Bucureștean arestat preventiv în Argeș pentru trafic de droguri. Drugtestul i-a ieșit negativ

 

# Un procuror atrage atenția: „E aproape imposibil ca un drugtest să recunoască toate tipurile de droguri“

După cazul de la Constanța când un tânăr drogat a accidentat mortal cu mașina doi pietoni există toleranță zero față de consumatorii de substanțe psihoactive. Săptămâna trecută, un bucureștean a fost oprit în trafic pe DN 7 de polițiștii Secției de Poliție Rurală Drăganu după ce a observat că mașina condusă de acesta circula haotic. Cum bărbatul avea un comportament ciudat, oamenii legi au efectuat un control asupra autoturismului. Iar în trusa medicală din portbagaj au descoperit mai multe tipuri de droguri, precum și instrumente pentru cântărire și porționare.

 

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest și drugtest, dar rezultatele au fost negative. Întrucât bărbatul prezenta un comportament specific consumului de substanțe psihoactive, a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate probe biologice.

 

Totodată, în urma verificărilor efectuate de polițiști, s-a constatat faptul că bărbatul, în vârstă de 39 de ani, figura sub măsura controlului judiciar într-un alt dosar, ca urmare a săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri. Cercetările au fost preluate de polițiștii Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Pitești, iar bărbatul a fost condus la sediul D.I.I.C.O.T. Pitești pentru audieri.

„În urma controlului efectuat asupra autoturismului, au fost descoperite droguri de risc și de mare risc, respectiv cantități de cannabis, ecstasy și metonitazene (opioid), ascunse în trusa medicală aflată în portbagaj, precum și instrumente pentru cântărire și porționare (cântar, grinder)”, informează IPJ Argeș.

În această săptămână află dacă va fi condamnat pentru trafic de droguri

Bucureșteanul a fost reținut pentru 24 de ore, după care Tribunalul Argeș a dispus, pe 23 august, arestarea preventivă a acestuia pentru 30 de zile. Acesta a contestat decizia instanței. Curtea de Apel Pitești se va pronunța în acest caz pe 29 august. În aceeași zi bărbatul va afla și dacă va fi condamnat pentru trafic de droguri într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului București.

Antonia Diaconu: „Există posibilitatea unui rezultat fals negativ tocmai din cauza formulării chimice a drogului”

Acest caz poate demonstra faptul că drogurile noi s-au înmulțit atât de mult încât este aproape imposibil ca un aparat drugtest să le recunoască pe toate sau pur și simplu că aceste aparate nu funcționează/ nu sunt folosite cum trebuie. De aici apare și problema cu rezultatele fals pozitive sau fals negative.

„Dacă pentru cei ce consumă alcool etilotestul e suficient pentru a oferi o indicație cu privire la cantitatea consumată, iar peste 0,40 șoferul este condus la spital pentru recoltare de sânge sau i se întocmește dosar penal pentru refuz, în cazul drugtestului nu e așa ușor. De ce? Oricât de bun ar fi drugtestul, pe piață apar atât de des droguri noi încât e aproape imposibil să le recunoască pe toate“, a spus Antonia Diaconu, procuror-șef al DIICOT Pitești, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Antonia Diaconu este fost procuror DNA și fost șef al parchetelor de pe lângă judecătoriile Piteşti şi Topoloveni, cu o experienţă de peste 16 ani ca magistrat.

„Apoi, trecând peste acest inconvenient, există posibilitatea să fie rezultate fals pozitive sau, și mai grav, fals negative, tocmai din cauza formulării chimice a drogului. În situația de test negativ, textul de lege nu-ți permite să-l conduci pe șofer pentru analize de sânge sau să constați un refuz de recoltare. Basic, îl vezi că e «high», dar, dacă ai test negativ, ce-i faci?“, adaugă Antonia Diaconu.

Procuroarea consideră că aici trebuie intervenit din punct de vedere legislativ și spune că ar fi importante câteva reguli.

„1. Să lași polițistului posibilitatea unei așa zise testări clinice - șoferul e letargic, e agitat, are ochii injectați, tremur etc., atunci să poată face teste obișnuite din care să vezi ce reflexe mai are rămase și când iti formezi convingerea ca acolo sunt probleme să poți legal să-l conduci la spital și dacă nu vrea, ok, facem un dosar penal.

2. Să ai polițiști cu experiență, severi și implicați;

3. Să existe instituții care sa proceseze sângele repede și să stabilească existența în probele biologice a tipului de drog, rapid pentru ca șoferul să nu stea mult fără permis. (SML-urile județene)”, a menționat Antonia Diaconu.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea