Ion Sănduloiu: „Vârful Moldoveanu a ajuns să fie tratat ca o femeie ușoară”

 

În ultimii ani s-a observat o creștere a numărului de persoane care urcă pe munte. Din păcate, mulți nu își dau seama de pericolul la care se expun pe traseele montane dacă merg fără echipament sau chiar fără o minimă pregătire. Astfel, apar incidentele, unele dintre ele chiar mortale.

„Vârful Moldoveanu a ajuns să fie tratat ca o femeie ușoară, unde toți cred că pot... Atenție, se poate muri extraordinar de ușor în Făgăraș, cu atât mai mult pe Moldoveanu...”, a precizat, pe Facebook, Ion Sănduloiu (foto), directorul Salvamont Argeș.

 

Vârful Moldoveanu, cu cei 2544 metri, este cel mai înalt vârf montan din România. Salvamontiștii argeșeni atrag atenția că traseul spre „acoperișul României” nu e pentru oricine. Săptămâna trecută, salvamontiștii au oferit ajutor la două persoane, în vârstă de aproximativ 70 de ani fiecare, care au decis să meargă împreună cu un bărbat, de 37 de ani, spre Moldoveanu. Cei doi bătrâni au fost forțați să își petreacă noaptea în munte, fără echipament corespunzător și în frig. Din fericire, totul s-a terminat cu bine, de data aceasta. Dar data viitoare?

 

„Atenție, vârful Moldoveanu NU este pentru oricine!!! Nu-l subestimați! Grup de 3 persoane, un tânăr de 37 de ani și o pereche în vârstă, în jur de 70 de ani (bărbatul cardiac, fără medicamente de rezervă la el) se luptă o zi întreagă să urce pe vârf, unde au ajuns la ora 17... Nu a fost îndeajuns, au decis să coboare prin Galbena (variantă mai lungă!!!) fără să țină cont că se întunecă. În Gura Zbuciumatului, cei trei se sperie de ceva, care cred ca a fost un urs, astfel că se reîntorc în creastă, tânărul plecând singur pe Scărișoara, cu gând să anunțe în Nucsoara. Prima noapte, bătrânii o petrec în bordeiul ciobănesc din Galbena. Haine și încălțări? Nici vorbă! Frig? Da! Lanterne? La telefoane, ne spune la final bărbatul de 37 ani, zâmbind superior. Comentarii? Ne abținem, important e ca i-am scos pe toți teferi de data asta, nu știm pe viitor...”, a transmis Salvamont Argeș, pe Facebook.

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea