Expoziție omagială dedicată lui Dimitrie Cantemir la Biblioteca Județeană Argeș

 

 

Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la moartea lui Dimitrie Cantemir şi 350 de ani de la naşterea ”eruditului de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinţ moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru”, cum îl descria George Călinescu în ”Istoria Literaturii Române” pe cel care a reuşit prin operele istorice, filosofice, literare, muzicale ş.a., să contribuie la cultura universală, ele intrând în patrimoniul ştiinţifico-cultural şi spiritual universal.

 

Prin spiritul său enciclopedist (istoric, antropolog, geograf, filosof, compozitor, cartograf, orientalist, om politic, scriitor), Dimitrie Cantemir a marcat epoca în care a trăit, fiind un vizionar și un savant, care prin cultura sa deosebită a influențat atât lumea occidentală cât și cea orientală. Una din recunoașterile cele mai importante a fost calitatea de membru al Academiei din Berlin (1714), la comanda căreia va scrie una din operele fundamentale geografice Descriptio Moldaviae (1716).

 

România a declarat în mod oficial 2023 ca fiind Anul cultural Dimitrie Cantemir, astfel că, Biblioteca Județeană “Dinicu Golescu” Argeș organizează o expoziţie dedicată marelui cărturar Dimitrie Cantemir (1673-1723). În vitrinele din holul central al instituției sunt expuse cărți, vizând opera și viața scriitorului, cronici, recenzii la studii consacrate operei sale. Expoziţia omagiază cărturarul poliglot şi erudit care a fost Dimitrie Cantemir şi oglindeşte opera sa bogată şi densă în care a reuşit să exprime mesajul lumii din care venea. Spiritual, Dimitrie Cantemir a unit universurile Europei de Sud-Est, de Est şi Centrale, îmbinând în acelaşi timp preocupările umaniştilor cu deschiderea spre nou a Epocii Luminilor. Astfel, Dimitrie Cantemir a reuşit să depăşească epoca sa şi să continue să fie actual.

Expoziția este realizată de bibliotecara Dumitru Sabina și este deschisă publicului larg, putând fi vizitată zilnic în perioada 24 august - 5 septembrie. Intrarea este liberă.

ADRIAN COMAN

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea