Câinii vor fi dresaţi pentru a găsi urşii din pădurile României

# Dresarea va costa peste 335.000 de lei

Vom avea câini dresaţi care să găsească urşii din pădurile României, iar dresarea lor va fi plătită din fonduri europene. Institutul Naţional De Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Dracea” din Braşov a lansat o licitație electronică pentru achiziția de dresaj canin în cadrul proiectului „Implementarea Planului național de acțiune pentru conservarea populației urs brun din România”. Dresarea va costa 335.425 lei, cu tot cu TVA.

Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de protecție și conservare a populației de urs brun din România. Achiziția serviciilor de colectare probe biologice cu ajutorul câinilor specializați va contribui la determinarea eficienței instalării de garduri electrice în zonele de conflict, urmărindu-se determinarea mărimii populației de urs brun la nivel național. Aceşti câini vor ajuta la găsirea urşilor prin descoperirea fecalelor, care vor fi ridicate apoi de cercetători. „Este estimat să crească eficienţa de detectare a probelor de fecale în teren cu până la 50%”, se menționează la descrierea achiziției.

În ceea ce privește contractarea serviciului de instruire a câinilor specializați este important de menționat că aceasta abordare este inovativă și reprezintă o premieră pentru țara noastră. Serviciul va consta în livrarea de către ofertantul câștigător al prezentei proceduri de atribuire a trei câini specializați din una din următoarele rase: Labrador, Golden Retriever, English Springer Spaniel, Cocker Spaniel, cu vârsta cuprinsă între 12 si 50 luni. Va fi pus la dispoziție și un instructor specializat care va antrena câinii pentru a găsi fecalele specie urs, în orice condiții de teren (în România. De asemenea, consultantul va trebui instruiască şi trei specialişti din echipa proiectului, care să lucreze cu aceşti căţei.Contractul de prestări servicii se va derula pe o perioada de patru luni de la data semnării contractului.

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea