Cetatea lui Vlad Țepeș va fi redeschisă în primăvara anului viitor

 

# Turismul argeșean – afectat de închiderea Cetății Poenari

După ce a intrat într-un amplu proces de restaurare și reabilitare pe fonduri europene, Cetatea Poenari va putea fi din nou vizitată abia în primăvara anului 2024. Turismul argeșean a fost grav afectat după închiderea cetății lui Vlad Țepeș în noiembrie 2021. Înainte de pandemie, numărul de turiști care veneau anual la fortăreață ajunsese la 120.000. Interesul acestora nu a scăzut nici acum. Turiștii se interesează în număr foarte mare de stadiul lucrărilor, așteptând cu nerăbdare redeschiderea cetății.

Cât de mult a afectat închiderea cetății turismul din județ a explicat chiar Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș: „Foarte mult! Am înregistrat înainte de pandemie cu toate restricțiile din cauza urșilor circa 120 mii de vizitatori anual. Primim zilnic telefoane și emailuri de la cetățeni care vor să viziteze acest obiectiv. Este singurul obiectiv istoric de pe defileul Argeșului”.

 

La Cetate sunt executate lucrări de peste 23 de milioane de lei

La cetatea lui Vlad Țepeș sunt în derulare lucrări de reabilitare în valoare de aproximativ 23 de milioane de lei. Lucrările executate sunt în procent de 65%, după cum ne-au precizat reprezentanții Consiliului Județean Argeș. Se desfășoară, în prezent, mai multe lucrări:

„ - de zidărie din ceramică, executate în cadrul restaurării cu cărămizi ceramice pline, având aceeași dimensiune cu cea originală, de epocă, din care este executat edificiul; plombe de suprafață; rostuire ziduri;

- de turnare a centurii de consolidare la partea superioara a zidului median; de subzidire pe calea de acces din cetate spre zidul median și zidul sudic;

- de montare a pieselor de conlucrare a centurii cu emplectonul”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Argeș

Transportul materialelor a fost făcut cu elicopterul

Conform graficului de execuție înaintat de către constructor, lucrările de restaurare și consolidare ale cetății se vor finaliza la 31 decembrie 2023. Există totuși o îngrijorare în ceea ce privește condițiile meteorologice din această toamnă. Pentru că lucrările se desfășoară sub cerul liber, timpul neprielnic poate pune în pericol teremenul de execuție al proiectului și implicit al contractului de finanțare cu fonduri europene.

„Redeschiderea acestui obiectiv către public, se preconizează a fi în primăvara anului 2024, în funcție de condițiile meteo favorabile”, a precizat Marius Nicolaescu, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș.

Diferența de nivel dintre șosea (DN 7C n. red.) și cetate trece de 200 de metri, fiind de urcat nu mai puțin de 1480 de trepte. Din acest motiv și constructorii au avut de furcă cu transportul materialelor. S-a folosit inclusiv elicopterul.

„Pentru transportul materialelor spre cetate și a molozului rezultat din lucrările de desfaceri de la cetate s-a folosit transportul cu elicopterul, iar pentru distribuirea materialelor către zonele de lucru, adică în cea mai mare parte, manual”, a mai spus Marius Nicolaescu.

Cetatea Poienari a fost pentru prima dată menționată documentar în anul 1453. Acest nume i-a fost dat după satul Poenari, situat pe valea Argeşului, la aproape 6 km depărtare. În decursul istoriei a purtat diferite nume. I s-a spus și „Cetatea Argeșului”, „Cetatea lui Negru Vodă”, dar și „Cetatea lui Țepeș”.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea