Ordinul care dă liber la omorât urși a fost publicat în Monitorul Oficial: în Argeș vor fi împușcați cel puțin nouă

 

Ordinul ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor pentru aprobarea nivelului de intervenţie şi de prevenţie în cazul speciei urs brun, a fost publicat, săptămâna trecută, în Monitorul Oficial. Astfel, numărul maxim de derogări aplicabile la nivel national la urși este de 220 de exemplare, din care nivel de prevenţie - 140 de exemplare și nivel de intervenţie - 80 de exemplare.

Ursul – în bătaia puștii

Prin nivelul de prevenție se înțelege numărul de exemplare de urs care pot fi recoltate în scopul prevenirii pagubelor și atacurilor asupra populației umane pe care aceste animale le pot produce. În schimb, nivelul de prevenție reprezintă numărul de urşi ce pot fi omorâţi în cazurile în care nu pot fi aplicate prevederile OUG 81/2021, care se referă la prevenirea şi combaterea atacurilor urşilor asupra persoanelor şi bunurilor acestora.

„Dincolo de conservarea speciei de urs brun, de protejare a biodiversităţii, eu cred că trebuie să ne gândim şi la oameni”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, conform spotmedia.ro.

”Situaţiile în care se aplică prevederile acestui ordin de ministru sunt: prevenirea producerii unor daune importante, în special asupra culturilor agricole, a animalelor domestice şi pentru prevenirea producerii unor daune importante asupra altor bunuri, precum şi în interesul sănătăţii şi securităţii publice. Măsurile reglementate în vederea soluţionării situaţiilor descrise mai sus vizează capturarea, deţinerea şi transportul în scopul relocării al exemplarelor de urs brun, precum şi recoltarea acestora, în oricare din stadiile ciclului lor biologic”, a transmis Ministerul Mediului.

„Acest proiect de ordin a fost elaborat având în vedere prevederile Directivei Consiliului 92/43/CEE privind conservarea habitatelor naturale şi a faunei şi florei sălbatice (Directiva Habitate). În concordanţă cu prevederile art. 16 al Directivei, ţările pot face anumite derogări de la prevederile menţionate mai sus în anumite condiţii speciale. Însă, aşa cum am mai spus, dincolo de conservarea speciei de urs brun, de protejare a biodiversităţii, eu cred că trebuie să ne gândim şi la oameni”, a mai declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, conform sursei citate.

Nouă urși urmează să fie împușcați în Argeș prin metoda „la pândă” și „la dibuit”

Cei 140 de urși prevăzuți în cadrul nivelului de prevenție au fost repartizați pe județe și fonduri cinegetice. În Argeș urmează să fie împușcați nouă exemplare, câte unul din următoarele fonduri de vânătoare: Negoiu, Șuici, Arefu, Valea Danului, Căpățâna, Plăișor, Corbi, Râul Târgului, Stoenești. Aceste animale pot fi recoltate prin metoda „la pândă” și „la dibuit”, în condițiile legii, numai de către personalul tehnic de specialitate al gestionarilor.

În schimb, cele 80 de animale prevăzute la nivel de intervenție rămân la dispoziția autorității publice centrale pentru protecția mediului și care răspunde de vânătoare. Acestea vor putea fi recoltate prin metoda „la pândă”, în condițiile legii, numai de către personalul tehnic de specialitate al gestionarilor, după ce au fost monitorizate și identificate.

Gestionarii fondurilor cinegetice care au recoltat sau capturat un exemplar în baza derogării stabilite prin prezentul ordin au obligația să transmită autorității publice teritoriale pentru protecția mediului de pe raza administrativteritorială unde s-a desfășurat acțiunea de recoltare/capturare un raport cu privire la acțiunea derulată, în termen de 7 zile de la data recoltării sau capturării. De asemenea, aceștia au obligația să recolteze probe biologice pentru analize genetice de la exemplarele recoltate și să le transmită autorității științifice CITES — Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” — Stațiunea Brașov.

Dincolo de acest ordin, Ministerul Mediului derulează proiectul «Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România».

Obiectivele acestui proiect sunt:

- determinarea mărimii populaţiei şi stabilirea numărului de indivizi la nivel naţional, regional şi local, realizate prin studii genetice;

- reducerea conflictelor om-urs prin achiziţionarea şi instalarea unor sisteme de protecţie a animalelor domestice, a culturilor agricole şi a bunurilor materiale.

România îşi propune asigurarea unui management adaptiv zonal pentru speciile de carnivore mari, în vederea realizării coexistenţei om-urs, precum şi reducerea numărului de conflicte”, a mai spus ministrul Mircea Fechet.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea