Motivarea instanţei pentru decizia de eliberare condiţionată a lui Cristian Cioacă: „Nu mai e un pericol pentru ordinea publică”

 

# Fostul polițist, la ieșirea din pușcărie: „Lăsați-mă să îmi văd de viață!”

# Din pedeapsa de 16 ani a executat doar 10 ani

Fostul polițist Cristian Cioacă a fost liberat condiționat de Tribunalul Argeș în data de 22 august 2023. Deși a fost condamnat la o pedeapsă de 16 ani și 8 luni pentru săvârșirea infracţiunilor de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, profanarea de cadavre sau morminte şi acces ilegal la un sistem informatic, Cioacă a stat doar puțin peste 10 ani la închisoare. Acesta a fost liberat condiționat pentru că a ispășit trei pătrimi din pedeapsă. Cristian Cioacă a fost condamnat pentru uciderea soției sale, avocata Elodia Ghinescu. Corpul ei n-a fost găsit niciodată.

 

Cioacă a ieșit de la Penitenciarul Mioveni, având asupra sa cinci bagaje și purtând o șapcă cu inscripția „Police”. Acesta a fost așteptat în parcarea închisorii de cumnatul său, care l-a ajutat să urce pachetele în mașină.

 

În luna mai, Cristian Cioacă a primit avizul favorabil din partea Comisiei Penitenciarului Mioveni pentru a fi liberat condiționat. Cererea trebuia doar să fie aprobată de instanța de judecată, doar că Judecătoria Pitești i-a respins-o. Cioacă a făcut apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Argeș care a admis contestația săptămâna trecută, iar deținutul a fost pus în libertate.

Educatorii, psihologul și alte cadre din Penitenciarului Mioveni au „pus” o vorbă bună pentru Cristian Cioacă

În continuare vă prezentăm motivele care au determinat instanța de judecată să îl elibereze condiționat pe Cristian Cioacă desi pedeapsa expira la termen abia la 2 august 2028.

Tribunalul Argeș a constatat că în mai 2023, când Comisia Penitenciarului Mioveni a propus liberarea condiționată a deținutului „din totalul de 6089 de zile închisoare, contestatorul a executat efectiv un număr de 3249 de zile închisoare, a fost arestat preventiv 449 de zile, i se consideră ca executate (conform Legii 169/2017) un număr de 480 de zile corespunzător perioadei în care a fost cazat în condiţii necorespunzătoare şi are un număr de 712 zile considerate ca executate ca urmare a muncii prestate îndeplinind condiţia pur obiectivă referitoare la fracţiile minime prevăzute de lege”, se arată în motivarea Tribunalului Argeș.

În caracterizarea făcută de cadrele Penitenciarului Mioveni, Cristian Cioacă a primit doar cuvinte de bine.

„Parcurgând datele consemnate în caracterizarea întocmită de cadrele Penitenciarului Mioveni reţinem că, în întreaga perioadă petrecută în detenţie, contestatorul a dovedit un interes constant pentru a lua parte la activităţile educative, de asistenţă socială şi psihologică pentru care a fost selecţionat. Educatorii din cadrul locului de deţinere au menţionat că acesta a respectat şi îndeplinit recomandările din Planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, înregistrând o evoluţie semnificativă în plan educaţional. În planul asistenţei sociale notăm că persoana privată de libertate a finalizat cu rezultate bune şi foarte bune programe specifice (de formare a abilităţilor sociale, de formare a abilităţilor parentale şi de pregătire pentru liberare), iar ca urmare a parcurgerii acestor demersuri, cadrele penitenciarului au constatat o evoluţie pozitivă. Condamnatul a ţinut legătura cu mediul de suport prin intermediul vizitelor, a convorbirilor telefonice şi prin corespondenţă. Şi psihologul unităţii a indicat o evoluţie pozitivă a deţinutului în plan psiho-comportamental, precizând că acesta este cooperant în relaţia cu autoritatea, conformist, stabil emoţional şi a finalizat cu credite activităţi psihologice semistructurate cât şi Programul de formare a deţinuţilor de sprijin”, se menționează în dosarul de la Tribunalul Argeș.

Cristian Cioacă – comportament exemplar în penitenciar. Timp de 6 ani a fost recompensat lunar

În perioada în care a fost în detenție, acesta nu a fost nicioadată sancţionat disciplinar. Judecătorii au constatat că deținutul s-a evidențiat prin comportamentul său pozitiv fiind compensat în ultimii 10 ani de 87 de ori de către reprezentanții Penitenciarului Mioveni. De menționat că persoanele condamnate li se pot acorda recompense doar dacă au o bună conduită şi întreprind eforturi necesare în cadrul muncii prestate sau în cadrul activităţilor desfășurate.

„Persoanele private de libertate pot beneficia de o singură recompensă în fiecare lună, în cauza de faţă fiind de notat şi faptul că, începând cu luna august 2017, deci în ultimii 6 ani, contestatorul a fost recompensat lunar”, se menționează în motivare.

Patru dintre recompensele de care Cristian Cioacă s-a bucurat au constat în permisiunea ieşirii din penitenciar câte o zi, acesta revenind de fiecare dată la termenul stabilit şi respectând celelalte obligaţii care îi reveneau.

Nu a plătit despăgubiri familiei Ghinescu pentru că nu a avut cu ce

În urma procesului în care a fost condamnat la închisoare pentru lovituri cauzatoare de moarte, fostul poliţist a fost obligat să plătească despăgubiri de 250.000 de euro familiei Ghinescu. Judecătoria Pitești i-a respins cererea de liberare condiționată exact din acest motiv, pentru neplata despăgubirilor. La apelul desfășurat la Tribunalul Argeș, Cristian Cioacă a prezentat judecătorilor adeverințele sale de venit pe parcursul anilor în care a fost încarcerat. S-a constatat că în perioada detenției, condamnatul nu a prestat activităţi remunerate, aşa cum greșit s-a indicat în motivarea Judecătoriei Pitești.

„După încarcerare şi până la data prezentării sale în faţa comisiei, condamnatul nu a realizat niciun fel de venituri. La dosar nu se regăsesc înscrisuri din care să reiasă că persoana privată de libertate ar fi prestat activităţi lucrative remunerate în perioada detenţiei, aşa cum se indică în hotărârea contestată, nici că ar avea în proprietate bunuri mobile sau imobile asupra cărora putea să dispună, ori că ar fi primit sume considerabile din partea familiei care i-ar fi permis să achite, măcar în parte, sumele ce i s-au pus în sarcină cu titlu de despăgubiri civile. (…) Or, prin prisma celor indicate, nu se poate reţine o rea credinţă din partea contestatorului în a nu-şi îndeplini obligaţia de a achita sumele ce i-au fost puse în sarcină cu titlu de despăgubiri”, se mai arată în dosarul Tribunalului Argeș.

Concluzia instanței: „Deținerea nu mai este necesară”

Completul de judecată al Tribunalului Argeș a dispus liberarea condiționată a lui Cristian Cioacă.

„Având în vedere propunerea unanimă a membrilor comisiei organizate în cadrul Penitenciarului Mioveni, completul consideră că deţinerea în continuare a petentului condamnat nu mai este necesară, acesta dovedind că se poate reintegra în societate fără a mai constitui un pericol pentru ordinea publică.”, este concluzia judecătorilor de la Tribunalul Argeș.

Cioacă, după ce a devenit din nou un om liber: „Pentru mine viața nu a fost normală”

Cristian Cioacă a fost așteptat în parcarea Penitenciarului Mioveni doar de către cumnatul său. Întrebat de jurnaliști, în momentul ieșirii din pușcărie, care o să fie primul lucru pe care o să îl facă când ajunge acasă, Cristian Cioacă a stat câteva secunde pe gânduri după care a răspuns: „Today is the first day of the rest of my life (Astăzi este prima zi din restul vieții mele n. red.). Plecând de aici vă imaginați că voi trăi”.

„Pentru mine viața nu a fost normală”, a mai spus Cioacă, în timp ce își urca bagajele în mașină. Întrebat dacă o să fie „normală” de acum înainte, fostul polițist a răspuns simplu: „Sper”.

Ultimele cuvinte ale lui Cristian Cioacă, înainte de a se urca în mașina cumnatului său, au fost: „Lăsați-mă să îmi văd de viață!”.

Alex Vlaicu

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea