internaționale:

- Olimpiada Națională de Matematică: premiul I + medalie de aur (clasa a IX-a - 2023); mențiune + medalie de aur + premiul „Dan Brânzei” de originalitate (clasa a VIII-a - 2022), premiul III + medalie de aur (clasa a V-a – 2019);

- Olimpiada Națională de Informatică: medalia de bronz (clasa a IX-a – 2023);

- Olimpiada Națională de Fizică, etapa județeană: premiul II (clasa a IX-a – 2023 și clasa a VI-a – 2020);

- Concursul internațional de Matematică „Romanian Master in Mathematics”: mențiune onorabilă (clasa a IX-a 2023);

- Concursul Național de Matematică al Institutului de Matematică al Academiei Române: mențiune (clasa a IX-a – 2022);

- Concursul Național de Matematică „Stelele Matematicii”: mențiune+medalie de argint (clasa a IX-a – 2022 și clasa a VIII-a – 2021);

- Olimpiada Balcanică de Matematică pentru juniori: medalia de argint (clasa a VIII-a – 2022) și medalia de aur (clasa a VII-a – 2021);

- Concursul Internațional de Matematică „European Mathematical Cup”: premiul II (clasa a VIII-a – 2021);

- Olimpiada Națională Gazeta Matematică – medalia de aur (clasa a VII-a – 2021);

- Concursul Internațional de Matematică „LuminaMath”: premiul I (clasa a VIII – 2021 și clasa a VI-a – 2019) și premiul II (clasa a V-a – 2018);

- Olimpiada națională de lingvistică, etapa județeană: mențiune (clasa a V-a – 2019) și premiul I (clasa a VI-a – 2020)

- Concursul Național Interdisciplinar „ La Școala cu Ceas” secțiunea geografie: premiul I +cupă (clasa a V-a – 2019); secțiunea istorie: premiul I (clasa a V-a – 2019).

Articol realizat de Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea