Se prescriu faptele până la soluționare? Începe apelul în dosarul primarului de la Vlădești - condamnat pentru transport ilegal de lemne

 

# Curtea de Apel Pitești a dat un termen de judecată mai rapid

Săptămânalul „Atitudine în Argeș” a semnalat, în urma cu câteva luni, că primul termen de judecată stabilit la data de 6 noiembrie 2023 de Curtea de Apel Pitești, în dosarul primarului de la Vlădești, este unul prea îndelungat. Mai ales că la acea dată faptele de care este acuzat edilul s-ar fi prescris deja. Instanța de judecată se pare că a analizat această situație și a preschimbat termenul la data de 11 septembrie, cu aproape două luni mai devreme.

 

Cristian Dică-Hristu, primarul de la Vlădești, a fost condamnat, pe 25 mai, de Judecătoria Curtea de Argeș, la pedeapsa de 15.000 lei amendă pentru transport ilegal de lemne. Inculpatul a devenit primul edil din țară condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de transportul materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoțite de documente specifice de transport. Instanța i-a interzis și dreptul de a fi ales sau de a ocupa o funcție publică, astfel încât și-ar putea pierde mandatul dacă decizia ar rămâne definitivă.

 

Cristian Dică-Hristu a făcut apel iar dosarul s-a mutat la Curtea de Apel Pitești. Iar pe 11 septembrie va avea loc primul termen de judecată. Precizăm că în cazul infracțiunii pentru care a fost condamnat primarul de la Vlădești, termenul de prescripţie a răspunderii penale este de doar 3 ani. Iar, în acest caz, termenul se împlinește la sfârșitul lunii octombrie 2023. Dacă nu se va da o soluție finală până la această dată, cauza va fi afectată de prescripție. Astfel, primarul ar putea beneficia de prescripția răspunderii penale.

Cristian Hristu-Dică a fost trimis în judecată, în noiembrie 2021, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeș, pentru infracțiuni la regimul silvic. Primarul a fost depistat, în octombrie 2020, de polițiști și de reprezentanții Gărzii Forestiere în timp ce transporta lemne fără documente legale, cu autocamionul care aparținea firmei familiei sale. O cantitate de peste 38 mc de lemne a fost confiscată și predată Ocolului Silvic Domnești. De asemenea, camionul a fost indisponibilizat de oamenii legii până la finalizarea cercetărilor.

„În baza art. 396 al. 1 Cod procedură penală condamnă pe inculpatul DICĂ-HRISTU CRISTIAN, necunoscut cu antecedente penale, la pedeapsa de 15000 lei amendă (200 de zile amendă cuantumul unei zile amendă fiind suma de 75 lei) pentru săvârşirea infracţiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoţite de documentele specifice de transport, prevăzută de art. 68 alin. 21 din Legea nr. 46/2008. În baza art. 67 alin. 1 C.p. interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.p., pe o perioadă de 2 ani, de la momentul rămânerii definitive a prezentei hotărâri. (…)

În temeiul art. 68 alin. 22 din L nr. 46/2008, dispune confiscare ansamblului auto format din autoutilitara marca Mercedes… și remorca marca Schwarzmuller, (…) introduse în spaţiul de depozitare al IPJ Argeş situat în com. Budeasa, jud. Argeş conform procesului verbal încheiat la data de 29 octombrie 2020. În temeiul art. 68 alin. 2 1 din L nr. 46/2008, dispune confiscarea cantității totale de 38,73 mc lemn esență fag și brad, predată în custodie Ocolului Silvic Domnești, conform procesului-verbal încheiat la data de 27.10.2020. În baza art. 274 alin. 1 C.pr.pen. obligă inculpatul la plata sumei de 1000 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 500 lei reprezintă cheltuieli efectuate în cursul urmăririi penale. (…) Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în hotărârea Judecătoriei Curtea de Argeș, care a fost contestată de inculpat.

A.V.


 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea