A murit Constantin Bălăceanu Stolnici. În urmă cu o lună a vizitat pentru ultima dată comuna natală

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a murit, duminică - 20 august, la vârsta de 100 de ani. A fost un reputat profesor și medic, academician, descendent al unei vechi familii boierești. Chiar a fost considerat ultimul boier autentic.

Medic neurolog de profesie, Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost pionier în domeniul neurociberneticii, profesor de neuropsihologie şi anatomie a sistemului nervos, membru de onoare, printre altele, al Academiei Române.

 

La 20 august a.c., a plecat dintre noi, cu aceeași serenitate cu care și-a trăit întreaga viață de peste un veac, cu credință în Dumnezeu și încredere în știință, prof. dr. Constantin Bălăceanu Stolnici, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al senatului Universității Ecologice din București (UEB). Descendent al unei vechi familii boierești, a urmat cursurile facultății de medicină din capitală, devenind medic neurolog și doctor în științe medicale. După 1989, a sprijinit dezvoltarea învățământului privat în România, numărându-se printre fondatorii UEB, în cadrul căreia a predat cursuri de antropologie și neurologie. Plin de înțelepciune, optimist incurabil, generos și spirit ales, academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici ne împărtășea tuturor încredere, sprijin moral și bucuria de a trăi. Prin dispariția sa, UEB, cei apropiați, precum și toți cei care l-au cunoscut suferă o grea și ireparabilă pierdere. Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris, pe Facebook,  Universitatea Ecologică din București.

Constantin Bălăceanu-Stolnici s-a născut la 6 iulie 1923, la București, fiind descendent al vechii familii boiereşti a Bălăcenilor. Și-a trăit copilăria în comuna argeșeană Stolnici.

Pe 18 iulie 2023 a mers, împreună cu o parte a familiei, pentru ultima dată în comuna natală. Academicianul a ținut să le arate nepoților, strănepoților și stră-strănepoților biserica din satul natal – ctitorie a familiei – dar și fostele proprietăți ale boierilor Bălăceanu-Stolnici din localitate: conacul, moara etc.

În cadrul acestei vizite, academicianul a mers să se reculeagă la mormântul bunicilor săi și la alte morminte ale membrilor familiei.

Mi-a venit o parte a familiei de la Paris – nepoți, strănepoți și stră-strănepoți și am vrut să le arăt locul unde am copilărit. Pentru unii din ei este prima vizită în această zonă de unde își trage familia rădăcinile. Am avut, aici, o copilărie extrem de fericită. Comuniștii au distrus mult aici, când au venit: proprietatea, biblioteca. Însă toate au rămas neatinse în mintea mea, ca amintiri, și sunt amintiri nemaipomenite...”, spunea academicianul cu ocazia vizitei.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea