„Ordonanța austerității” a blocat concursurile la cele mai mari spitale din județul Argeș

Peste 50 de posturi de la Spitalul de Pediatrie Pitești nu mai pot fi scoase la concurs

„Ordonanța austerității”, publicată pe 15 mai 2023 în Monitorul Oficial, a produs, deja, primele efecte în Argeș, blocând angajările în sistemul sanitar. În urma acestei decizii, Spitalul de Pediatrie Pitești nu mai poate să scoată la concurs în jur de 50 de posturi.

În schimb, la Spitalul Județean de Urgență Pitești au fost blocate procedurile pentru trei posturi, deși acestea erau în desfășurare. S-a constatat că dosarele ar fi urmat sa fie verificate pentru îndeplinirea condițiilor de înscriere la câteva zile de la data intrarii în vigoare a actului normativ. Din fericire, continuă procedurile de ocupare pentru posturile la care s-a afișat rezultatul selecţiei dosarelor de concurs.

În Ordonanţa de urgenţă nr. 34/2023 este prevăzută și suspendarea până la finalul anului a angajărilor în instituțiile publice. Această măsură a afectat concursurile desfășurate, în această perioadă, în unitățile medicale din țară. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dă asigurări managerilor de spitale că va cere Guvernului derogare pentru angajarea medicilor în spitale, chiar dacă în acest moment angajările la stat sunt limitate de ordonanță. „Am trimis o solicitare Direcţiilor de Sănătate Publică, să centralizeze tot necesarul de posturi din fiecare judeţ, iar luni vom avea situaţia centralizată şi imediat vom iniţia un memorandum care să permită ocuparea acestor posturi, inclusiv pentru concursurile care fuseseră începute şi nu au putut fi finalizate”, a precizat ministrul Alexandru Rafila, conform ziarului Adevărul.

Tudor Ionescu, managerul Spitalului de Pediatrie: „Este un deficit foarte mare, pe toate planurile”

 

Ordonanța austerității a dat bătăi de cap managerilor de spitale din Argeș. „Problema asta are două tăișuri. Eu am împărțit concursurile în două loturi pentru că erau prea multe ca să pot să le organizez deodată. Primul lot a apucat să dea probele, cel puțin scrise. Al doilea lot nu am apucat nici să îl public. Practic, cu jumătate, dintre posturile pe care le aveam aprobate, rămân cu ele nescoase până la anul”, a precizat dr. Tudor Ionescu, managerul Spitalului de Pediatrie Pitești.

Peste 50 de posturi nu mai au cum să fie scoase la concurs. Printre posturile vacante se află cele de medic primar pediatrie, medic primar și specialist anestezie și terapie intensivă, medic specialist oftalmologie, medic specialist anestezie și terapie intensivă, medic specialist neurologie pediatrică, medic specialist radiologie și imagistică medicală, medic specialist boli infecțioase, medic specialist endocrinologie, medic specialist alergologie și imunologie clinică, dar și alte posturi, precum: asistenți medicali principali, referent de specialitate, registrator medical, îngrijitoare, infirmiere, brancardier, bucătar calificat etc.

„Unele dintre aceste posturi sunt sub normativ, pentru că au ieșit la pensie, au mai plecat. Este un deficit foarte mare, pe toate planurile”, a mai adăugat dr. Tudor Ionescu.

Se așteaptă acum ca ministrul Sănătății să inițieze un memorandum care să permită măcar ocuparea unora dintre aceste posturi.

Și la Spitalul Județean de Urgență Pitești au fost suspendate mai multe concursuri

Aceeași problemă o regăsim și la Spitalul Județean de Urgență Pitești. Deși au fost scoase la concurs mai multe posturi, trei dintre ele au fost suspendate pentru că dosarele de înscriere ar fi urmat să fie verificate abia la câteva zile de la intrarea în vigoare a ordonanței. Astfel, nu s-a mai putut continua procedurile pentru: ocuparea postului vacant de economist, a celui de medic specialist medicină dentară și cel privind postul de medic specialist chirurgie generală, Sectia Chirurgie II, informează conducerea unității medicale.

Situație critică! Doar trei medici sunt titulari la secția ATI, la Spitalul Județean

 

În privința deficitului de personal de la Spitalul Județean Argeș, probleme sunt înregistrate pe mai multe secții, dar în special la Anestezie și Terapie Intensivă. Dintre cele 13 posturi aprobate sunt ocupate doar trei.

„În Spitalul Județean de Urgență Pitești, în general, este o situație destul de grea, pentru că acest spital primește toate urgențele din județul Argeș, un județ care nu este deloc prea mic, are peste 600.000 de locuitori. În plus, primim urgențe de neurochirurgie și din zonele limitrofe, noi având gardă de urgență în secția de Neurochirurgie. În același timp, în ATI, situația este, pot spune, mult mai critică, pentru că, în acest moment, suntem trei medici titulari. Avem mare noroc că avem colegi care ne ajută, având încheiate cu unitatea contracte de prestări servicii. De asemenea, mai avem și medici rezidenți, anul III sau mai mare, care ne ajută cu cele două linii de gardă, astfel încât să ne descurcăm la acest volum extrem de mare de muncă. Cu implicarea conducerii, Spitalul a organizat concurs pentru ocuparea posturilor libere, în nenumărate rânduri”, a precizat Luminița Galbenu, medic ATI la Spitalul Județean Argeș.

Deși, recent, au fost scoase la concurs patru posturi de medic specialist ATI nu a fost depus niciun dosar de înscriere. „Vremurile s-au schimbat. Din păcate ATI e o specialitate foarte grea, din ce în ce mai puțin aleasă de către viitorii medici, care implică un efort extraordinar, atât fizic cât și intelectual, și cred că cei tineri își doresc altceva”, a mai precizat dr. Luminița Galbenu.

Alex Vlaicu

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea