Hai la Focu’ lu’ Sumedru!

 

Focul lui Sumedru sau Focul de Sâmedru este o tradiție românească, veche de două mii de ani. În noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie (Dumitru), apărătorul păstorilor, se aprind focuri și tinerii se adună în jurul acestora. Pe vremuri, focurile se aprindeau pe dealuri pentru a fi observate de la distanță. În foc se punea și tulpina unui copac tăiat din pădure, ca simbol al zeului care moare și renaște în fiecare an.

În jurul focului se strâng oamenii satului și împart dulciuri copiiilor ca semn de mulțumire. În altă viziune, se dau covrigi, mere și must pentru pomenirea celor morți. Există o legendă care spune că scopul focului este de a alunga spiritele rele.

 

Focul lu Sumedru este o tradiție locală, obiceiul se mai păstrează în special în satele și orașele din județele Argeș, Dâmbovița, Brașov și Bacău.

 

Focu' lu' Sumedru - la Bascov

Bascovenii sunt așteptați, începând cu orele 17, la Brăileni, pe islazul unde se țin Zilele Comunei, în zona Aninoasa. Oamenii vor aduce vin nou, se vor împărți covrigi și altele. Pe scenă vor urca artiști consacrați: Valentin Grigorescu, Veronica Dinu, Anamaria Trandafir și Cătălin Dăscălița, dar și Grupul vocal bărbătesc ”Doina Bascovului” și dansatorii ”Doina Bascovului”. Localnicii - și nu numai - sunt așteptați cu drag.

Hai la Focu' lu' Sumedru - la Bradu

Pentru al doilea an, Primăria Bradu organizează, la Baza Sportivă, evenimentul.

Dan Stroe, primar: ”Dragi brădeni, am deosebita plăcere să vă invit la sărbătoarea "Focul lui Sumedru", care va fi organizată de către Consiliul Local și Primăria Comunei Bradu, Miercuri, 25.10.2023, începând cu orele 18.00, în incinta Bazei Sportive Bradu, (în spate, unde a funcționat Centru de vaccinare anticovid). Ca și anul trecut, pot participa și persoane care vor să împartă pentru sufletele celor adormiți. Vă așteptăm cu mult drag să fiți alături de noi la această veche și frumoasă sărbătoare românească!”

Focu' lu' Sumedru - organizat și de Primăria Comunei Budeasa

Miercuri, 25 octombrie, în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în comuna Budeasa se va continua tradiția Focului lui Sumedru, sărbătoare cu o vechime de peste 2.000 de ani în cultura tradițională a satului românesc.

Primăria Comunei Budeasa împreună cu Consiliul Local vă invită, alături de familie și prieteni, într-un cadru de poveste, la zona de picnic – Poiana Ciucaș, începând cu orele 18.00, să strigăm cu toții “Hai la focul lui Sumedru”.

În această seară specială, pe lângă aprinderea tradiționalului foc, cei prezenți se vor bucura si de bucatele împărțite, conform datinilor specifice acestei sărbători.

Vă așteptăm într-un număr cât mai mare!

,,HAI LA FOCU' LU' SUMEDRU! " - la Câmpulung

Primăria Câmpulung vă invită miercuri, 25 octombrie 2023, să vă bucurați împreună de această frumoasă sărbătoare specifică zonei Muscel. EVENIMENTUL VA AVEA LOC ÎN MUNICIPIUL CÂMPULUNG MUSCEL - INTERSECȚIA DINTRE STRĂZILE RICHARD ȘI GRUIULUI , (PUNCT IZLAZ).

ORA 17.00 - Casa de cultură „Tudor Mușatescu” – cursanții și colaboratorii vor prezenta un frumos spectacol artistic de muzică și divertisment susținut și de :

- NICULINA STOICAN;

- GRUPUL VOCAL BĂRBĂTESC „DORURI MUSCELENE";

- ”HYPNOSIS FIRESHOW” – TRUPĂ DE JONGLERII CU FOC.

Cursanții Cercurilor de specialitate din cadrul Casei de Cultură ”Tudor Mușatescu”:

Cercul de muzică ușoară “Musicals by Gina Pavel”;

Mlădițe Muscelene: Maria Ghiorghițoiu, Anamaria Picurici, Ema Romanescu.

Colaboratorii Casei de Cultură “Tudor Mușatescu”:

Atelierul muzical “Floare de stâncă” din Câmpulung;

Clubul de dans ”Dance Team” din Câmpulung.

ORA 19:30 - APRINDEREA FOCULUI

În cadrul manifestării puteți degusta produse culinare tradiționale oferite de comercianții prezenți la eveniment.

Vă așteptăm cu drag!

La Mărăcineni vor fi aprinse două focuri. Primarul va împărți produse tradiționale

La Mărăcineni, focul purificator va fi aprins în două locuri distincte ale comunei: un foc în zona Islaz Gropeni și altul în zona heleșteu Graculescu-Argeșelu. La Islaz-Gropeni va fi organizat și un spectacol susținut de copiii talentați ai comunei. Primarul, Nicolae Dascălu, va fi între localnici.

Nicolae Dascălu: Sigur că voi fi între localnici și chiar ne-am organizat, grupul nostru de aleși locali (PSD), prin mici contribuții voluntare, ca să putem continua obiceiul tradițional strămoșesc și să împărțim și noi ceva. Este un eveniment frumos și mă aștept la o prezență, de asemenea, frumoasă.

Mioveni - Focu' lu' Sumedru în 10 locații diferite!

Miercuri seara, 25 octombrie, începând cu ora 19.00, în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în orașul Mioveni se va respecta tradiția Focul lui Sumedru, sărbătoare cu o vechime de peste 2.000 de ani în cultura tradițională a satului românesc.

Ca în fiecare an, focuri simbolice vor fi aprinse doar în locurile special amenajate și supravegheate de reprezentanții S.V.S.U. Mioveni. Personalul Primăriei și Centrului Cultural Mioveni vor împărți covrigi participanților, conform datinii populare.

Stâlpeni - Focu' lu' Sumedru și Doina Argeșului

Nici Stâlpenii nu se lasă! Focul lui Sumedru va arde și aici. Vor fi premiate și cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie. Spectacolul va fi asigurat de Doina Argeșului, de mai multe ansambluri de dansuri populare dar și de nuimeroși interpreți de muzică populară. Sună bine. Focul va fi aprins de la 18.30, însă invitații sunt primiți începând cu ora 16.

Gabi Șerbănoiu, primar: ”Respectăm tradiția Focului lui Sumedru! Vă așteptăm miercuri, 25 octombrie, începând cu ora 16.00, în Târgul Săptămânal Stâlpeni, unde va avea loc un program artistic susținut de Doina Argeșului și interpreți de muzică populară. Cu această ocazie se vor decerna diplome cuplurilor care au împlinit anul acesta 50 de ani de căsătorie cât și elevilor cu rezultate bune la învățătură.

Se vor servi produse tradiționale!

Vă așteptăm cu drag!”

Topoloveni: spectacol mare – must, vin, concurs cu cel mai bun distilat, trupa preoților - Haiducii Vlădicii și multe alte surprize

"Focul lu' Sumedru"! O tradiţie veche, păstrată de mii de ani în micul oraș Topoloveni. Un obicei ce va fi dus mai departe datorită localnicilor și autorităților, ce nu au lăsat flacăra să se stingă..

Pe data de 25 octombrie, ora 17:00 în Târgul Săptămânal Topoloveni vă așteaptă, să vă bucurați de această tradiție, să aprindeți focul și să strigați „Hai la focul lui Sumedru, că a prins Dumitru iedu!”

Mustul, vinul și o țuică tradițională nu au lipsit de aici. Nici proțapul și alte surprize culinare. Și, ca să intre mai bine, pe scenă vor urca numeroase formații și ansambluri folclorice. Anul acesta, parcă mai multe ca niciodată. Printre participanți: Taraful Casei de Cultură din Topoloveni și deja celebrul Grup vocal bărbătesc ”Haiducii Vlădicii”.

 

Prima pagina

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Curs valutar

Horoscop

Vremea