Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu: ”Îmi propun un dialog mai mult decât deschis cu sistemul antreprenorial”

# Simona Bucura își începe mandatul cu o sarcină dificilă - demiterea multor directori

Deputatul PSD de Argeș, Simona Bucura Oprescu, este, de săptămâna trecută, ministru al Muncii și Solidarității Sociale!Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 19 iulie 2023, decretul prin care se numește în funcția de membru al Guvernului doamna Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.

Simona Bucura-Oprescu: ”Am depus jurământul, înțelegând prin acest moment simbolic nu doar preluarea unei demnități publice pe care o respect la justa ei valoare, ci asumarea unei responsabilități profesionale enorme.

O responsabilitate pe care vreau s-o onorez cu toată puterea mea de muncă și cu toată bună-credința care mi-a caracterizat activitatea publică. M-am pregătit pentru responsabilități și construcție pe tot parcursul carierei mele.

Ca om de afaceri, ca ales public județean, ca vicepreședinte al Consiliului Județean, ca parlamentar, ca președinte al Comisiei pentru Administrație și Amenajarea Teritoriului din Camera Deputaților.

Mi-am clădit cariera în administrație și timpul petrecut în Parlament l-am folosit pentru a-mi mări experiența și în alte domenii. Îmi voi folosi toate resursele și toată pregătirea pentru a livra - alături de echipa Ministerului Muncii și Solidarității Sociale - rezultatele pe care o societate întreagă le așteaptă de la noi.

Tema care a zguduit întreaga țară și care m-a lăsat și pe mine fără cuvinte - ca om, ca cetățean, ca fiică - și anume situația descoperită în “azile ale groazei” va reprezenta preocuparea imediată a mea și a ministerului, făcând o misiune de credință din a exercita autoritatea pe care statul român o are pentru siguranța și îngrijirea bătrânilor noștri.

Prioritatea mea o reprezintă modificarea legislației în ceea ce privește acreditarea și licențierea căminelor de bătrâni, de copii și pentru persoanele cu dizabilități. Îmi propun, de asemenea, o reorganizare a instituțiilor de control, astfel încât să fie întărită eficiența acestora.

Nu mai vreau agenții multe care se calcă în picioare în materie de atribuții, ci puține, dar mai puternice și eficiente.

Vom mobiliza toate resursele pentru a definitiva noua Lege a pensiilor din sistemul public și - în același timp - pentru a lămuri situația referitoare la Legea pensiilor de serviciu. În funcție de hotărârea CCR, dacă va fi cazul, vom opera modificările necesare în lege, astfel încât aceasta să întrunească atât exigențele CCR, cât și pe cele ale Comisiei Europene.

În același timp, îmi propun să definitivăm Legea salarizării unitare. Avem deja variante în lucru în ceea ce privește salarizarea profesorilor și mă voi ocupa să avem, în curând, ultimele reglaje și în ceea ce privește întreaga lege, per ansamblul său. Vom supune spre analiză și aprobare cele mai bune variante!

Urmărim, așadar, o legislație în armonie cu interesele românilor, dar și sustenabilă în raport cu bugetul României.

Ca ministru, dar și ca om care a construit în domeniul privat, îmi propun un dialog mai mult decât deschis cu sistemul antreprenorial. Un dialog franc, cu toate cărțile pe masă, care să se întemeieze permanent pe bună credință, reciprocitate și eficiență.

Solidaritatea socială trebuie să fie manifestată în raport cu toți jucătorii publici, trebuie să se regăsească atât în relația cu cei care muncesc, cât și cu cei care plătesc.

Îmi doresc să schimbăm paradigma și în ceea ce privește formarea profesională, îmi doresc ca ANOFM să meargă mai mult înspre cetățean, să fie mai activă, nu să mai aștepte în birouri, pentru ca forța de muncă românească să nu mai plece din țară, pentru ca tinerii noștri să rămână și să trăiască aici, alături de familiile lor.

De asemenea, în egală măsură, îmi propun ca formarea profesională asigurată prin resorturile Agenției să fie corelată cu nevoile reale din piața muncii, cu tipul de specializări pe care companiile românești le caută, de care au nevoie și pe care le așteaptă de la noi.

În cazul nostru, la Ministerul Muncii timpul chiar înseamnă bani! Cu cât finalizăm mai repede, într-un efort comun, reformele asumate de Guvern, cu atât România va putea beneficia la timp de tranșele din PNRR, cu atât românii vor avea mai mulți bani în buzunar, cu atât companiile private vor avea resurse viabile pentru dezvoltare.

Îmi voi baza mandatul pe muncă, rigurozitate administrativă și umanitate!”

Simona Bucura își începe mandatul cu o sarcină dificilă - demiterea multor directori

Premierul Marcel Ciolacu a cerut joia trecută, în şedinţa de Guvern, ministrului Muncii Simona Bucura Oprescu suspendarea din funcţie a mai multor șefi ai Inspecţiei Muncii dar şi a directorilor Agenţiilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială din mai multe județe, în urma finalizării controalelor la centrele de îngrijire a bătrânilor, copii şi persoane cu dizabilităţi, de la nivel naţional. El a mai spus că trebuie să fim mult mai curajoşi şi să începem să desfiinţăm instituţii cu totul şi a anunţat că s-au dispus deja controale la anumite Inspectorate Judeţene de Poliţie. Premierul a mai cerut preşedinţilor de Consilii Judeţene, în subordinea cărora se află Direcţiile Generale de Asistenţă Socială, din judeţele cu probleme, din dosarul azilurilor de bătrâni neconforme, să înceapă să schimbe toţi directorii din funcţie.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea