Cazul educatoarei care a agresat trei copii. Șefa Serviciului Creșe Pitești: „O să prezint soluția de condamnare personalului ca să înțeleagă că nu există loc de așa ceva”

# Educatoarea condamnată a contestat decizia instanței

O educatoare de la Creșa nr. 6 Trivale din municipiul Pitești a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru purtare abuzivă. Judecătoria Pitești i-a interzis inculpatei și dreptul de a exercita profesia de educator. Hotărârea nu este definitivă. Femeia a constestat, deja, hotărârea instanței. Trei copii, în vârstă de trei ani, au fost agresați la creșă de cea care trebuia să îi îngrijească. Totul a ieşit la iveală după ce un părinte a observat răni pe corpul copilului.

Petruța I., educatoare de la Creșa nr. 6 Trivale, este acuzată că, între aprilie - mai 2022, a strâns de gât și trântit cu fundul de oliță o fetiță, că a lovit cu palma în zona feței un băiețel, iar pe un alt băiat l-a făcut nesimțit. Cei trei copilași nu împliniseră în momentul producerii evenimentului vârsta de patru ani.

5.000 de lei daune morale

Dacă hotărârea instanței rămâne definitivă, inculpata va trebui să achite daune morale în valoare de 5.000 de lei către părinții unei fetițe care a fost agresată. De asemenea, aceasta nu va mai avea voie să profeseze ca educator.

„Aplică inculpatei pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. (1) lit. a) b) și g) C.pen., şi anume dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat precum și dreptul de a exercita profesia de educator puericultor și de a desfășura vreo activitate care implică contactul direct și sistematic cu persoane minore cu vârste mai fragede de 15 ani pe o perioadă de 4 ani, care se va executa, conform art. 68 alin. (1) lit. b) C. pen., de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri”, după cum se precizează în hotărârea Judecătoriei Pitești.

Contractul de muncă i-a fost suspendat

În urma cercetărilor au ieşit la iveală lucruri îngrozitoare cu privire la purtarea angajatei față de copii. De la declanșarea anchetelor, educatoarea nu și-a mai putut exercita profesia, având contractul de muncă suspendat.

„Conform prevederilor legale, a avut contractul de muncă suspendat. Nu a desfășurat nicio clipă activitate în toată această perioadă”, a precizat Denisa Bălan, șef Serviciu Centrul de Îngrijire și Educație Timpurie Creșe Pitești.

De la incidentul cu educatoarea Petruța I, în creșele din Pitești s-au luat mai multe măsuri ca această situație să nu se mai repete.

„Ca urmare a situației constatate atunci am făcut ample demersuri pentru conștientizarea de către personal a ceea ce înseamnă această abordare și această atitudine. De la informarea cu prevederile codului penal pe care am făcut-o către fiecare salariat în parte, până la un demers comun pe care l-am avut cu persoane din diverse domenii, avocați, psihologi, pentru a informa personalul nostru că în fruntea activității noastre se află ce are mai prețios fiecare om în viața lui și anume copiii. Slavă Domnului, a fost un caz izolat și sperăm să nu ne mai confruntăm cu o asemenea situație. Suntem extrem de atenți, eu și colegii mei facem săptămânal vizite inopinate în toate unitățile noastre și nu ne-am mai confruntat cu așa ceva”, a mai adăugat Denisa Bălan.

Șefa Centrului Creșe Pitești mai spune că va prezenta hotărârea de condamnare a educatoarei și personalului instituției: „În mod sigur voi prezenta soluția instanței personalului nostru ca să conștientizeze că există o răspundere pentru ceea ce faci. Contează să înțeleagă că nu există loc de așa ceva!”.

A strâns o fetiță de gât de față cu ceilalți colegi din grupă

Agresivitatea de care a dat dovadă educatoarea a fost descrisă în rechizitoriul procurorilor.

Conform acestora, la data de 11 aprilie 2022, „inculpata în calitate de educator puericultor în cadrul Creşei nr. 6 Trivale, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, (...) a lovit cu palma în zona feţei pe persoana vătămată ... în vârstă de 3 ani şi 3 luni, aceasta căzând cu faţa la nivelul solului, fiindu-i provocate leziuni traumatice ce au produs o sângerare la nivelul nasului”.

În urma impactului, copilașului a început să îi curgă sânge din nas, pătând și bluza cu care era îmbrăcat. Inculpata a susținut în fața celorlalte educatoare că micuțul s-a lovit cu un alt copil.

În data de 19 aprilie 2022, aceeași educatoare „a întrebuinţat expresii jignitoare, spunându-i nesimţit minorului ..., în vârstă de 3 ani şi 6 luni”, se mai arată în rechizitoriu.

De asemenea, inculpata a agresat și o fetiță. „În ziua de 20.04.2022, a trântit-o cu fundul de o oliţă din plastic, de aşa natură încât a fost spartă oliţa din plastic, pe persoana vătămată ..., în vârstă de 3 ani şi 4 luni, provocându-i acesteia o vânătaie în proximitatea zonei intime, iar la data de 04.05.2022 a strâns-o cu mâna de zona gâtului, provocându-i suferinţe fizice”, mai arată procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Din cele declarate de martori anchetatorilor reiese că fetița a fost strânsă de gât de educatoare, în prezența celorlalți copii din grupă. Micuții, chiar și cei care nu pot vorbi încă, i-au arătat personalului de la creșă cum inculpata a strâns-o pe fetiță de gât, fiind puternic afectați de gestul de agresiune.

„Toţi copiii i-au spus că I. Petruța a strâns-o pe fetiţă de gât, arătându-i cum a făcut, respectiv cu o singură mână”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

A.V.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea