Romsilva și ANAF-ul vor să recupereze prejudiciile din dosarele Cheresteaua II și III

# Patru dosare, cu o miză totală de peste 31 milioane lei, au fost înregistrate la Tribunalul Argeș

Faptele din dosarele Cheresteaua II și III au fost prescrise înainte ca dosarele să fie trimise în judecată! Suspecții au scăpat de dosarele penale, dar față de aceștia au fost menținute măsurile asiguratorii dispuse în cauze. Acum, părțile vătămate încearcă să recupereze prejudiciile constatate de procurori. Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Argeș, împreună cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș, au introdus în instanță mai multe cereri care au ca obiect acțiuni în răspundere delictuală.

În dosarul „Cheresteaua 2”, în care au fost implicați frații Ion și Gheorghe Ghilencea, de la SC Doi Brazi SRL din Pietroşani, s-a stabilit în sarcina suspecților de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș un prejudiciu adus bugetului de stat în cuantum total de 22.810.372 lei. În această cauză, ANAF-ul solicită, în instanță, recuperarea prejudiciului de 4.118.192 lei, sumă rezultată din evaziunea fiscală, de la șase persoane fizice și două persoane juridice. În schimb, Romsilva încearcă acum să recupereze 18.692.180 lei, prejudiciu compus din valoarea materialului lemnos exploatat fără autorizații de exploatare plus valoarea materialului lemnos exploatat în baza autorizațiilor de exploatare emise ilegal, de la 9 persoane fizice și două juridice, în frunte cu frații Ghilencea.

În dosarul „Cheresteaua 3”, care i-a avut în vizorul anchetatorilor pe Paraschiv și Alexandru Andreescu de la firma Stania Bar SRL, s-a stabilit un prejudiciu cumulat adus bugetului de stat în cuantum de 10.717.871,73 lei. În acest caz, Romsilva, prin Direcția Silvică Argeș, încearcă să recupereze, la Tribunalul Argeș, prejudiciul de 7.694.754,69 lei, aferent săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, dar și a sumei de 728.568,04 lei, aferentă tot aceleiași infracțiuni.

Astfel, la Tribunalul Argeș au fost înregistrate patru dosare în care se încearcă, pe cale civilă, recuperarea unui prejudiciu total de peste 31 milioane de lei. Judecătorii urmează să analizeze aceste cauze începând din această toamnă. S-a ajuns la această situație după ce dosarele Cheresteaua II și III au fost afectate de prescripția răspunderii penale, cercetările în cauză fiind începute din 2011, respectiv 2012.

Condamnări doar în dosarul „Cheresteaua 1”

Amintim că în dosarele cunoscute sub numele de „Rețeaua Cheresteaua” unul singur a fost soluționat prin condamnare. Este vorba despre dosarul în care era vizat Ion Andrei, patronul firmei Andris. Curtea de Apel Pitești a dat, pe 3 ianuarie 2023, verdictul în „Cheresteaua 1”. Cinci persoane au fost atunci condamnate la închisoare cu executare. Ion Andrei a primit 10 ani de închisoare, în timp ce fiii lui, Ionuț Daniel Andrei și Liviu Gheorghiță Andrei, au primit câte 4 ani de închisoare. A mai fost condamnat Gheorghe Mihai, șef de district în cadrul Ocolului Silvic Valea Oltului, la 8 ani închisoare, dar și pădurarul Vasile Uță, care a primit la 4 ani închisoare. Alți doi inculpați au primit câte 3 ani închisoare, cu suspendare. Instanţa a stabilit, în sarcina inculpaților, despăgubiri civile şi confiscări în valoare totală de peste 10 milioane de lei.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea