Drăghici a scăpat de urmărirea penală într-un dosar de evaziune fiscală

 

Omul de afaceri Gheorghe Drăghici, administratorul firmei S.C. MONDO IMPEX DALINA S.R.L. a scăpat de acuzațiile de evaziune fiscală. În rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. În fapt, s-a arătat că acesta, în calitate de administrator al S.C. Mondo Impex Dalina S.R.L., în luna noiembrie 2014, acţionând cu intenţie, a înregistrat în evidența contabilă a societății cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, în cuantum de 183.658 lei, atestate de facturi fiscale în care erau menţionate achiziții de imobile (apartamente).

 

Consecinţa înregistrării cheltuielilor, atestate de cele 3 facturi fiscale, în actele contabile ale firmei a constat în prejudicierea bugetului consolidat al statului, prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum de 35.546,70 lei, fiind majorată artificial valoarea taxei pe valoarea adăugată deductibilă. Acțiunea supusă judecății datează din anul 2014. Statul român, legal reprezentat de Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin intermediul A.J.F.P. Argeș, a precizat în timpul urmăririi penale că se constituie parte civilă în cadrul procesului penal.

 

Răspundere penală prescrisă, răspundere civilă păstrată

Situația, în fapt, a fost una mai complicată. Dalina a livrat materiale de construcții unui dezvoltator imobiliar. Ultimul nu a plătit trei astfel de documente. În compensare, i-a vândut firmei trei apartamente mansardate la Bascov. Ulterior, pe fondul nerespectării condiţiilor impuse pentru construirea apartamentelor, Primăria Comunei Bascov nu a procedat la întocmirea procesului-verbal de finalizare a lucrărilor, împrejurare care a dus la imposibilitatea înscrierii imobilelor în evidenţele cadastrale. Au urmat alte tranzacții destul de complicate și care au necesitat și o expertiză, în timpul procesului.

Noile legi ale justiției însă au produs efecte și în cazul de față, faptele fiind prescrise. Potrivit art. 16 alin. 1 lit. f din C.pr.pen. „(1) Acţiunea penală nu poate fi pusă în mişcare, iar când a fost pusă în mişcare nu mai poate fi exercitată dacă: ... f) a intervenit amnistia sau prescripţia, decesul suspectului ori al inculpatului persoană fizică. Instanța nu a putut decât să dispună încetarea procesului penal. Instanța ”Constată că inculpatul a achitat părţii civile suma de 2.881 lei.... menţine măsurile asiguratorii dispuse prin încheierea de şedinţă pronunţată de judecătorul de cameră preliminară în dosar asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului DRĂGHICI GHEORGHE, până la concurenţa sumei de 35.546,70 lei (în vederea reparării pagubei şi în vederea confiscării speciale) şi ale părţii responsabile civilmente SC MONDO IMPEX DALINA SRL, până la concurenţa sumei de 21.392.04 lei (în vederea reparării pagubei).

Soluția Tribunalului Argeș a fost atacată chiar de Gheorghe Drăghici. Așadar, la iarnă, la Curtea de Apel!

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea