Exclusiv! Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a venit să se reculeagă la biserica din satul natal

# Alături i-au fost nepoții, strănepoții și stră-strănepoții, adunați din întreaga lume

La numai câteva zile după sărbătorirea de care a avut parte, la împlinirea a 100 de ani, în Aula Academiei Române, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a sosit, împreună cu o parte a familei, într-o vizită fulger, în comuna natală.

Motivul vizitei? Venirea, din alte țări ale Europei, unde locuiesc, a nepoților, strănepoților și stră-strănepoților. Academicianul a ținut să le arate biserica din satul natal – ctitorie a familiei – dar și fostele proprietăți ale boierilor Bălăceanu-Stolnici din localitate: conacul, moara etc.

Ca de obicei, a fost primit, cu căldură și empatie, de primarul Sevastian Roșu Pupăză, care i-a fost alături în fiecare moment al vizitei.

Raidul a fost înlesnit de afaceristul Boby Marinescu, un apropiat al familei, care a pus la dispoziție un autoturism de teren spațios și confortabil. Și s-a pus pe el însuși la dispoziție, pe post de șofer și companion. La așa o prezență, chiar a meritat.

Inițial s-a mers la biserica din satul Stolnici, în aproprierea primăriei din localitate. Pisania postată deasupra intrării spune că: ”Sub domnia Regelui Carol și a Reginei Elisabeta s-a reparat și înfrmusățat această Sf. Biserica cu hramul Sf. Niculae de CONSTANTIN BĂLĂCEANU, propriătar al moșiei Stolnici, împreună cu Elena – soția și Grigorie – fiul... în anul 1892.

Academicianul a mers să se reculeagă la mormântul bunicilor săi, menționați mai sus, mormânt care se află în interiorul bisericii. Apoi la alte morminte ale membrilor familiei. Și a ținut să le explice și celor mici – în română sau franceză – despre cine este vorba. Pe peretele interior pe care este ușa de la intrare sunt pictați numeroși membri ai aceste familii – inclusiv domnul academician - a cărei vechime coboară până în urmă cu 700 de ani.

Apoi s-a mers la primăria Stolnici, unde copiii au văzut un portret uriaș al personalității prezente, portret ce domnină holul principal al clădirii.

Constantin Bălăceanu-Stolnici: ”Mi-a venit o parte a familiei de la Paris – nepoți, strănepoți și stră-strănepoți și am vrut să le arăt locul unde am copilărit. Pentru unii din ei este prima vizită în această zonă de unde își trage familia rădăcinile. Am avut, aici, o copilărie extrem de fericită. Comuniștii au distrus mult aici, când au venit: proprietatea, biblioteca. Însă toate au rămas neatinse în mintea mea, ca amintiri, și sunt amintiri nemaipomenite...”

Sevastian Pupăză Roșu, primar: ”Am ținut să fiu și la București, acum câteva zile, la evenimentul la care domnul academician a fost omagiat se somități ale culturii și științei din România. Vă puteți ușor imagina că nu puteam lipsi de la evenimentul de astăzi, în care Domnia Sa și-a făcut timp să viziteze locurile natale. Pentru comuna noastră este o mare onoare, domnul Bălăceanu-Stolnici – alături de întreaga sa familie – au marcat decisiv, în bine, istoria localității nostre.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a plecat așa cum a venit din localitate, așa cum și-a trăit cei 100 de ani: discret! Un om mare, un model de urmat. Felicitări, Domnule Academician, felicitări, Domnule Primar!

Academia Română l-a omagiat, pe 7 iulie, pe acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici la împlinirea vârstei de 100 de ani. Profesor universitar, doctor în Neuropsihiatrie și Geriatrie, medic neurolog, membru de onoare al Academiei Române, membru titular fondator al Academiei Oamenilor de Știință din România, membru al Academiei de Științe Medicale din România, domnia sa este o personalitate proeminentă a educației, științei și culturii românești.

La ceremonia desfășurată la Institutului de Antropologie „Francisc Rainer“ al Academiei Române au luat cuvântul și i-au evidențiat meritele, printre alții, președintele Academiei – Ioan Aurel Pop, ministrul Culturii – Raluca Turcan, fostul președinte PNL Valeriu Stoica, precum și un reprezentant al Patriarhiei Române.

În cadrul festivităţii aniversare a fost prezentat volumul "Constantin Bălăceanu-Stolnici la 100 de ani", apărut la Editura Academiei Române, iar Corul "Tronos" al Patriarhiei Române a susţinut un microrecital.



Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea