Biroul de Siguranță Școlară Argeș funcționează doar cu șase polițiști

 

# Un agent se ocupă cu aproximativ 100 de unități de învățământ

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Argeș a desfășurat o conferință de presă, săptămâna trecută, în care au prezentat activitățile derulate pentru creșterea gradului de siguranță în școli. Alături de cei doi purtători de cuvânt ai IPJ Argeș, agentul șef adjunct Florin Popa și de subcomisarul Mădălina Epure, a participat și inspectorul principal Cristina Pătru, șeful Biroul de Siguranță Școlară Argeș. Acest compartiment funcționează doar cu șase polițiști. „Fiecare polițist are în responsabilitate aproximativ 100 de unități de învățământ. Acoperim întreg județul pentru că avem și sprijinul colegilor din teritoriu”, informează Cristina Pătru.

183 de elevi aflați în situații de risc

În anul școlar 2022-2023 au fost desfășurate, de către polițiști, 1035 de activități informativ-preventive în timpul orelor de curs. Au fost vizate aspecte privind prevenirea absenteismului școlar, fenomenului de bullying / cyber bullying, consumului de droguri, traficului de persoane, infracțiunilor comise cu violență, infracțiunilor contra patrimoniului, respectarea regimului circulației rutiere și respectarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor. Activitățile desfășurate au avut ca beneficiari 14.468 de cadre didactice și elevi.

„În anul școlar trecut, au fost identificați 183 de elevi aflați în situații de risc (delincvență juvenilă și victimizarea minorilor, precum și absenteism școlar) pentru care s-au făcut recomandări de includere în programe de consiliere la nivelul unităților de învățământ”, informează IPJ Argeș.

Două microbuze școlare defecte au fost scoase din uz

În luna august, polițiștii argeșeni au efectuat activități de verificare, atât în incinta unităților de învățământ, cât și în zona adiacentă acestora. În urma verificărilor, a rezultat faptul că 420 de unități de învățământ dispun de sisteme de securitate, iar acolo unde au fost constatate deficiențe au fost stabilite termene de remediere.

Verificările pe linie de siguranță rutieră au vizat verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare rutieră, în zona staţiilor mijloacelor de transport public de persoane, prevăzute cu alveole sau refugii şi a trecerilor pentru pietoni, aflate în apropierea unităţilor de învăţământ. Principalele deficiențe constatate au fost: vizibilitatea redusă a marcajelor rutiere, dar și obturarea indicatoarelor de vegetația netoaletată. În aceste cazuri, au fost informați administratorii drumurilor publice în vederea remedierii deficiențelor constatate, până la începerea anului școlar.

De asemenea, au fost organizate acţiuni de verificare a autovehiculelor destinate efectuării transportului şcolar, a valabilității documentelor acestor autovehicule și ale conducătorilor auto. Cu aceasta ocazie, au fost verificate 152 de autovehicule de transport școlar și au fost instruiți tot atâția conducători auto. „Două dintre ele au fost defecte și au fost scoase din uz. Nu au avut persoană desemnată pentru transport Aceste verificări au fost effectuate la nivelul ServiciuluiRutier. Sunt deficiențe ce au fost remediate până la începerea anului școlar prin colaborarea cu autoritățile locale”, a precizat Cristina Pătru.

Cele mai multe fapte sesizate în școli privesc actele de violență

Pentru anul școlar 2023-2024, sunt stabilite direcții de acțiune, rezultate în urma analizelor efectuate pe parcursul anului școlar anterior, dar și ținând cont de solicitările pe care unitățile de învățământ le vor adresa instituției noastre.

Activitățile preventive vor avea ca temă principală de dezbatere violența, având în vedere că aceasta are ponderea cea mai mare a faptelor sesizate, în anul școlar anterior, în unitățile de învățământ. Acestea au fost săvârșite, preponderent în școlile gimnaziale din mediul urban (aproximativ 70%).

A.V.


 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea