Medicii reacționează în urma controalelor de la Spitalul Județean Argeș: „Nu a căzut secția pe noi”

 

Din 10 august, prin ordinul prefectului Radu Perianu, a fost constituită o comisie de control pentru a verifica unitățile medicale din Argeș. Controalele au început cu Spitalul Județean de Urgență (SJU) Pitești. Iar în urma verificărilor din această perioadă au fost constatate mai multe probleme, dar nu la fel de grave ca în cazul celor descoperite la centrele pentru vârstnici unde au fost dispuse mai multe măsuri urgente și au fost acordate amenzi pe bandă rulantă.

Pe lângă faptul că în urma controlului desfășurat la spital, la nivelul județului Argeș s-a iscat un conflict mocnit între PNL și PSD, unde reprezentanții celor două partide au încercat să le mai crească un pic imaginea publică, trebuie spus că verificările au adus și ceva bun.

 

În primul rând, deficiențele constatate au fost remediate sau se încearcă remedierea lor, iar în al doilea rând au „trezit” medicii argeșeni care au reacționat public și au arătat care este situația actuală din SJU Pitești. Nu în ultimul rând, cei interesați au putut afla atât în unitatea medicală, cât și pe rețelele de socializare de părerea pacienților.

 

Din 10 august până la data de 18 august, comisia de control a sesizat la UPU nerespectarea timpului maxim de preluare a unui pacient în zona de tratament, dar și probleme pe linia securității la incendiu. Printre altele, s-au mai descoperit infiltrații în plafon la Secția Obstretică-Ginecologie, dar și că la Oftamologie nu se respectă protocolul stabilit pentru sterilizare.

Ce spune prefectul Radu Perianu

Comisia de control în unitățile spitalicești, constituită prin Ordin de prefect, își continuă activitatea. Sunt verificate în continuare secțiile Spitalului de Urgență Pitești.

Până în prezent, Comisia a dat o amendă de 3.000 de lei pentru că nu este respectat timpul maxim de preluare a pacientului.

„Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Argeș au stabilit că este încălcat Protocolul național de triaj al pacienților la Urgență. Cu alte cuvinte, au confirmat faptul că sunt oameni care așteaptă prea mult. Nu se respectă urgențele, în special la laboratorul de imagistică unde s-a constatat că intrau alte cazuri înaintea celor din UPU. Vorbim despre analize importante pentru că în acest laborator se fac examinări CT și radiologice. A fost aplicată o sancțiune pentru că nu este respectat timpul maxim de preluare în zona de tratament, în valoare de 3000 de lei și s-a impus să se remedieze această situație. Nu pentru o perioadă, ci permanent.”, a precizat Radu Perianu.

Probleme au fost sesizate și la Secția de Obstetrică Ginecologie, dar și la Oftalmologie. S-a acordat spitalului o nouă amendă, de 2.000 de lei.

„În secția Obstetrică-Ginecologie, inspectorii DSP au constatat că sunt infiltrații la nivelul plafonului, pe un hol și într-un salon în care sunt cazate lehuze. Au cerut ca locațiile să fie igienizate și au stabilit termen până la sfârșitul aceste luni. La Oftamologie nu se respectă protocolul stabilit pentru sterilizare și a fost aplicată o amendă în valoare de 2000 de lei. Tâmplăria din lemn este o problemă, îndeosebi cea de la nivelul grupurilor sanitare, pentru că este veche, s-a deteriorat și nu mai poate fi curățată și dezinfectată. Tot raportul preliminar al DSP Argeș arată că nu este asigurată dotarea minimă cu grupuri sanitare în întreaga unitate spitalicească”, a mai transmis Radu Perianu.

Ce spun medicii de la Spitalul Județean

Aceste controale au produs și reacții din partea medicilor de la SJU Pitești. Dr. Alina Martău, medic primar la UPU – SMURD, a explicat, pe Facebook, de ce oamenii așteaptă prea mult la Urgență.

„Pentru cei care sunt nemulțumiți de timpul de așteptare în triaj și pentru cei care se fac că nu știu câți medici sunt acum în UPU față de normarea reală raportată la numărul de prezentări pe 24 de ore. În prezent, lucrează 2, 3 medici pe tură față de 5, 6 câți ar trebui (la 20.000 de prezentări pe an pot lucra doi medici pe tură, dar la noi sunt peste 60.000 de prezentări pe an). Nu este o scuză, e un adevăr dureros. Cred că a sosit momentul să fim raționali și să ne gândim cum rezistă personalul medical în aceste condiții, să terminăm cu blamarea și jignirea celor care muncesc contracronometru și să înțelegem că hărțuirea continuă prin diferite mijloace produce mari dezechilibre în relația medic – pacient. Sănătatea este esențială pentru existența noastră”, a precizat dr. Alina Martău.

În urma problemelor semnalate de prefectul Radu Perianu a reacționat și dr. Marcel Buzatu, șeful Secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul SJU Pitești. De menționat, însă, că acesta a reacționat în urma solicitării spitalului, ci nu din proprie inițiativă așa cum a făcut doctorița Alina Martău. Important este că deficiența constatată la Ginecologie a fost deja remediată.

„Legat de Secția de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Județean Argeș mă simt dator față de pacientele județului Argeș să le dau explicație. Toate saloanele de lăuzie sunt în perfectă stare, curate. Singurul lucru unde, într-adevăr, există o problemă, dar nu atât de mare precum a fost promovată…, este la intrarea în secția de Ginecologie, unde există o confluență de ape pluviale. În condițiile în care căderile de ploaie sunt abundente, pluvialele nu mai fac față și mai apar infiltrații din când în când, lucru pe care l-am constatat, l-am remediat. Repet, față de pacientele din județul Argeș mă simt dator să le dau o explicație, nu există niciun impediment, niciun plafon căzut, nu a căzut secția pe noi. Totul este în regulă!”, a precizat doctorul Marcel Buzatu, pe pagina de Facebook a spitalului.

Ce spune conducerea spitalului

„SJU Pitești este singura unitate de urgență din județ unde ajung toate cazurile grave și unde, de foarte multe ori, se adresează cazuri care nu reprezintă urgențe și care ar trebui să se adreseze medicilor de familie, fără a mai îngreuna, astfel, desfășurarea activității medicale din Unitatea de Primiri Urgențe. Din dorința de a diminua aceste situații, în nenumărate rânduri, am prezentat cum arată o zi obișnuită la UPU. Doi-trei medici, în doar 12 ore, sunt nevoiți să acorde asistență medicală la peste 150 de pacienți. Nu doar în prima parte a zilei e extrem de aglomerat. După ora 14, toate urgențele din județ ajung la Pitești. Luând în considerare și faptul că aceiași medici angajați în cadrul UPU asigură și activitatea SMURD, este firesc ca timpii de așteptare să crească, uneori, peste limita estimată. Oamenii ar trebui să înțeleagă cu toții că la triaj sunt prioritizate cazurile care reprezintă urgențe.”, se arată într-un comunicat de presă emis de SJU Pitești.

Prefectul Radu Perianu anunță că vor continua controalele la SJU Pitești.

Alex Vlaicu


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea