O veste bună pentru memoria Piteștiului. Ministrul Culturii a anunțat că a semnat ordinul de clasare al întregului complex al fostului penitenciar de la Pitești

Ministrul Culturii, Raluca Turcan,  a anunţat,  recent, că a semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti, fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti.

”Am semnat ordinul de clasare ca monument istoric a ansamblului Penitenciarului Piteşti – Fosta închisoare a deţinuţilor politici, situat în Municipiul Piteşti. Astfel, Penitenciarul Piteşti este inclus în Lista Monumentelor Istorice şi i se conferă regimul de monument istoric de grupă A”, scrie Raluca Turcan pe Facebook. Veste bună pentru cei câțiva – dar ce inimoși! – oameni ai Fundației, care s-au zbătut ani de zile pentru asemenea decizie.

 

Iată ce au scris aceștia: A fost un drum lung, pe care noi, Fundația Memorialul Închisoarea Pitești l-am început în 2021, când un corp al fostei închisori de la Pitești era în pericol de a fi demolat (Azi fosta închisoare are mai mulți proprietari privați, unul din acești proprietari suntem și noi. Povestea acestei clădiri o puteți afla urmărind postările noastre pe pagina de facebook sau vizitând Memorialul de joi până duminică, între orele 11:00-18:00).

 

Corpul aflat în proprietatea Memorialului și unde se desfășoară muzeul nostru a fost clasat ca monument istoric de importanță națională încă din 2009. Nu și celelalte corpuri, aflate în proprietatea altor companii. Autoritățile nu au arătat, de-a lungul timpului, un interes deosebit în a repara această anomalie, iar noi am încercat să arătăm importanța memorială a acestei foste închisori prin toate activitățile noastre din ultimii 10 ani. Așa că, în 2021, când am aflat că un corp al clădirii ar putea fi dărâmat, am intervenit și am cerut Ministerului Culturii clasarea de urgență pentru a opri orice autorizație de demolare. Timp de peste un an am trimis autorităților mai multe adrese, documente și argumente pentru ca tot complexul să fie clasat pentru protejarea clădirii. Dar, pentru că nu am primit un răspuns concret, am decis să publicăm o scrisoare către toate autoritățile publice care ar putea sprijini acest demers. Din fericire, presiunea publică ce a venit din partea cetățenilor și a presei, a dus la "deghețul" inițiativei noastre și la reluarea realmente a procedurii de clasare a întregului complex al fostei închisori ca monument istoric (complexul este format din trei corpuri ce comunică prin coridoare comune).

Vrem să mulțumim în special Institutul Național al Patrimoniului care, ca și în 2009, s-a implicat și a lucrat împreună cu noi la dosarul de clasare. Arhitectul Mihai Manolescu a ținut constant legătura cu echipa noastră și a urmărit, împreună cu noi, parcursul acestui dosar în diferitele comisii.

Un rol crucial a avut presa, atât cea locală (mulțumim Denis Grigorescu, Adevărul), cât și cea națională (mulțumim Alida M. Mocanu, Euronews Romania), care a "convins" autoritățile să-și asume ducerea la bun sfârșit a inițiativei.

Le mulțumim tuturor semnatarilor petițiilor noastre publice, din România și din toată lumea, dar și oamenilor politici care au vorbit în parlament despre importanța acestei clasări. Este necesară o conștiențizare și în rândul reprezentanților noștri.

Clasarea fostei închisori în întregime demonstrează încă o dată că sunt necesare colaborarea între cetățeni și stat, creșterea conștientizării în comunitățile locale cu privire la situri cu valoare memorială și implicarea fiecăruia dintre noi.

Noi, Fundația Memorialul Închisoarea Pitești, știm foarte bine ce înseamnă această decizie de clasare pentru că nu am renunțat să luptăm pentru ea și pentru că suntem obișnuiți să trudim pentru fiecare proiect pe care ni-l asumăm. Suntem o echipă mică, de 3 persoane, dar cu prieteni și parteneri de nădejde. Ne bucurăm că demonstrăm în fiecare zi ce poate face o echipă mică și motivată din bani puțini și privați.

Așteptăm ca autoritățile să nu ne dezamăgească și să colaboreze cu noi pentru ca această clădire să fie redată publicului în viitorul apropiat.

 

Vă invităm să continuați să ne urmăriți și să vizitați Memorialul Închisoarea Pitești.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea