Avocatul Dan Panțoiu, despre ziua în care Pendiuc va fi, din nou, liber: „Prin noiembrie o să iasă”

# Fostul primar al Piteștiului a fost condamnat la 4 ani de închisoare

Pe 5 mai, la câteva ore după ce au fost condamnați definitiv în dosarul „Publitrans”, fostul primar Tudor Pendiuc și oamenii de afacerii Constantin Scarlat și Gheorghe Văsîi s-au predat autorităților și au fost transferați la Penitenciarul Mioveni.

Curtea de Apel București i-a condamnat pe cei trei inculpați la câte patru ani de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu. În schimb, omul de afaceri Valentin Vișoiu a scăpat de condamnarea de 7 ani şi 8 luni de închisoare, dată în primă instanță. La apel, Vișoiu a fost achitat pentru spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu, iar pentru infracţiunea de dare de mită s-a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.

Dan Panțoiu: „Din punctul meu de vedere, ca apărător, a fost o strâmbătate, nu o dreptate!”

Pe acest subiect am discutat cu Dan Panțoiu, avocatul lui Tudor Pendiuc. După ce a studiat motivarea instanței în dosar, dl avocat Panțoiu susține că s-a făcut o mare nedreptate.

„Nu s-a judecat drept! E o strâmbătate de dreptate cum nu mi-a fost dat să văd! Deși am aproape 40 de ani de avocatură, nu am văzut așa ceva. Și o pedepsă dată cu cinism, de 4 ani, ca să îi mai bagi câteva luni în pușcărie. (…) Lăsându-l la o parte pe Tudor Pendiuc, clientul meu, uitați-vă la cei doi oameni de afaceri care au fost condamnați! Chiar dacă li s-a mai luat doi ani din pedeapsa inițială dată de Tribunalul București, altuia, pentru aceleași fapte, a fost achitat (făcând referire la Valentin Vișoiu – n.red). Trageți concluziile pe care le vreți! A fost o justiție  dreaptă sau a fost o justiție nedreaptă, sau interesată, sau subiectivă, sau părtinitoare? Chiar așa, cum a fost actul acesta de justiție? Din punctul meu de vedere, ca apărător, a fost o strâmbătate, nu o dreptate!”, ne-a precizat avocatul Dan Panțoiu.

Pendiuc, Scarlat și Văsîi au fost obligați și la plata, în solidar, a peste 23 de milioane de lei către Publitrans 2000 S.A.

„Ideea e că acolo nu este faptă pentru că nu este prejudiciu!  (…) Acea subvenție care se consideră că a fost pagubă, s-a dat în continuare, se dă și astăzi, iar acum este de patru ori mai mare decât a fost atunci. Și nimeni nu a mai fost trimis în judecată, și nimeni nu a mai fost condamnat! Subvenția e obligatorie prin lege. Dacă nu o dădeau consilierii locali, că nu primarul a dat-o, a fost adoptată prin hotărâre de Consiliul Local, erau toți subiecți ai infracțiunii de abuz în serviciu, pentru că nu făceau ce îi obliga legea. (…) Dacă cineva l-ar trimite în judecată pe actualul primar, pentru o asemenea faptă, prejudiciul ar fi de patru ori mai mare. (…) Un expert al cauzei numit de Tribunalul București și nouă experți consilieri, în total zece experți au constatat că nu se regăsește în cauză un prejudiciu. (…) S-a stabilit prejudiciul pe raportul de constatare, nu pe expertiză care are o valoare probantă, mai elaborată, mai aproape de adevăr pentru că e făcută de niște oameni obiectivi. Raportul de constatare a fost făcut de experții, de specialiștii DNA, de cei care sunt pe ștatul de plată al DNA-ului.  (…) Singura probă care putea să stabilească un prejudiciu este acel raport de expertiză care nu a stabilit așa ceva” a mai adăugat avocatul.

Pendiuc ar putea să fie de Crăciun acasă

Având vârsta de 68 de ani, Tudor Pendiuc va trebui să execute doar o treime din pedeapsa de 4 ani stabilită de Curtea de Apel București, adică 16 luni. Din acestea vor fi scăzute și cele nouă luni pe care le-a ispăşit deja, pe parcursul urmăririi penale. Tudor Pendiuc va rămâne la închisoare doar 7 luni.

„Dacă o să iasă și la muncă, probabil că prin noiembrie o să iasă! Dacă nu va munci, pentru că nu poate, o să iasă în decembrie”, a conchis avocatul Dan Panțoiu.

A.V.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea