Decizie în dosarul vaccinărilor fictive! Registrator din Argeș, condamnat la închisoare cu executare

 

# 19 pacienți au primit pedepse de închisoare cu suspendare

Un registrator din Argeș a fost condamnat, la Tribunalul Argeș, la 2 ani și 4 luni închisoare cu executare în dosarul „Vaccinare la chiuvetă”. Dănuț Costin Ivănoiu, în vârstă de 27 de ani, registrator în cadrul Centrului de Vaccinare Bradu, la data săvârșirii faptelor, a fost acuzat că a eliberat, în mod fictiv, certificate de vaccinare şi voucherele aferente unor persoane care, în fapt, nu au urmat schema de vaccin. Decizia instanței nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Pacienții au primit pedepse cuprinse între 8 și 10 luni de închisoare cu suspendare

Dănuț Costin Ivănoiu a fost trimis în judecată, la sfârșitul anului 2022, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș fiind acuzat de fals informatic, luare de mită și distrugere. Alături de acesta au fost trimiși în judecată și 19 pacienți pentru complicitate la fals informatic. Aceștia au beneficiat ilegal de adeverințe de vaccinare.

Registratorul este singurul din dosar care a fost condamnat la o pedeapsă de închisoare cu executare. Cei 19 pacienți trimiși în judecată pentru că au dat bani pentru a obține adeverințe de vaccinare anticovid au fost condamnați la pedepse cuprinse între 8 și 10 luni de închisoare cu suspendare. Dacă hotărârea va rămâne definitivă, pacienții vor presta și o muncă neremunerată în folosul comunităţii. De asemenea, instanța a dispus desființarea totală a adeverințelor de vaccinare obținute ilegal. De menționat că între o parte dintre inculpați au existat legături de rudenie/afinitate/de serviciu. Informația conform căreia registratorul îi ajuta, contra cost, să obțină certificate COVID era răspândită ușor printre apropiații celor care se vaccinaseră deja.

Plângere penală făcută de medicul coordonator al centrului de vaccinare

Au fost făcute două plângeri penale, atât de medicul coordonator din cadrul Centrului de Vaccinare Bradu, cât și de un coleg registrator al inculpatului.

Dănuț Costin Ivănoiu era acuzat de cei doi că eliberează fictiv certificate de vaccinare. Procedura stabilea că pacienții completau un chestionar la sosirea în centru, iar cu acest chestionar se prezentau la triaj unde erau trecuți într-un tabel de către medicul de serviciu. Ulterior, pacienții mergeau la vaccinare, unde erau preluați de echipa de vaccinare (formată din medic și asistentă), efectuau vaccinul și rămâneau în sala post vaccinare. Între timp asistenta de la vaccinare ducea registratorului chestionarul parafat la triaj, iar registratorul elibera adeverința de vaccinare care ajungea la pacient. În schimb, Dănuț Ivănoiu a eliberat adeverințe false și tichete valorice la persoane care nu au fost niciodată prezente la centru.

A primit sume cuprinse între 200 și 500 de lei

În calitate de registrator la Centrul de vaccinare Bradu, inculpatul ar fi primit sume cuprinse între 200 lei și 500 de lei sau chiar voucherele aferente vaccinării pentru a atesta fictiv vaccinarea a zeci de persoane. Acum își riscă libertatea!

„Inculpatul Ivănoiu Dănuț Costin, în calitate de registrator în cadrul Centrului de Vaccinare împotriva COVID-19-Baza Sportivă Bradu, (...) în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în perioada mai 2021 - februarie 2022, a implementat într-un sistem informatic, respectiv Registrul Electronic National de Vaccinări (RENV) date (de identificare, data vaccinării și serul administrat) false (fără drept) și contrare realității, care atestă vaccinarea împotriva Covid-19 a următoarelor persoane (27), care în fapt nu s-au vaccinat, nefiindu-le administrat serul de imunizare, în scopul producerii de consecințe juridice (libera circulație, accesul în centre comerciale, accesul în unități de învățământ, accesul în unități medicale, cerința vaccinării la locul de muncă ș.a.), acestea figurând în RENV ca fiind vaccinate”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Alți șapte pacienți au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției

În afară de cei 19 inculpați condamnați în această cauză, au mai existat șapte pacienți care au recunoscut săvârșirea faptelor și la inițiativa lor au fost încheiate acorduri de recunoaștere a vinovăției. S-au stabilit pedepse între 8 și 10 luni de închisoare, convenindu-se ca aplicarea lor să fie amânată, fiecare având câte un termen de supraveghere de doi ani. Procurorii au dispus sesizarea instanței cu acordul de recunoaștere a vinovăției, iar o parte dintre ele au fost deja admise.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea