Alexandra, o minune de copil de la Liceul Teoretic Ion Mihalache Topoloveni

Performanța începe cu o pasiune. Și cu o echipă: elev-profesor. Se întâmplă însă, ca uneori să fie chiar doi profesori, atunci când competiția este interdisciplinară! Este și cazul Olimpiadei de Cultură și spiritualitate românească, o competiție unde cei mai talentați elevi de la română și religie se întâlnesc pentru o confruntare de idei pe baza textului literar, pentru o amplă exegeză a textului religios, dar și pentru dezvoltarea propriei identități spirituale. Ideea de bază a întâlnirii este comuniunea, participanții fiind conștienți că toți aparțin acestui minunat spațiu românesc și că sunt datori să manifeste înțelegere, toleranță și respect față de valorile acestui popor, indiferent de conjunctura interreligioasă sau interconfesională a zonei din care provin.

 

Dincolo de această conjunctură, drumul către performanță la Olimpiada de Cultură și spiritualitate românească presupune un lung șir de experiențe, căutări, răspunsuri valabile pentru întreaga viață. Acesta este argumentul principal al participării tinerilor în număr atât de mare la o asemenea competiție.

 

La etapa națională a acestei olimpiade, care s-a desfășurat de curând la Oradea, au participat aproximativ 300 de tineri din țară. ”Cei mai buni dintre cei buni”! am putea spune, dacă ne gândim că ei sunt acei liceeni care au obținut primele locuri în competiția județeană.

Deosebita inteligență, seriozitatea, imaginația, dorința de autodepășire, echilibrul, încrederea în propriile forțe, determinarea, ambiția, cooperarea, dar, mai ales, efortul susținut, sunt calitățile elevilor care ajung la aceste faze naționale ale  olimpiadelor.  Alexandra Niculae, de la Liceul Teoretic ”Ion Mihalache” din Topoloveni, este un astfel de elev. Ea, nu numai că a ajuns la competiția națională, dar a și câștigat.  Și nu orice premiu! Formând o echipă minunată cu profesoarele ei, Mironela Zuluf și Maria Liliana Turturoiu, a obținut anul trecut Premiul Special, iar anul acesta Premiul I.

Alexandra este un artist, în devenire, al cuvântului. Își dorește să ajungă profesor și scriitor, iar pentru asta se pregătește de când se știe. Este unul dintre acei tineri care știu clar ce pasiune au, știu ce au de făcut pentru a-și atinge țelul... și fac!

Munca ei susținută a dus către un succes deosebit încă de când era elevă în clasele mici, la Liceul Tehnologic Topoloveni. În clasa a VI-a a obținut prima dată Premiul I la această olimpiadă. Era în anul 2019 și competiția se desfășura la Putna. Atât de mult a impresionat juriul atunci, încât  eseul ei de la finalul lucrării (”Dansând cu vântul”) a fost citit public de către reprezentantul Ministerului Educației, la Festivitatea de premiere,  în momentul în care i-a fost înmânată diploma. S-a văzut atunci cât de înalt și de frumos aspiră, gândește și simte un astfel de copil.

De-a lungul timpului, copilul de atunci a devenit o adolescentă pe cât de ambițioasă, pe atât de sensibilă și de profundă.  S-a văzut, în timp,  cum perseverența și munca susținută s-au concretizat în multe alte realizări:

2017: Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Limba și literatura română;

Mențiune la Concursul Național de Evaluare în educație la limba și literatura română, organizat de Academia Română;

2018: Premiul al II-lea la etapa județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Română;

Premiul special la Concursul Național Transcurricular de Lectură și Interpretare “Ionel Teodoreanu” (Iași);

2022: Premiul I la etapa județeană a Olimpiadei “Cultură și spiritualitate românească”;

Premiul special la etapa națională a Olimpiadei “Cultură și spiritualitate românească” (Baia Mare);

Premiul I la Concursul internațional “Împreună cu Hristos în lume, la început de mileniu III”;

Eseu la Concursul Național “Adevăr și memorie, Antisemitism și Holocaust în România”, organizat de Fundația Magna cum Laude-Reut;

Debut literar în revista “Lettres Capitales” (Franța) cu 6 poezii;

Poem publicat în revista “Jurnalul de Argeș” la secțiunea “Cultură” .

Realizările ei  au culminat cu Premiul I de anul acesta, obținut la   Olimpiada de Cultură și spiritualitate românească de la Oradea.

Rezultatul a însemnat o mare bucurie pentru ea, dar și pentru cadrele didactice care au pregătit-o.

 

Viața unui profesor poate fi privită ca un noian de trăiri: bucurie, stres, muncă, oboseală, reușite, eșecuri... fericire. Fiecare elev poate fi o sursă de asfel de trăiri.

Se întâmplă uneori însă, ca în  viața unui profesor să apară șansa de a întâlni o minune de copil, precum Alexandra,  în care Dumnezeu să fi pus atât de mulți ”talanți”. Într-o astfel de situație, totul se transformă în inefabil.

Este întâlnirea spectaculoasă ce a dat posibilitatea  creșterii  interioare, valorificând setea de cunoaștere și provocând evoluția intelectuală; este întâlnirea ce a oferit șansa lucrului cu un elev de excepție, care face o pasiune din deslușirea textului literar sau din exegeza textului religios, evoluând în căutarea lui Dumnezeu și a propriei identități. Este șansa unei călătorii fulminante în care un elev și doi profesori pornesc, aparent pentru a se pregăti pentru o competiție, în fapt, pentru a căuta sacrul din lumea în care trăiesc și pe cel din ei înșiși.

Lucrul cu Alexandra  a oferit bucuria de a vedea cum prinde contur cu rapiditate orice idee, cum se manifestă bucuria descoperirii metaforei,  cum se ivește posibilitatea de vedea fiecare informație prinzând contur în mintea unui tânăr care are dorința  de a trăi plenar, departe de existența ancorată în banalitatea rutinelor cotidiene.

Totul a devenit posibil pentru că ea este un elev  care, de-a lungul timpului, a  învațat. A învațat să scrie bine, a învațat să citească mult, a învațat  să cugete profund... A ÎNVAȚAT SĂ ZBOARE.

Dictonul după care se conduce Alexandra este: ”Aștept ziua în care nopțile târzii și diminețile devreme vor da rezultat!” Pentru  profesori,  acestă zi apare de fiecare dată când elevul se întâlnește cu bucuria recompensei muncii depuse, pentru că fericirea elevului este și fericirea trudei profesorului.

Iar Alexandra le-a adus atâta fericire  profesorilor care au pregătit-o în acești ani ... în care i-a făcut parte din zborul ei!

Alex Silvestru

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea