Copiii din Tufanu vor merge pentru prima dată la grădiniță

# Preșcolarii vor învăța în containere

Situația elevilor și preșcolarilor din satul Tufanu, comuna Mălureni, va fi rezolvată. După ce în noul an școlar s-a înființat în această localitate pentru prima data învățământ gimnazial, elevii fiind nevoiți să parcurgă în jur de 10 km dus-întors, prin pădure, pentru a participa la ore, a venit și rândul preșcolarilor de a merge la grădiniță. Deși grupa mare și grupa mijlocie sunt obligatorii, copiii din Tufanu nu aveau o grădiniță amenajată. După lungi eforturi a fost găsită o soluție privind acești preșcolari.

Prin hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, opt containere modulare urmează a fi amplasate în satul Tufanu pentru ca cei de acolo să meargă la grădiniță la ei în sat, în condiții decente. Vor fi înființate, astfel, două săli de clasă, grupuri sanitare și un spatiu pentru depozitarea laptelui și cornului.

Bucurie în comunitatea din Tufanu

A fost agitație mare, pe 11 septembrie, la deschiderea noului an școlar și la Școala Tufanu din comuna Mălureni. Alăturii de elevii din clasele I-IV, au mers pentru prima dată la școala din satul Tufanu și cei de gimnaziu. Aproximativ 60 de copii, din clasele V-VIII, erau obligați să se deplaseze zilnic, aproximativ 10 km, prin pădure, pe un drum care nu este amenajat pentru circulația vehiculelor, ci numai pietonal. Exista și o variantă de a ajunge cu microbuzul școlar sau cu transportul personal la școala din Mălureni, pe traseul Tufanu-Micești-Pitești-Mălureni, doar că distanța era de aproximativ 90 de km dus-întors. Drumul era unul lung și anevoios, de peste două ore dus-întors. Din acest motiv, fenomenul absenteismului și abandonului școlar era des întâlnit, în cazul comunității Tufanu. Mulți dintre copiii renunțau să mai meargă la școală, încă din ciclul gimnazial.

La deschiderea noului an școlar, alături de copii, părinți și profesori au fost prezenți reprezentanți ai Primăriei Mălureni, ai Inspectoratului Școlar Județean Argeș și ai Centrului de Resurse pentru participarea publică (CeRe), care au avut un rol decisiv în decizia de înființare a învățământului gimnazial la Tufanu. Sorina Bunescu, organizator comunitar și membră a ONG-ului CeRe, a făcut tot ce i-a stat în putință ca elevii să înceapă școala la ei în localitate. Au fost înființate trei clase de gimnaziu la Școala Tufanu: clasa a V-a (cu 16 elevi), clasa a VI-a (23 de elevi), iar clasa a VII-a (20 de elevi) va funcționa simultan cu clasa a VIII-a (2 elevi).

Cătălina Dumitrașcu a făcut eforturi mari pentru a aduce bucurie și pe chipul preșcolarilor din Tufanu

Iar veștile bune continuă să apară în comuna Mălureni. În curând vor putea merge la grădiniță și copiii din Tufanu. Cătălina Dumitrașcu, inspectorul școlar general adjunct al ISJ Argeș, împreună cu Antoneta Tudorache, directoarea Școlii Gimnaziale „Petre Tudose” Malureni, de care ține școala din Tufanu, au trimis o scrisoare către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale pentru a le trimite mai multe containere în vederea înființării a două clase pentru preșcolarii din Tufanu. Zis și făcut! Recent, Arhivele Statului au trimis opt containere pentru acești copii.

„Containerele provin de la Rezervele Statului. Au nevoie de amenajarea unor platforme de beton pe care vor fi amplasate, lucru pe care l-am solicitat primăriei Mălureni, prin decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Imobilele modulare vor fi conectate la apă și curent. Unul dintre ele va fi folosit pentru amenajarea de grupuri sanitare, un altul pentru a servi ca spatiu de depozitare lapte-corn și 6 containere vor fi unite între ele, 3 câte 3, pentru a oferi săli de clasă generoase. Totul a fost posibil printr-o colaborare instituțională! Le mulțumesc pentru implicare Ministrei Justiției, Alina Gorghiu, și inspectorului școlar adjunct, Cătălina Dumitrașcu, având în vedere interesul și demersurile pe care le-au făcut pentru copiii din satul Tufanu”, a transmis prefectul Radu Perianu.

Urmează ca Primăria Mălureni să amenajeze platforma de beton pe care urmează a fi amplasată „noua grădiniță” din Tufanu. Cu cât mai repede se mișcă autoritățile locale din Mălureni, cu atât o să fie mai bine pentru preșcolari.

„Am făcut o scrisoare succintă împreună cu doamna director de la școala de la Mălureni. Am trimis-o către Rezervele Statului și ei s-au arătat dispuși să aloce opt containere pentru școlari. Acum se așteaptă alocarea unor fonduri suplimentare la buget pentru construirea platformei. Pentru containere avem nevoie de un spațiu drept. A fost identificat spațiul și s-au făcut măsurători. Sper din tot sufletul să se realizeze asta în scurt timp. Chiar nu am uitat de Tufanu”, a precizat Cătălina Dumitrașcu pentru „Atitudine în Argeș”.

Citește și: România educată. Satul din Argeș unde preșcolarii au fost uitați de autorități

A.V.


 

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea