PREMIILE LITERARE ACORDATE DE REVISTA „CAFENEAUA LITERARĂ” în anul 2023

 

 

Revista Cafeneaua literară a acordat marți, 19 septembrie, premiile literare ale anului 2023, următorilor scriitori, care au contribuit prin textele lor la calitatea ridicată a revistei:

1. ION SIMUȚ (critic și istoric literar, Oradea) – Premiul pentru Critică și istorie literară.

2. IOAN N. ROȘCA (filosof și critic literar, București) - Premiul pentru întreaga activitate filosofică.

3. LIDIA VIANU (poet și traducător, România și Franța) – Premiul pentru Poezie, pentru volumul de poezie bilingv Vântul şi Pescăruşul. The Wind and the Seagull. La Mouette et le Vent..., Editura Eikon, 2022, care reprezintă debutul în poezie.

 

4. ȘERBAN CODRIN DENK (poet și dramaturg, Râmnicu Vâlcea) – Premiul Opera Omnia.

 

5. ANCELIN ROSETI (poet și publicist, Bârlad) – Premiul postmortem pentru volumul Vitrina cu jucării triste, editura Junimea, 2022.

Sala de festivități a Centrului a fost plină... La ridicarea premiilor s-au prezentat numai Ioan N. Roșca, Șerban Codrin Denk și Simona Roseti, soția lui Ancelin Roseti, care a primit Premiul postmortem pentru volumul Vitrina cu jucării triste. Lidia Vianu, care locuiește în Franța, și Ion Simuț, care are probleme de sănătate în familie, nu au putut veni. Premiul constă în diplome și o sumă importantă de bani.

Evenimentul, coordonat de Virgil Diaconu, directorul revistei, și Lucian Costache, redactor, a avut loc în sala Ars Nova a Centrului Cultural Pitești, iar el poate fi urmărit pe siteul Centrului Cultural Pitești.

Mesajul criticului Ion Simuț

Stimate domnule Virgil Diaconu,

Transmit mulțumiri revistei Cafeneaua literară, directorului ei, scriitorilor din preajma ei și Centrului Cultural Pitești pentru premiul acordat! Sunt onorat ca s-a găsit cineva să apere și să susțină independența de opinie a unui critic, care nu are viața ușoară din momentul în care a ales să-și exprime răspicat această independență. Mulțumesc tuturor celor care înțeleg despre ce e vorba! Numai bine! Cu stima, Ion Simuț.

Mesajul poetei Lidia Vianu

Nu sunt o fiinţă sociabilă. Tocmai pentru că nu aştept de la nimeni nimic. Îmi place doar ce pot eu să fac pentru alţii, dacă reuşesc vreodată. Îmi dau silinţa.

Din acest motiv, mi-a venit greu să cred că cineva îmi propune, şi încă de mai multe ori, să mă publice într-o revistă. Şi nu oricum, ci cu o carte întreagă de poezie.

Revista care mi-a făcut această bucurie se numește Cafeneaua literară și este editată de Centrul Cultural Pitești.

De curând, în 19 septembrie, aceeași revistă mi-a acordat Premiul pentru Poezie, pentru volumul de poezie bilingv Vântul şi Pescăruşul. The Wind and the Seagull. La Mouette et le Vent..., Editura Eikon, 2022, care reprezintă debutul meu în poezie.

Nu m-aş fi gândit că este posibil să iau acest premiu. Nu am luat multe premii pentru scris la viaţa mea. Am luat pentru ce am studiat. Nu pentru poeme la care am scris 15 ani…

Primul meu premiu a venit pentru traducerea volumului Puntea de Marin Sorescu. M-am trezit de cu zori cu un telefon din Londra, de la poeta Ruth Fainlight:

„Poetry Society te-a premiat!”

„L-a premiat pe Sorescu, vrei să zici. O carte ca aia se scrie o dată în viaţă. Nu e meritul meu.”

Atunci Ruth a zbierat în telefon:

“A prize is a prize is a prize!”

Cam aşa îmi spun acum, când nu-mi vine să cred că o fiinţă atât de nesociabilă şi care nu va putea în viaţa ei să intre în vreo „gaşcă” a putut fi premiată... Şi nu oricum: pentru propria ei poezie.

Virgil Diaconu spunea acum câteva zile că bucuria lui este să facă un poet fericit. M-a nimerit pe mine. Mulţumesc, Virgil Diaconu.

Mulţumiri Doamnei Carmen Elena Salub, directoarea Centrului Cultural Pitești.

Mulţumiri Directorului Editurii Eikon, Valentin Ajder, care mi-a publicat cartea. Pe hârtie adevărată.

Comunicat de Virgil Diaconu, director Cafeneaua literară

 

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea