România educată. Satul din Argeș unde preșcolarii au fost uitați de autorități

 

# UPDATE: Situația elevilor și preșcolarilor din satul Tufanu, comuna Mălureni, va fi rezolvată în perioada următoare. Prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, opt containere modulare, care provin de la Arhivele Statului, urmează a fi amplasate în localitate pentru ca cei de acolo să meargă la grădiniță la ei în sat, în condiții decente.

Grupa mare și grupa mijlocie la grădiniță sunt, ambele, obligatorii din această toamnă. Cu toate acestea, sunt zone din țară unde nu se respectă acest lucru. O situație este întâlnită și în cătunul Tufanu cu Icoană, din comuna Mălureni, unde zeci de copilași nu merg nicăieri pentru că nu au o grădiniță amenajată.

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației. Iar în Tufanu, până și 60 de elevi de gimnaziu erau nevoiți, până în acest an, să meargă prin pădure, în jur de 10 kilometri dus întors, pentru a participa la ore. Noul an școlar a adus măcar rezolvarea acestei probleme.

Gimnaziu la Tufanu

În satul Tufanu cu Icoana, din comuna Mălureni, sunt 170 de familii, majoritatea de etnie romă, și o singură școală pentru învățământul primar, care este o structură a Școlii Gimnaziale „Petre Tudose” din Mălureni. Pentru a merge la gimnaziu, copiii trebuiau să se deplaseze zilnic, aproximativ 10 km, prin pădure, pe un drum care nu este amenajat pentru circulația vehiculelor, ci numai pietonal. Iar prin pădure puteau să se întâlnească chiar cu ursul.

Exista și o variantă de a ajunge cu microbuzul școlar sau cu transportul personal la școala din Mălureni, pe traseul Tufanu-Micești-Pitești –Mălureni, doar că distanța era de aproximativ 90 de km dus-întors. Drumul era unul lung și anevoios, de peste două ore dus-întors. Din acest motiv, fenomenul absenteismului și abandonului școlar era des întâlnit, în cazul comunității Tufanu. Mulți dintre copiii renunțau să mai meargă la școală, încă din ciclul gimnazial.

În această toamnă va începe primul an scolar în care elevii din Tufanu, aflați în ciclul de gimnaziu, nu vor mai parcurge acel drum, plin de pericole, prin pădure către școală. A fost înființat învățământ gimnazial la Tufanu.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Argeș a a decis înființarea la Școala Tufanu a trei clase de gimnaziu: clasa a V-a (cu 16 elevi), clasa a VI-a (23 de elevi), și clasa a VII-a (20 de elevi) va funcționa simultan cu clasa a VIII-a (2 elevi).

În noul an școlar, la Școala din Tufanu se va face învățământ primar în program de dimineață și învățământul gimnazial în program de după-amiază.

„La Tufanu am aprobat anul acesta funcționarea în regim de după-amiază pentru clasele de gimnaziu, astfel încât elevii să nu mai facă naveta prin pădure. A fost o discuție destul de amplă cu cei aproape 80 de copii care făceau naveta prin pădure de la Tufanu la Mălureni. Anul acesta a fost drumul ridicat din albia râului și am decis să îi trimitem pe profesori acolo. Vor funcționa după-amiază. Va fi și o clasă în regim simultan cei de a VII și de a VIII-a, ceilalți vor avea clase de sine stătătoare.”, a precizat Cătălina Dumitrașcu, inspector școlar județean adjunct în cadrul ISJ Argeș.

Scrisoare către ministrul Educației

Pentru rezolvarea acestei probleme s-a făcut presiune de către mai multe ONG-uri. Centrul de Resurse pentru participarea publică (CeRe) a transmis chiar o scrisoare publică Ministrului Educației, Ligia Deca, în care i-a fost semnalată situația cu care se confruntă elevii din acest cătun. Printre semnatarii scrisorii s-au aflat 25 de organizații și experți în educație.

„Acești copii, doamnă Ministru, după ce că sunt izolați geografic, provin din familii foarte sărace, sunt practic împiedicați să ajungă la școală: sunt împiedicați de sistem, de un drum lung și anevoios și în ultimii doi ani de existența urșilor în pădurea lor, anunțați frecvent prin RoAlert. Doamnă Ministru, dacă o secundă am reuși să ne imaginăm că suntem părinții din cătunul Tufanu cu Icoana, niciunul dintre noi nu am avea puterea de a ne trimite copiii la școală prin pădure, în atâta nesiguranță. Rolul oricărui părinte este, în primul rând, acela de a asigura copiiilor lui un climat sigur care să nu le pună în pericol integritatea fizică și psihică”, se menționa în scrisoarea adresată ministrului Educației.

Impulsionați de membrii ONG-ului, au luat atitudine publică și părinții elevilor din Tufanu, care au protestat la Primăria Mălureni . Oamenii și-au cerut drepturile: „Vrem gimnaziu după-amiază la Tufanu” sau „Pietruiți-ne drumul! Suntem în secolul XXI”, se menționa pe pancartele acestora.

Sub presiune, autoritățile au cedat și au înființat la Tufanu învățământ gimnazial.

Rămâne de văzut dacă elevii vor frecventa cursurile și dacă profesorii vor reuși să ajungă la timp la ore. Cătunul Tufanu cu Icoana este o așezare de o parte și de alta a pârâului Păuleasca, pe valea cu același nume, între două dealuri împădurite. Drumul nu este asfaltat, iar pe timp de iarnă sau de vreme ploioasă devine impracticabil. Din cauza lipsei mijloacelor de transport și a timpului îndelungat pentru efectuarea navetei se poate ajunge ca profesorii să renunțe chiar la post. Școala Tufanu funcționează din anul 2021 într-un centru construit prin fonduri norvegiene, fiind realizate trei clase.

Preșcolarii au rămas ai nimănui

Chiar dacă s-a înființat în satul Tufanu ciclul gimnazial, în regim de după-amiază, problema este rezolvată doar pe jumătate. Preșcolarii nu au nici acum o grădiniță în sat.

„O problemă este legată de faptul că niciodată nu au avut grădiniță. Copiii care ajung în clasa primară nu trec prin grădiniță. Deși grupa mare și grupa mijlocie sunt obligatorii, potrivit noilor prevederi legislative, în Tufanu cu Icoană nu a existat niciodată grădiniță”, a precizat Sorina Bunescu, organizator comunitar și membră a ONG-ului CeRe.

ISJ Argeș este în căutare de soluții. „Încercăm să aducem niște containere pe care să le amenajăm pentru ciclul preșcolar, pentru cei 75 de copii care nu merg nicăieri că nu au spații”, precizează inspectorul școlar general adjunct Cătălina Dumitrașcu.

Am încercat să luăm un punct de vedere și Primăriei Mălureni, însă fără reușită. Florian Bucălie, primarul localității, a fost, recent, suspendat din funcție, după ce a fost declarat incompatibil de ANI, iar Nicolae Andrei, viceprimarul cu atribuții de primar, are telefonul închis.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea